• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 13 Maj Maj
Söndag Sön 15 Maj Maj
Måndag Mån 16 Maj Maj
Fredag Fre 20 Maj Maj
Lördag Lör 21 Maj Maj
Söndag Sön 22 Maj Maj
Idag 23 Maj Maj
Fredag Fre 27 Maj Maj
Söndag Sön 29 Maj Maj
Måndag Mån 30 Maj Maj
Onsdag Ons 1 Juni Jun
Fredag Fre 3 Juni Jun
Söndag Sön 5 Juni Jun

Så blir Viaplays storsatsning på OBOS Damallsvenskan - laguppställningen presenterad

2 mars 2022 19:01
Nyheter

Med mindre än en månad kvar till premiären, presenterar Nordic Entertainment Group sin storsatsning på OBOS Damallsvenskan. Ett helt nykomponerat team av fotbollsprofiler ska bevaka seriens samtliga matcher, varav två per omgång med full studioinramning på streamingtjänsten Viaplay och TV6. – Vi spänner musklerna rejält och vi har höga förväntningar på satsningen. Det känns riktigt häftigt att presentera det här gänget, och nu längtar man bara till avspark, säger Lotta Folcker, sportchef NENT Group Sverige.


Tidigare i vinter avslöjade NENT Group att man tecknat ett femårigt avtal med OBOS Damallsvenskan och Elitfotboll Dam, med ambitionen att lyfta bevakningen av Sveriges högsta fotbollsserie till en ny nivå. Den 26 mars inleds årets säsong. Premiärmatchen Hammarby–Eskilstuna United kommer att spelas inför förväntad storpublik på Tele2 Arena, och på plats kommer även Viaplays programledare, experter och kommentatorer vara. Enligt den nya sändningsplanen inleds varje omgång med en arenastudio, och avslutas med ett magasin på måndagar där en livematch kommer följas av omgångens samtliga mål samt höjdpunkter från Europas bästa damligor. Båda studiosändningarna sänds på streamingtjänsten Viaplay och TV6, NENT Groups nya linjära hem för stora sporthändelser. Detta med reservation för spelschemats utformning. Viaplay kommer direktsända hela säsongen, sammanlagt 182 seriematcher.

Enorm potential – Fotbollstittarna kommer se att vi gjort en rejäl ansträngning, samtidigt vill jag betona att det krävs att vi alla lyfter oss en nivå och satsar mer. Det gäller oss, men även klubbarna, förbundet, supportrarna och sportredaktioner i hela landet. Potentialen i damfotbollen är enorm och jag tycker att vi har ett guldläge, tiden är helt rätt. Drömmen är att vi tillsammans lyfter damfotbollen och gör ligan till den främsta i Europa, säger Lotta Folcker. Programledare blir Lovisa Giertta och den före detta längdåkningsstjärnan Johanna Ojala, som snart fullbordat sin första säsong i Viaplay Vinters sändningar. – Det har varit väldigt lärorikt att gå från att svara på frågor som expert, till att ställa frågor som programledare. Att tillsammans med producenter få chansen att påverka innehållet. Sedan ger livesituationen min tävlingsnerv näring. När vinter övergår till vår byter nu Ojala snö mot gräs. – Fotbollsarenan är ny för mig, men jag ser fram mot att få jobba med rättigheten. Att få vara med och bidra till utvecklingen, och ge OBOS Damallsvenskan den plats och uppmärksamhet som den förtjänar. Ojalas programledarkollega Lovisa Giertta lyfter fram viktiga anledningar till att hon ser fram emot säsongen: – OBOS Damallsvenskan är en rättighet som man har möjlighet att komma riktigt nära, och det finns så många spännande oberättade historier.

Spännande comeback I Viaplays nya damallsvenska team återfinns kända och hyllade experter som Johanna Frisk och Bojan Djordjic. Men även nya ansikten som Pär Lagerström, med över 15 års erfarenhet som klubblagstränare och förbundskapten på ungdomssidan. Ny är även Saga Fredriksson, med spelarmeriter från italienska Serie A samt svenska ungdomslandslag. Saga kommer närmast från expertuppdrag på SVT. Dessutom gör förra Italienproffset Petronella Ekroth spännande comeback i Viaplays sändningar. – Det är alltid intressant att få möjlighet att bidra till en satsning på damfotbollen. Det känns som att vi fått ihop en bra grupp där alla brinner för sporten. Sportsligt har jag stora förväntningar, det satsas överallt så jag tror vi kan se fram emot ett av de häftigaste åren på länge, säger Ekroth.

Viaplays team Lovisa Giertta, programledare Johanna Ojala, programledare Bojan Djordjic, expert Petronella Ekroth, expert Saga Fredriksson, expert Johanna Frisk, expert Pär Lagerström, expert Henrik Strömblad, huvudkommentator

Premiäromgången Lördag 26 mars: 13.30, Viaplay/TV6: Hammarby–Eskilstuna United Söndag 27 mars: 12.55, Viaplay: Umeå IK–BK Häcken 12.55, Viaplay: AIK–KIF Örebro 14.55, Viaplay: Djurgårdens IF–Piteå IF 14.55, Viaplay: Kristianstads DFF–IFK Kalmar 14.55, Viaplay: Linköpings FC–Vittsjö GIK Måndag 28 mars: 18.30, Viaplay/TV6: FC Rosengård–IF Brommapojkarna

Se hela den livesända pressträffen i efterhand här