• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 3 November Nov
Söndag Sön 5 November Nov
Lördag Lör 11 November Nov

Matchbladet – inför omgång 23

13 oktober 2022 20:30
OBOS Damallsvenskan

Med fyra omgångar kvar av OBOS Damallsvenskan lever både guldstriden och kampen för överlevnad. Här är förutsättningarna inför den 23:e omgången.


Fredag 18.00 FC Rosengård – Eskilstuna United

Efter 2-0–förlusten borta mot Hammarby i början av september har serieledande FC Rosengård öst in 13 mål på tre matcher. Samtidigt har man släppt in två mål per match, vilket ibland satt laget i tuffa lägen.

Motståndarna Eskilstuna har å sin sida gjort 27 mål på hela säsongen – lägst av alla lag som inte är indragna i bottenstriden. I laget finns dock formstarka Paulina Nyström som gjort fyra mål på de tre senaste matcherna, inklusive ett i det meriterande krysset hemma mot Kristianstads DFF i den senaste omgången.

  • Det är jätteroligt såklart och det är bara fortsätta försöka skapa så mycket som möjligt, säger Nyström till Eskilstuna Kuriren efter matchen.

Söndag 13.00 BP – Vittsjö GIK

BP sliter för poängen i bottenstriden. Senast åkte man på en blytung 3-2–förlust hemma mot IFK Kalmar. Men Clara Markstedt i kommande motståndaren Vittsjö GIK är på sin vakt, trots att det skiljer 27 poäng mellan lagen.

  • Vi har sett att BP kan utmana topplag också och varje match har sin egen gång. Det gäller att vi tar med oss vårt hårda arbete från de senaste matcherna in i våra matcher framöver, annars kan de bli minst lika svåra, konstaterar Markstedt för Gotlands Tidningar.

Söndag 15.00 IFK Kalmar – BK Häcken

IFK Kalmar fick med sig tre ovärderliga poäng från Grimsta i den senaste omgången, och laget har nu fem pinnar ned till BP på kvalplats och Umeå IK under nedflyttningsstrecket. BK Häcken flyger desto högre och gästerna är fullpumpade med självförtroende efter att ha kört över guldjagande Linköping FC med 5-1 på bortaplan senast innan landslagsuppehållet.

– Sett till våren var vi absolut inte nöjda. Det är fyra matcher kvar och går vi rent i de matcherna ser jag ingen anledning till att vi inte kommer klara att ta en Champions League-plats. Jag tror stenhårt på oss, säger Häckens lagkapten Filippa Curmark till Sportbladet.

Söndag 15.00 KIF Örebro – Kristianstads DFF

Med fyra omgångar kvar att spela står KIF Örebro fortfarande på noll oavgjorda matcher säsongen 2022. Tio segrar och tolv förluster har det blivit hittills, och på söndag ställs man mot ett toppjagande Kristianstad på Behrn Arena. KDFF vann säsongens första möte mellan lagen och hade behövt en trepoängare här för att hänga med eller ta in på serieledande Skåne-kollegan Rosengård. Man får dock klara sig utan kaptenen Alice Nilsson som åkte på en knäskada i den senaste omgången och ser ut att missa resten av säsongen.

– Jag ska stötta från sidan allt jag kan, jag tror i alla fall att jag kommer att höras även om jag inte spelar. Men är så klart jättetråkigt att inte få vara med och spela de här viktiga matcherna på slutet, säger Nilsson till Norra Skåne.

Söndag 15.00 Umeå IK – Djurgården

Djurgården har kontrake säkrat och spelar utan press när man reser till Umeå. Hemmalaget har däremot poängpress på axlarna med sina fem poäng upp till IFK Kalmar och säker mark. UIK:s sportchef Jörgen Crovin menar att fysiken blir avgörande för att lagen ska kunna ta poängen som krävs. Något som man försökt implementera på träningarna inför avgörandet.

– Det har blivit mer och mer tillskruvat där varje träning är en tävling - och ett tillfälle att få ihop pusselbitarna med mycket uppbyggnad och försvarsspel. Det är som schack, man ska inte bara veta sin egen roll utan även vad ens kamrat bredvid gör. Det nöts in på träningarna, att få laget att förstå varandras roller. Det har Samuel (huvudtränare Fagerholm) jobbat med hela säsongen, men det blir ännu viktigare på slutet, säger Crovin till Västerbottens-Kuriren.

Söndag 15.00 Piteå IF – Linköping FC

Piteå kämpar för att nå topp fem samtidigt som LFC jagar SM-guldet. Efter en fin svit med tre raka segrar fick Linköping se sig besegrade av BK Häcken i den senaste omgången. Nu väntar ett av seriens formstarkaste lag i Piteå. Laget är obesegrat efter sommaruppehållet.

Månadens Spelare i september, Olga Ahtinen i Linköping, menar dock att lagets förlust inte ändrar tankesättet inför fortsättningen.

– Det är så klart det inte är bra för oss men vi har snackat hela säsongen att vi vill fokusera på en match i taget och det kommer vi fortsätta göra. Vi kan inte göra något annat, vi kan bara fortsätta göra vår grej, säger Ahtinen till Aftonbladet.

Måndag 19.00 AIK – Hammarby

AIK har sex poäng upp till säker mark med tolv kvar att spela om. Det innebär att minst tre segrar krävs på säsongens fyra sista matcher krävs för att drömmen om spel i OBOS Damallsvenskan nästa säsong ska leva. Derbykonkurrenten Hammarby har haft en svagare formkurva på slutet och kämpar för att hålla sig kvar på femteplatsen i tabellen.

Missa inte: Kan KDFF, LFC eller BK Häcken närma sig Rosengård i toppen? Topplagens matcher blir högintressanta. Likadant i bottenstriden.