• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 17 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Söndag Sön 31 Oktober Okt
Måndag Mån 1 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov

Uniteds nyförvärv framröstad till Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan

8 september 2021 13:00
Nyheter

Efter en månad i nya klubben Eskilstuna United har Mia Jalkerud blivit framröstad till Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan. Tack vare vinsten får klubben 10 000 kronor av huvudsponsorn Svenska Spel till jämställdhetsuppropet JAG2030. – Det är verkligen kul, säger en strålande glad Mia Jalkerud.


Varje månad under säsongen utser Elitfotboll Dam i samarbete med Svenska spel månadens spelare i de båda ligorna. Juryn består av samtliga lagkaptener, journalister och representanter från partners.

Två mål och två assist under den första månaden i den blå Eskilstuna United-tröjan, det var allt som behövdes för att Mia Jalkerud skulle få juryns röster och bli utsedd till Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan. Jalkerud, som anslöt till laget så sent som i början av augusti, är strålande glad över utmärkelsen och hur hon blivit mottagen i sin nya klubb.

– Det har varit väldigt kul. Jag fick ett jättebra intryck redan från början av det här laget. Det är väldig bra spelare och jag har blivit väldigt väl mottagen i föreningen. Och spelidén föll jag direkt in i så det var kul att få en så bra start, säger hon.

Anledningen att det blev just Eskilstuna United för 31-åringen, som efter en halv säsong i norska Arna-Björnar i somras valde att flytta hem till Sverige, var dels närheten till Stockholm, dels lagets placering i OBOS Damallsvenskan.

– Jag ville bo i Stockholm och Eskilstuna ligger bara en timme bort så jag kan pendla. Jag tyckte också att det var ett intressant lag som låg bra i tabellen och som är etablerade i OBOS Damallsvenskan. Jag kände att jag inte kunde tacka nej, säger hon och fortsätter: – Det är en etablerad klubb, och det var därför jag valde dem. Det är bra spelare och en bra organisation som vill utvecklas och redan har mycket på plats. Jag kände mig varmt välkommen när jag klev in på Tunavallen.

Medel till jämställdhetsupprop

Som Månadens Spelare tilldelas Mia Jalkerud Hejapriset på 10 000 kronor av Svenska Spel, huvudsponsor till Elitfotboll Dam och klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Pengarna ska gå till klubbens CSR-arbete och Mia har tillsammans med klubbledningen valt jämställdhetsuppropet JAG2030.

JAG2030 är ett upprop för att öka jämställdheten i såväl Eskilstuna och Södermanland som i resten av landet. För en spelare i OBOS Damallsvenskan är det i dag väldigt svårt att leva på sin idrott, något som Eskilstuna United genom JAG20130 vill ändra på. Klubben vill att deras spelare ska kunna leva på sin lön och att deras ungdomar ska se fotboll som ett framtida yrke. Genom arbetet med JAG2030 och CSR-satsningen Hjärta United jobbar Eskilstuna United med åtta av FN:s 17 globala mål som ska vara uppnådda 2030. Bland annat jämställdhet. Därför erbjuder klubben till exempel sina ungdomar betalt då de jobbar med Hjärta United.

– Det är ett sätt att se över hur vi kan hjälpa hela människan, att kunna stötta både på och utanför planen. Det är extremt viktigt, för ska du kunna prestera på planen måste du också kunna må bra utanför. Det måste också sättas i ett sammanhang. Vi är ingen isolerad ö i Stilla havet, vi är en integrerad del av Eskilstuna och av Sverige, berättar Emre Gürler, hållbarhetsansvarig i klubben.

Bjuder in ungdomar till JAG2030-matchen

För att uppmärksamma JAG2030 arrangerar Eskilstuna United JAG2030-matchen där de bjuder in fotbollsspelande ungdomar från Södermanland att se en av matcherna i OBOS Damallsvenskan på plats på Tunavallen. Årets JAG2030-match är nu på söndag när laget möter Växjö DFF.

– Jag 2030-matchen är ett statement att vi kommer jobba ännu tuffare, ännu hårdare kring jämställdhetsfrågan runt om i regionen, säger Emre Gürler.

Jämställdhetsuppropet JAG2030 passar väl in i Svenska Spels syn på hur svensk idrott bör utvecklas.

– Vi jobbar stenhårt för en idrott för alla, där jämställdhetsfrågan är otroligt viktig. Att vi genom Hejapriset till Månadens Spelare kan vara med och bidra till det viktiga arbete som Eskilstuna United gör för att öka jämställdheten, är väldigt glädjande, säger Sara Pettersson, ansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Elitfotboll Dam.

Tidigare vinnare säsongen 2021

Elitettan

Augusti: Monica Jusu Bah, Umeå IK - Vinterakademin

Juni: Henna-Riikka Honkanen, Umeå IK – UIK 360

Maj: Tabby Tindell, IFK Kalmar – Integrationsprojekt

April: Lisa Björk, Umeå IK – Sommar- och vinterakademin

OBOS Damallsvenskan

Augusti: Mia Jalkerud, Eskilstuna United – JAG2030

Juni: Olivia Schough, FC Rosengård – Football for life

Maj: Madelen Janogy, Hammarby IF – Samhällsmatchen

April: Sveindis Jane Jónsdóttir, Kristianstads DFF – After School