• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 28 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Söndag Sön 30 Oktober Okt
Måndag Mån 31 Oktober Okt
Lördag Lör 5 November Nov
Fredag Fre 24 Mars Mar
Söndag Sön 26 Mars Mar
Måndag Mån 27 Mars Mar
Fredag Fre 31 Mars Mar
Lördag Lör 1 April Apr
Söndag Sön 2 April Apr

MATCHBLADET - OMGÅNG 20

12 oktober 2019 09:00
Inför Match

Vi minns en svindlande omgång vid septembers slut, följt av ett målrikt landslagsuppehåll för våra blågula hjältar. Tillbaks i vardagen är Elitettan tajtare än någonsin, SM-guldet kan bärgas redan till helgen, och kampen om förnyade kontrakt i OBOS Damallsvenskan fortsätter.


För det är både den åtråvärda andraplatsen som en hel drös lag kämpar slåss om, och Djurgårdens IF FF:s jakt på LB07 vid nedflyttningsstrecket som avgör öden inför 2020.

Vi har tre stekheta omgångar kvar av OBOS Damallsvenskan, alltså. Men redan till helgen kan FC Rosengård knycka titeln som Svenska Mästare 2019 - om man bara håller fanan högt på Malmö IP mot Linköpings FC.

Just Linköping kommer från en förlösande vinst i mötet mot Djurgårdens IF FF. Det var ett hemmalag som sett skakigt ut under delar av säsongen, och ett bortalag som nu krigar för varenda poäng för att kravla sig kvar i OBOS Damallsvenskan. Inte minst var det ett profilrikt startfält vi fick bevittna på Linköping Arena, och målskyttarna var inga undantag.

Lina Hurtig inledde målskyttet på nick i minut 34, men på övertid före paus kunde Mia Jalkerud - efter att ha fått ta om straffen - sätta kvitteringen. Mimmi Larsson skulle dock sätta stopp för bortalagets hoppfullhet då hon i andra halvlek stod för två mål och en assist. Siffrorna rann kanske iväg en aning mer än det speglade matchbilden, men 4-1 blev det, och ännu ett tungt slag för Djurgården - som fått en välbehövlig paus att samla krafter på.

LB07 fortsätter sin förlustfria svit efter oavgjort hemma på Limhamns IP när Växjö DFF gästade. Sophie Sundqvist bombade in en studsande boll i straffområdet för att ge hemmalaget ledningen, men innan paus hade Växjö kvitterat efter en genomskärare och avslut av Stina Lennartsson.

1-1 stod sig matchen ut och poängpotten delad. Nog är Malmölaget på allt säkrare mark, men det återstår mycket kvar att spela om under de tre sista omgångarna.

Något att spela om hade definitivt FC Rosengård när man besökte Påskbergsvallen och kunde utöka sin position i topp. Kungsbacka DFF verkade nog inte alltför skräckinjagande på pappret, men jumbon lyckades tidigare under säsongen chocka Linköpings FC på gräset. Och spänning skulle det bli...

Det var, inte oväntat, spelövertag FCR. Och efter knappt tio minuters spel hade Anna Anvegård presenterat sig. Men en utökning kom aldrig. Istället kämpade Kungsbacka till sig en chans och Lina Gerhardsson förvaltade den.

Man stod emot bra defensivt och hade lite flyt i andra lägen när klockan tickade på under den andra halvleken. Men inbytte Anam Imo visade hunger hos gästerna och kunde med tio minuter kvar åter sätta Malmöiterna i ledning.

Bakom Rosengård är den viktiga Champions League-kvalplatsen vidöppen, och på Valhalla IP skulle då tvåan Vittsjö GIK ta sig an trean Kopparbergs/Göteborg FC om poängen. Det var hemmalaget som öppnade starkast: Rebecka Blomqvist gjorde 1-0 och strax därpå skulle Filippa Curmark trycka iväg en svepande boll mot mål, vilket såg ut att komma som en chock för många - inte minst Sabrina D'Angelo i kassen.

Vittsjö radade upp chanser under en period i andra halvlek. Det var ribbträffar och inspel som inte nådde invräkande anfallare. Man fick kontakt när Alexandra Benedictsson nådde högst med pannan i minut 88, men det räckte inte för poäng: 2-1 stod sig matchen ut.

I ett annat toppmöte där tungviktarna Kristianstads DFF och Piteå IF DFF möttes på Kristianstad Fotbollsarena, skulle det bli just delad pott.

Piteå IF DFF, som efter uttåget i UWCL mot Bröndby stannat över i Skåne, tog ledningen genom Faith Ikidi Michaels panna efter halvtimmen spelad. Dessförinnan och därefter fanns möjligheterna - inte sällan via fasta situationer - att pricka dit den för båda lagen. Med tio minuter kvar klev så Amanda Edgren fram och noppade dit kvitteringen på nick, även hon. Slutresultatet 1-1 innebär att båda har teoretisk chans på andraplatsen - inte minst de orangeklädda Skåningarna som nosar Vittsjö och KGFC i baken.

Så, som avslutning på omgången, bjöds vi på riktigt fartfylld och svängig fotboll. Platsen var Behrn Arena och de som inte var med från start missade ett spektakel mellan hemmalaget och Eskilstuna United DFF.

För det var först KIF Örebro DFF som tog sig upp i ledning då Emmi Kollanen hittade nät redan efter 4 minuter. Men kanske slappnade man av för snabbt... Felicia Rogic med fräckt presspel och eget avslut gjorde att resultatvisaren lös 1-1 redan efter 7 spelade minuter.

Det fortsatte i högt tempo med chanser åt båda håll under stora delar av matchen. Men mål nummer 3 kom inte förrän i andra halvlek, då Matilda Plan nickade in en hörna som betydde ledning United. Men tre minuter senare var det utjämnat ånyo efter Heather Williams straffspark. Det slutade alltså 2-2 i Örebro.

Omgång 20 är nu äntligen här och vi bjuds på följande strider under helgen.

Piteå IF DFF välkomnar Kopparbergs/Göteborg FC till LF Arena under lördagen. Matchen, med starttid 13:45, sänds även i Sportkanalen.

Senare samma eftermiddag väntar en viktig fajt mellan jumbolagen. Djurgårdens IF FF tar emot Kungsbacka DFF kl. 15:00 på Stockholms Stadion.

Under söndagen får vi se Växjö DFF möta KIF Örebro DFF på Myresjöhus Arena. Matchstart 14:00.

Samma tid blåser vi även igång lokalderbyt, tillika toppmötet, på Vittsjö IP: Vittsjö GIK mot Kristianstads DFF.

Så till helgens eventuella titelavgörande från Malmö IP kl. 16:00, när FC Rosengård ska försöka slå Linköpings FC och därmed säkra ligaguldet. Matchen sänds även i SVT.

Omgången avrundas med mötet på Tunavallen kl. 17:00 dit Eskilstuna United DFF välkomnar LB07.

Omgångens mål

Även denna vecka kan du rösta fram omgångens mål på vår Facebooksida. Kandidater från omgång 19 är Filippa Curmark från Kopparbergs/Göteborg FC, Stina Lennartsson från Växjö DFF och Stina Blackstenius för Linköpings FC. Vinnare senast blev FC Rosengårds Jelena Cankovic efter sin kyliga lobb mot KIF Örebro DFF.

Glöm inte att hänga med oss in i studion under veckorna för återkommande avsnitt av 3femme2 – studioprogrammet som bara pratar damfotboll. Fokus ligger på OBOS Damallsvenskan, men innehåller även flertalet inslag från den internationella fotbollsvärlden.

Är ditt lag på bortaplan till helgen? Följ då matcherna med oss på obosdamallsvenskan.tv. I vanlig ordning kan du också spela på OBOS Damallsvenskans matcher via svenskaspel.se.