• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Söndag Sön 18 September Sep
Måndag Mån 19 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep
Måndag Mån 26 September Sep
Söndag Sön 2 Oktober Okt
Fredag Fre 14 Oktober Okt
Söndag Sön 16 Oktober Okt
Måndag Mån 17 Oktober Okt

Matchbladet – inför omgång 19

8 september 2022 11:05
OBOS Damallsvenskan

OBOS Damallsvenskan är tillbaka efter landslagsuppehållet. Här hittar du allt du behöver inför de sju matcherna i omgång 19.


Fredag 18.00 BK Häcken – Umeå IK

BK Häcken har tio poäng upp till serieledande FC Rosengård med åtta omgångar kvar att spela. När Umeå IK, som innehar kvalplatsen i tabellen, kommer på besök är tre poäng ett måste för att hänga med i toppstriden. Nytt i hemmalaget? Julia Karlenäs har lämnat för italienska högstaligalaget Como.

– Jag kommer att sakna ambitionen som finns här. Jag tror att BK Häcken är en klubb som har en väldigt ljus framtid, säger hon till klubbens webbsida.

UIK har å sin sida haft en tuff säsong som nykomling, men när lagen möttes i premiären slutade det 1-1 efter att Henna-Riikka Honkanen kvitterat den flyktade Johanna Rytting Kaneryds ledningsmål för Häcken.

Lördag 15.00 AIK – Kristianstads DFF

Två lag i poängbehov i olika delar av tabellen möts på Skytteholms IP under lördagen. AIK ligger på nedflyttningsplats, men har börjat täppa till bakåt med bara två insläppta på de tre senaste matcherna. Senast i derbyt mot BP kom även första målet framåt på fyra matcher.

– Det betyder jättemycket för mig och för laget framför allt. Det var skönt. Det var en fin boll av Collin, säger målnickaren Emma Engström.

Kristianstad ligger trea i tabellen och hade nio raka segrar innan man gick på pumpen hemma mot Häcken i den senaste omgången.

– Jag tror att man måste ha förmåga att titta uppåt. Häcken ligger bakom oss, det får de jättegärna göra, men de kommer också att slå lagen ovanför oss. Samtidigt vinner vi våra matcher, spår KDFF-tränaren Elisabet Gunnarsdottir till Norra Skåne inför säsongsavslutningen.

Lördag 15.00 Hammarby – FC Rosengård

Ett annat formstarkt lag är Hammarby, som har åtta segrar och blott en förlust på sina nio senaste matcher. Bajen kommer dessutom till mötet med serieledande FC Rosengård med tre raka hållna nollor.

Även Rosengård kommer till matchen stärkta av sin senaste form. Två raka segrar och hållna nollor mot toppkonkurrenterna BK Häcken och Linköping FC är resultat som imponerar. Nu har man fem pinnar ned till tvåan LFC.

– Det är så klart skönt med ett försprång. Vi vill ha ett så stort försprång som möjligt inför hösten för vi kommer spela mycket matcher. De här fem poängen betyder ingenting om vi inte kan rida vidare på den här vågen, spela bra som ett lag och fortsätta vinna matcher, säger Mia Persson till Sportbladet.

Lördag 15.00 IFK Kalmar – KIF Örebro

IFK Kalmar parkerar på elfte plats i OBOS Damallsvenskan medan KIF Örebro ligger tia. Avståndet mellan lagen är dockhela tio poäng, vilket gör att IFK i högsta grad är inblandade i nedflyttningsstriden medan Örebro för tillfället seglar lugnt i mittenskiktet. Kalmar kommer dock till matchen stärkta av att ha tagit en pinne borta mot Vittsjö i den senaste omgången, där Alyssa Mae Walker kvitterade sent för IFK.

– Det krampade till lite i vaden, men jag kunde få in den bakom målvakten. Det kändes riktigt bra att se bollen gå in. Det blev ett litet firande där. Det här är såklart en väldigt viktig poäng för oss, säger Walker till Barometern.

Söndag 15.00 Piteå IF – BP

Piteå IF går in i den 19:e omgången med tre raka segrar i ryggen, inklusive 2–1-viktorian hemma mot serieledande Rosengård. Nu väntar hemmamatch mot BP, ett lag man bortabesegrade med 1-0 tidigare under säsongen. BP ligger sist i tabellen, men satsar långsiktigt och har nyligen skrivit nytt kontrakt med sportchefen Staffan Jacobsson.

– Det känns både roligt och inspirerande att få fortsätta med det vi kommit så långt med. Vi har saker kvar att göra och jag är taggad, säger Jacobsson till BP:s webbsida.

Söndag 15.00 Linköping FC – Eskilstuna United

Säsongens första möte med Eskilstuna United slutade med 2-0–seger för LFC på bortaplan, och sedan den 12 maj har Linköping FC vunnit alla matcher som laget spelat – utom mot FC Rosengård. I den senaste omgången föll LFC med 1-0 borta mot Malmö-laget och är nu fem poäng från förstaplatsen i tabellen.

– Men det är åtta omgångar kvar, vi har alla möjligheter och så mycket att bygga på, sa Andrée Jeglertz till Corren.

Tabell-sexan Eskilstuna United går in i slutspurten utan viktige ytterbacken Elise Stenevik, som lämnat för engelska Everton.

Måndag 19.00 Djurgården – Vittsjö GIK

Djurgården har blandat och gett under säsongen, och kommer till mötet med Vittsjö GIK i den 19-omgången med tre raka förluster i bagaget. För Vittsjös del står man på en seger, ett kryss och en förlust i serien efter sommaruppehållet. Den oavgjorda matchen var en rejäl missräkning hemma mot IFK Kalmar.

– Vi försöker göra bra prestationer och det gör vi ju ändå i dag - förutom att vi inte gör mål, kommenterade tränaren Thomas Mårtensson efter Kalmar-matchen.