• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 19 Juni Jun
Lördag Lör 6 Augusti Aug
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Söndag Sön 14 Augusti Aug
Måndag Mån 15 Augusti Aug
Fredag Fre 19 Augusti Aug
Söndag Sön 21 Augusti Aug
Måndag Mån 22 Augusti Aug
Onsdag Ons 24 Augusti Aug
Fredag Fre 26 Augusti Aug
Söndag Sön 28 Augusti Aug
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 10 September Sep

Matchbladet – inför omgång 18

1 oktober 2021 11:32
OBOS Damallsvenskan

Publiken är äntligen tillbaka på riktigt. Över 10.000 biljetter har sålts till derbymatchen mellan Hammarby och AIK den 10 oktober, men först ska den 18:e omgången i OBOS Damallsvenskan spelas.


Och det kommer bli en sprakande helg från arenorna runt om i Sverige. Vi får se ett toppmöte mellan ettan och tvåan, ett bottenmöte där Växjö är i desperat behov av poäng och en Mia Jalkerud som ställs mot sin gamla klubb.

AIK – Växjö DFF, lördag 13.00

Gästande Växjö tog en lika viktig som oväntad poäng när man kryssade mot guldjagande BK Häcken i förra omgången. Tabelljumbon har dock åtta poäng upp till säker mark och en seger här är väl sista chansen att hålla hoppet om spel i OBOS Damallsvenskan även nästa år vid liv. För AIK är laget som just nu ligger på näst sista plats. En Gnagetseger innebär elva poängs marginal med fyra matcher kvar och en bortaseger således fem poäng.

Men AIK:s form är svag. Tre raka förluster och noll mål framåt på de matcherna och dessutom uttåg i Svenska Cupen efter förlust mot Elitettanlaget BP i onsdags.

Växjö lyckades dock ta sig in i vårens gruppspel efter en 3-2–seger i förlängning mot IFK Kalmar. Kan laget ta med sig det positiva till den tuffa avslutningen och måstematcherna?

Kristianstads DFF – KIF Örebro, lördag 14.00

Både KDFF och KIF Örebro tog sig i veckan in i Svenska Cupens gruppspel. I OBOS Damallsvenskan ligger man dock i olika delar av tabellen. Hemmalaget jagar tredjeplatsen och en ny chans att kvala till Europa. KIF Örebro har nio poäng upp till den tredjeplatsen och att man ska ta poängen som behövs och dessutom passera de sex lagen ovanför känns inte realistiskt. De fem sista matcherna kan dock spelas utan press för närkingarna vars kontrakt är säkrat så när som på en poäng.

När lagen möttes i den nionde omgången var det KDFF som var det starkare laget och vann med 2-0. Får vi se något liknande i helgen?

Vittsjö GIK – Linköpings FC , lördag 15.00

Har tåget gått för både Vittsjös och LFC:s chanser på europaspel nästa säsong? Med sju poäng upp till tredjeplatsen är det mycket som tyder på det. Båda lagen har säkrat kontraktet och vill ta det sista halmstrået som gör att de kan vara med att tävla om tredjeplatsen. Seger är då ett måste här och ser vi på årets tidigare möte är det vidöppet (eller kanske helstängt). 0-0 i våras och det luktar målsnålt i helgen också.

BK Häcken – FC Rosengård, lördag 15.00

Helgens höjdare. Hemmaseger och det är bara tre poäng som skiljer mellan toppduon inför de avslutande matcherna. Bortaseger ger skåningarna nio poängs försprång och mer än en hand på pokalen. Båda lagen kommer till helgens match med ett oavgjort resultat i ryggen från förra omgången. Sanne Troelsgaard, som haft fin form för FC Rosengård på slutet, är avstäbgd och missar toppmatchen. Samtidigt saknar BK Häcken flera nyckelspelare. Får vi en vinnare eller ligger krysset närmast till hands?

Eskilstuna United – Djurgården, söndag 15.00

Hemmalaget kommer göra allt för att behålla sin tredjeplats och Djurgården har inte mycket mer än äran att spela för under de fem sista omgångarna. Mia Jalkerud, Eskilstuna Uniteds nyförvärv som blev utsedd till månadens spelare i augusti, ställs mot sin gamla klubb. Jalkerud var en publikfavorit i Djurgården och gjorde över 100 mål i klubben under sina tre sejourer. Nu ska hon istället försöka sänka Blåränderna och se till att Eskilstuna behåller sitt avstånd till lagen nedanför.

Djurgården vann derbyt mot Hammarby förra helgen efter att Hayley Dowd avgjort med ett vackert mål. Laget har sett starkare ut på slutet och just nu känns det som att man kan störa alla lag i serien.

Hammarby – Piteå IF, söndag 15.00

Visst, den stora publikmatchen blir den 10:e oktober men redan till helgen kan vi förvänta oss full support för Hammarby hemma på Kanalplan. Läktarrestriktionerna är borta och supportrarna får äntligen följa sina lag på plats. Bajen har gått tungt på slutet och förlorade derbyt mot Djurgården för en vecka sedan. Man har fortsatt häng på tredjeplatsen, men det är i nuläget fem poäng upp och nu måste man vinna för att haka på.

Håll koll på: Publiken är tillbaka. Nu får vi äntligen höra er på riktigt. Välkomna tillbaka.

Holl koll på2: Toppmötet på Hisingen kan avgöra hela säsongen. FC Rosengård vann det inbördes mötet i våras. VInst nu och väldigt mycket ska till för att inte guldet hamnar i Malmö.

Veckans spänning: Växjö har en sista chans att närma sig säker mark och en seger är i princip ett måste mot AIK.

Här ser ni OBOS Damallsvenskan: Alla matcher sänds på Sportbladet Play. Eskilstuna United – Djurgården sänds dessutom på SVT.