Måndag Mån 22 April Apr

Sen kvittering av Piteå i premiären

24 mars 2023 20:06
OBOS Damallsvenskan

FC Rosengård gick mot en 1-0–seger i premiären av OBOS Damallsvenskan 2023. Då dök Hanna Andersson upp med en sen kvittering som säkrade en poäng för Piteå IF.

FC Rosengård – Piteå IF 1-1

Regerande mästarna FC Rosengård välkomnade Piteå IF till Malmö IP för säsongspremiären i OBOS Damallsvenskan under fredagskvällen. Hemmalaget styrde bollinnehavet under matchens gång men gästerna var inte ofarliga i omställningarna, och skulle få med sig en poäng från öppningsmatchen.

Efter en mållös första halvlek nickade Loreta Kullashi in 1-0 för hemmalaget på en väl utförd hörnvariant strax efter pausvilan. En fast situation skulle även bli gästernas räddning i matchen då Hanna Andersson kunde nicka in 1-1 i den 82:a minuten efter att Fanny Andersson slagit in en farlig frispark i straffområdet. Rosengård pressade på för ett sent segermål men PIF höll undan och premiären slutar med delad pott.

BP – IK Uppsala 2-2

Två nickmål i den första halvleken förde upp BP i en 2-0–ledning hemma mot nykomlingen IK Uppsala. Först styrde Frida Boreiro in 1–0 redan i den åttonde minuten, sedan kunde Elsa Karlsson knoppa in 2-0 i den 21:a minuten efter en hörnvariant. Men gästerna reste sig efter pausvilan. Johanna Renmark nätade i friläge efter att Uppsala vunnit bollen högt i planen i den 52:a minuten, och tio minuter senare dök påpassligt Renmark upp igen. Den här gången reagerade hon snabbast i straffområdet efter en hörna och sköt in kvitteringen från nära håll. Båda lagen hade sedan chanser att sätta ett segermål, men 2-2 stod sig till slutsignalen.

KIF Örebro – Linköping FC 1-3

Det bjöds på fyra mål och snöyra när KIF Örebro och Linköping FC sparkade igång sina damallsvenska säsonger på Behrn Arena. LFC fick måhända hjälp av vätan då Cornelia Kapocs skott i den 28:e minuten inte kunde hållas av Tove Enblom i hemmamålet, utan istället gick in i nät för gästerna. Sju minuter senare var det dock kvitterat då Emilia Pelgander sköt in 1-1 i öppet läge i straffområdet, men LFC skulle återta kommandot i matchen. Katinka Tandberg satte 2-1 invid vänstra stolpen strax innan halvtid, och direkt efter pausvilan kom även ett 3-1–mål då Emma Östlund nickade in bollen vd den bortre stolpen.

Kristianstads DFF – IFK Kalmar 3-1

Även Kristianstads DFF inledde säsongen med en 3-1–seger. Redan i den nionde minuten kunde Emmi Alanen sätta 1–0 i bra läge efter att Tabby Tindell drivit in bollen i straffområdet och frispelat sin lagkamrat. Evelyne Viens visade vilken klass hon håller då hon vände bort sin försvarare, löpte in i straffområdet och placerade in 2–0 i närmsta krysset i den 40:e minuten, och när Viens osjälviskt frispelade Alanen till 3–0 fem minuter senare kändes det som spiken i kistan. IFK skulle dock skriva in sig i målprotokollet idag då Svea Rehnberg nickade in en reducering sent i matchen, men premiären i Kristianstad tillhörde hemmalaget.

BK Häcken – Djurgården 0-1

Alice Bergströms soloprestation efter en kvarts spel på Bravida Arena skulle räcka till tre starka poäng för Djurgården borta mot BK Häcken. Hon fick bollen på högerkanten, vek in i banan och tryckte in 1–0 i bortre krysset med ett vänsterskott. Häcken jagade en kvittering och hade sina chanser under matchens gång. Inte minst då Anna Anvegård fick ett friläge på stopptid, men en fotparad av Hedvig Lindahl höll bollen borta från närmaskorna, och Djurgården kunde inleda OBOS Damallsvenskan 2023 med en trepoängare.

Hammarby – Vittsjö GIK 2-0

Hammarby hade det mesta av spelet när man tog emot Vittsjö GIK under söndagseftermiddagen, och Bajen skulle även få in två mål efter en mållös första halvlek. Madelen Janogy nickade vältajmat in 1-0 den 56:e minuten, och med kvarten kvar att spela kunde Vilde Hasund kruta in 2-0 i närmsta krysset. Hammarby inleder alltså med en trepoängare inför 6 125 åskådare på Tele2 Arena.

IFK Norrköping – Växjö DFF 2-1

I den avslutande matchen från premiäromgången var det nykomlingsmöte som gällde. IFK Norrköping tog emot Växjö DFF på ett snöfyllt Platinumcars Arena. Hemmalaget kom att få den bästa starten då Chelsie Dawber inledde målskyttet efter tolv minuters spel. I den andra halvleken kunde Växjös Elin Nilsson kvittera innan hemmalaget och Vilma Koivisto efter en tilltrasslad situation till slut kunde avgöra med ett 2–1-mål. Tre poäng till IFK Norrköping.