• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 17 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Söndag Sön 31 Oktober Okt
Måndag Mån 1 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov

Matchbladet – inför omgång 22

5 november 2021 12:42
OBOS Damallsvenskan

Det är dags att avsluta årets OBOS Damallsvenskan och den stora spänningen hittar vi kring tredjeplatsen. Fyra lag slåss om en kvalplats till Champions League. Vem får fira på lördag eftermiddag?


Precis som vanligt så avslutas säsongen med att alla matcher har samma avsparkstid. På lördag klockan 14.00 inleds de sista 90 minuterna av årets säsong och så här är förutsättningarna inför avslutningen.

Växjö DFF – Hammarby

Under våren var nykomlingen Hammarby med och kämpade om placeringarna i toppen, men efter OS-uppehållet har det gått betydligt tyngre. Två segrar på nio matcher gör att Bajen är åtta i tabellen inför avslutningen. Nu ställs man mot jumbon Växjö som sedan ett par veckor är klara för nedflyttning. När lagen möttes i våras vann Hammarby med 2–1. Får vi se något liknande på lördag?

Eskilstuna United – BK Häcken

Eskilstuna är ett av lagen som jagar tredjeplatsen, men man kunde inte fått en tuffare avslutning på säsongen. I den nästa sista omgången mötte man ett guldfirande FC Rosengård i Malmö och till helgen står klara tabelltvåan BK Häcken för motståndet. United ligger just nu fyra, på samma poäng som trean Kristianstad men med sämre målskillnad. Hemmalagets anfallare Felicia Rogic har siktet intställt på tredjeplatsen, men är medveten om att det inte blir enkelt.

– Jag hade varit jättestolt [om vi kommer trea] och det hade nog gjort att fler av de “onödiga” poängtappen i år hade känts mer okej. Och jag tror absolut vi måste slå Häcken för att ha chans. Det finns liksom ingen genväg, säger Rogic till klubbens hemsida.

BK Häcken kommer att sluta tvåa i tabellen och får se mötet med Eskilstuna United som förberedande inför Champions League-mötet med Benfica den 17 november.

Vittsjö GIK – KIF Örebro

Är det här omgångens mest spännande match? Båda lagen har chans på tredjeplatsen, men måste förlita sig dels på sig själva, men också på att både Eskilstuna och Kristianstad tappar poäng. När lagen möttes i april vann KIF Örebro efter att Karin Lundin gjort matchens enda mål.

Formmässigt är KIF Örebro just nu starkast i serien med sina 13 inspelade poäng på de fem senaste matcherna. Vittsjö har åtta poäng under samma period, men har tre raka hemmasegrar. Faktum är att Vittsjö är det tredje starkaste hemmalaget i OBOS Damallsvenskan efter FC Rosengård och BK Häcken.

Djurgården – FC Rosengård

FC Rosengård firade guldet med sina hemmasupportrar i måndags och nu är det dags att avsluta säsongen. Djurgården är nia i tabellen och en seger i den här matchen skulle innebära att man hamnar före rivalen AIK i tabellen. Men det är inte mycket som talar för en hemmaseger i den här matchen. Senast Djurgården besegrade FC Rosengård var 2007 och sedan dess har skåningarna vunnit 20 av de 23 matcher som spelats lagen emellan med en sammanlagd målskillnad på 66–17. Djurgårdens tränare Magnus Pålsson hoppas dock att laget ska kunna göra en stark insats hemma på Stadion på lördag:

– Vi har självklart gått in med inställningen att försöka vinna varje match men har släppt in för enkla mål, så det måste vi ändra på och ska jobba hårt för att Rosengård ska få svårt att göra mål på oss. Vi vet ju samtidigt att AIK ligger nära under oss, men vi måste fokusera på vårt så får vi hoppas att vi kan hålla dem bakom oss, säger han till klubbens hemsida.

Piteå IF – Kristianstads DFF

Det fjärde laget med chans på Champions League och som nu innehar tredjeplatsen är Kristanstad. De orangeklädda har tre lag hack i häl, men en seger i Piteå skulle med största säkerhet säkra tredjeplatsen. En tredjeplats som man i sådant fall säkrar för andra säsongen i rad.

Josefine Rybrink är avstängd hos gästerna, men om matchen på något sätt påminner om mötet i våras lär KDFF klara sig utan henne. Den gången vann skåningarna med 6–1. Piteå kommer sluta näst sist i tabellen, men spelar i OBOS Damallsvenskan nästa säsong eftersom det bara är jumbon Växjö som kommer få lämna serien i år. En seger på de tio senaste matcherna är dock ett alldeles för svagt facit. Uppryckning krävs och en seger mot topplaget KDFF i säsongsavslutningen skulle ge en välbehövlig självförtroendeboost.

Linköpings FC – AIK

Både Cajsa Andersson och Nilla Fischer har kritat på nya kontrakt för Linköping under den senaste veckan. Två viktiga pjäser inför nästa säsong när årets mellanmjölkssäsong ska vändas till något bättre. LFC är sjua i tabellen inför avslutningen och kan visserligen nå femteplatsen. Samtidigt är man 26 poäng efter FC Rosengård och 19 efter Häcken på andraplatsen.

För nykomlingen AIK säkrades kontraktet i den senaste omgången, men även här måste någonting hända för att man inte ska vara inblandade i bottenstriden nästa säsong. De två senaste matcherna har dock bjudit på starka CL-jagande Vittsjö. Två matcher att bygga vidare på inför OBOS Damallsvenskan 2022.

Missa inte: Kampen kring tredjeplatsen. Popcornen poppade och tre skärmar samtidigt är ett måste om du inte kan vara på plats på någon av arenorna.

TV: Alla matcher sänds på Sportbladet Play.