• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 1 November Nov
Lördag Lör 7 November Nov
Söndag Sön 8 November Nov
Söndag Sön 15 November Nov
Lördag Lör 17 April Apr
Söndag Sön 18 April Apr
Fredag Fre 23 April Apr
Lördag Lör 24 April Apr
Söndag Sön 25 April Apr
Fredag Fre 30 April Apr
Lördag Lör 1 Maj Maj

Vilka vinner årets utmärkelser i Damallsvenskans Bästa- här är alla nominerade

18 november 2020 13:40
Nyheter

En på alla sätt historisk säsong av OBOS Damallsvenskan avslutades i söndags och Kopparbergs/Göteborg FC blev för första gången svenska mästare. Säsongen har bjudit på många minnesvärda ögonblick och prestationer utöver det vanliga. Dessa kommer uppmärksammas när Aftonbladet TV på söndag för första gången sänder galan Damallsvenskans bästa.


Damallsvenskans bästa sänds på söndag, 22 november, klockan 19.00–20.30 med Anna Rydén, Kristoffer Bergström och Emelie Fredriksson i studion. Under kvällen kommer man förutom att dela ut priser hylla svenska mästarna Kopparbergs/Göteborg och även AIK och Hammarby som efter deras insatser i elitettan är klara för spel i damallsvenskan 2021. De kommer lista och diskutera de bästa och sämsta värvningarna och gå igenom alla snackisar under säsongen.

Förutom priser i kategorierna ovan kommer Sportbladetpriset att delas ut. Det belönar extraordinära insatser i OBOS damallsvenskan och tillfaller en person som vid ett givet tillfälle eller en hel karriär varit ett föredöme för svensk fotboll.

Dessutom kommer Årets mål att utses av er tittare/läsare genom omröstningar i kvartsfinaler, semifinaler och en avslutande final på söndag på Sportbladets Instagram.

Nedan kan du läsa alla motiveringar till de nominerade samt se vilka som sitter i juryn.

Årets målvakt:

Brett Maron, Kristianstad

Motivering: Ifrågasatt inför säsongen och en svag inledning. Men reflexräddning för reflexräddning har amerikanskan visat att det inte är för sent att utvecklas vid 34 års ålder.

Jennifer Falk, Göteborg

Motivering: Utrusningarna finns kvar. Spelet med fötterna har slipats ännu mer. Skillnaden mot tidigare säsonger är att misstagen i princip helt försvunnit. 14 nollor är ett rent makalöst facit.

Zecira Musovic, Rosengård

Motivering: I sina bästa stunder Sveriges bästa målvakt med sin storlek och atletism. I svaga stunder har bollar trillat in, men 14 insläppta på en säsong är alltjämt en storslagen notering.

Svenska spels pris till Årets tränare:

Elisabet Gunnarsdottir, Kristianstad

Motivering: För att hon efter hela tolv år i klubben skrev historia med en tredjeplats som ger eko hela vägen ut i Europa. Flera skador och graviditeter i laget skapade problem – men “Beta” skruvade om och fixade en oväntad succé.

Maria Nilsson, Växjö

Motivering: För att Växjö var mer eller mindre uträknade när hon ensam tog över rodret. Som huvudtränare räddade hon Växjö från degradering. Efter att Nilsson ändrat spelsystem tog laget plötsligt sex segrar på de sista elva matcherna.

Mats Gren/Jörgen Ericsson, Göteborg

Motivering: För att duon under sin första säsong tillsammans lyckades skapa ett lag som efter två andraplatser till slut fick bärga det historiska guldet till klubben. Har haft en stark trupp med harmoni trots att några landslagsspelare ibland fått sitta på bänken.

Årets back:

Glodis Perla Viggosdottir, Rosengård

Motivering: De framåtlutade skånskorna behöver ett ankare längst bak. Hon heter Glodis och har gjort sin bästa säsong i karriären och krönt den med två mål.

Josefine Rybrink, Kristianstad

Motivering: KDFF-försvaret läcker inte längre. Mycket beror på att Rybrink har höjt sin lägstanivå, blivit bättre på att värdera situationer och tydligare leder sin linje.

Natalia Kuikka, Göteborg

Motivering: Springer så mycket att hon kan fungera som back, mittfältare och ytterforward på samma gång. Det är fysiken och tekniken som ligger bakom att hon gjort sex mål, vilket är mest av seriens alla backar.

Årets mittfältare:

Caroline Seger, Rosengård

Motivering: För att hon med sin rutin och erfarenhet bär sitt lag på sina axlar. Fortsätter att prestera på en väldigt hög nivå på planen och gör en av sina bästa säsonger.

Filippa Curmark, Göteborg

Motivering: För att hon med sin utveckling i år varit en gigant på Göteborgs mittfält. En speluppläggare som sätter laget före jaget och som ofta är en tanke före de flesta på planen. Hennes prestationer i ligan bar hela vägen till en a-landslagsdebut.

Therese Sessy Åsland, Kristianstad

Motivering: För att hon tagit damallsvenskan med storm och varit helt ovärderlig för sitt Kristianstad. Har i sin lite friare offensiva roll varit en urkraft som levererat mängder av mål och assist.

Svenska spels pris till Årets genombrott:

Cornelia Kapocs, Uppsala

Motivering: Det var Cassandra Korhonen som skulle bära nykomlingarnas offensiv, men i stället har Beata Olsson och Cornelia Kapocs glänst. Kapocs har med respektlöshet och finess hotat motståndarförsvaren. Pärlan mot Växjö är värd att se om och om igen.

Emma Östlund, Kif Örebro

Motivering: Tappar du en spelare av Emma Kullbergs kaliber borde det märkas. Tacka Emma Östlund för att det inte blivit så. 20-åringen dirigerar och leder sitt försvar som om hon vore ett decennium äldre.

Therese Simonsson, Umeå

Motivering: I början av säsongen syntes det att klivet upp från Elitettan är stort. Sedan har det rullat på för 22-åringen. Trots att laget gått tungt har Simonsson skickat in mål.

Kriterier Årets genombrott: Spelaren ska vara ung (högst fyllda 23 år det år då priset delas ut), talangfull och under säsongen fått sitt genombrott i damallsvenskan. Spelaren behöver inte vara svensk, men utländska spelare får inte ha fått sitt genombrott i någon annan högsta liga innan den slår igenom i damallsvenskan.

Årets anfallare:

Anna Anvegård, Rosengård

Motivering: För att hon för andra året i rad vinner skytteligan i damallsvenskan – trots en målsnål inledning och skadebekymmer på försäsongen. Den notoriska målskytten har visat att hon är en stor del av svensk fotbolls framtid.

Emily Gielnik, Vittsjö

Motivering: För att hon klev in i ett krisande Vittsjö och med sin storlek, styrka och driv gav laget ett anfallsspel av en helt ny kaliber. Lagspelaren från Australien var en stor anledning till Vittsjös fina svit under hösten.

Pauline Hammarlund, Göteborg

Motivering: För att hon med sina många mål och assist spelat en helt central roll i Göteborgs historiska guld. Den tidigare så skadedrabbade 27-åringen är den i klubbens vassa anfallstrio som har stuckit ut mest och levererat på en hög nivå hela säsongen.

Årets MVP:

Jennifer Falk, Göteborg

Motivering: Göteborg har i princip klarat sig utan andramålvakt i år. En skada eller svacka på Falk och allt riskerade att rasa. Satt inför den pressen har Jennifer presterat sitt livs fotboll.

Olivia Schough, Djurgården

Motivering: Djurgården är ett allsvenskt mittenlag på alla punkter förutom målskyttet. Det har fått symbolspelaren Schough att dubbelarbeta som bästa framspelare och målgörare. Utan henne vore laget i Elitettan 2021.

Therese Åsland, Kristianstad

Motivering: Det är inte bara poängskörden som imponerat, utan i vilka lägen målen kommer. Åsland är en vinnare, det är hon som spräcker nollor, hon som räddar poäng, hon som ordnar segrar.

Kriterier MVP: Spelaren har varit mest betydelsefull för sitt lag. En spelare som de inte på ett enkelt sätt hade kunnat ersätta eller klarat sig utan. Med sin attityd och sitt spel har hen lett sitt lag till framgångar under säsongen.

Årets Mål:

Åtta mål är nominerade och vinnaren kommer att utses genom en omröstning på Sportbladets instagram.

Var och en i juryn har fått rangordna de nominerade från plats 1 till 3.

Petra Thorén, reporter/krönikör Sportbladet

Kristoffer Bergström, reporter/krönikör Sportbladet

Emelie Fredriksson, reporter/krönikör Sportbladet

Anna Rydén, programledare/reporter, Sportbladet

Makoto Asahara, reporter/krönikör Sportbladet

Hanna Marklund, expert på C More/TV4

Frida Östberg, expert på SVT

Pär Lagerström, expertkommentator i Sportbladets damallsvenska sändningar i år och mångårig fotbollsledare på damsidan

Marcus Bühlund, kommentator i Sportbladets damallsvenska sändningar i år

Annika Grälls, ordförande Elitfotboll Dam

Stefan Edberg, oddssättare Svenska spel