• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Söndag Sön 18 September Sep
Måndag Mån 19 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep
Måndag Mån 26 September Sep
Söndag Sön 2 Oktober Okt
Fredag Fre 14 Oktober Okt
Söndag Sön 16 Oktober Okt
Måndag Mån 17 Oktober Okt

Matchbladet – Inför omgång 16

11 augusti 2022 10:50

Efter förra helgens smygstart är det äntligen dags för en helg med matcher och vi inleder med ett spännande derby i Kristianstad. Här får du all info du behöver inför helgens omgång.


Fredag 19.00 Kristianstads DFF – Vittsjö GIK

KDFF inledde sin höstsäsong redan förra helgen genom att besegra IFK Kalmar med 2-0, lagets nionde raka seger i OBOS Damallsvenskan. Nu väntar tufft derby mot Vittsjö och det är tre viktiga poäng som står på spel för båda lagen. Hemmalaget är tvåa i tabellen (med en match mer spelad) och gästerna är sexa. KDFF:s nyförvärv Easther Mayi Kith är spelklar inför matchen och det är en av flera orsaker till att Lovisa Ström, sportchef i klubben, hoppas på en fin publiksiffra.

  • Det är skönt att hon är spelklar inför matchen. Det ska bli en väldigt rolig match och det är ju vår stora match under säsongen. Så allt känns väldigt bra. Vi hoppas att vi ska komma en bit över 1 000 åskådare. Vi hade runt den siffran på premiären, så vi hoppas på årets bästa siffra i derbyt. Sedan får vi hoppas att vädret är med oss så att vi får så bra förutsättningar som möjligt. Vi vet ju att det kommer bli en tuff match. Det blir det nästan alltid mot Vittsjö, så vi behöver verkligen stödet från läktaren, säger Ström till Norra Skåne.

Tuffa möten och jämna möten stämmer bra. Senast lagen möttes vann KDFF med 2-0, Sedan 2015 har åtta av 17 matcher (cupmatcher inräknade) lagen emellan slutat oavgjort, KDFF har vunnit sex och Vittsjö tre. När Vittsjö genrepade mot FC Rosengård var det hög fart som lagets tränarduo ville se.

– Jag tycker att vi tappade en del av vårt anfallsspel i de sista matcherna i våras, och vi vill försöka jobba upp tempot på det igen, säger Ulf Kristiansson till Norra Skåne. Hans kollega Thomas Mårtensson var inne på samma linje efter att ha följt EM noggrannt under sommaren.

– Om man kollar på bättre lag än Sverige har de ett högre tempo. Det är något att dra lärdom av. Kolla på England eller Frankrike, vilket tempo de kan driva upp och hur hårt de kan belasta i straffområdet. Där är det skillnad, säger han till Norra Skåne.

Vittsjö förlorade genrepet mot serieledande Rosengård med 1-0 och i derbyt mot KDFF får vi se om laget fått fart på anfallsspelet.

Söndag 13.00 Umeå IK – IFK Kalmar

Nykomlingsmöte står på menyn när elvan IFK Kalmar gästar tolvan Umeå. Två poäng skiljer lagen och båda behöver segrar för att försöka komma bort från botten. Just nu är båda inblandade i den absoluta bottenstriden tillsammans med BP och AIK som ligger näst sist och sist med sex poäng vardera. KIF Örebro är närmsta lag uppåt och dit är det nio poäng för Kalmar i nuläget.

I sitt genrep mot Piteå vann Umeå med 2-0 och de båsa nyförvärven Emma Checker och Ellen Schampi fick gott om speltid. Samuel Fagerholm, tränare i UIK, var nöjd med det han fick se och hintar om att vi kan få se båda spelarna på söndag.

– Båda två är absolut startelva-aktuella i serien. De stärker backlinjen, och gör att vi får till en bra helhet. Det känns stabilt, säger han till Folkbladet Västerbotten.

IFK Kalmar förlorade mot Kristianstad i sin återstart. Lagets sjätte raka förlust. Trots det var David Roufpanah. ganska nöjd efter matchen.

– Vi har tagit de stegen som vi ville efter uppehållet och det vi gör i träning börjar vi få ut i match. Jag tycker vi fick bra träff på vår matchplan och på våra nyförvärv. Jag har hela tiden sagt att vi kommer att komma under hösten så det är mycket jag tar med mig, säger han till Oskarshamns-Tidningen.

Kalmar har sex raka förluster, UIK har nio. Kan något av lagen vända sin negativa trend och plocka tre viktiga poäng?

Söndag 15.00 Eskilstuna United – Hammarby

Två lag som vill vara med och slåss om europaplatserna drabbar samman i Eskilstuna på söndag. När lagen möttes på Tele2 Arena i våras vann Eskilstuna med 3-0. United är femma i tabellen, på samma poäng som Häcken, och har fem poäng upp till tredjeplatsen. Hammarby är sjua efter att ha fått ordning på spelet efter en tung start.

United avslutade våren med fyra raka segrar och Bajen hade fem raka innan BK Häcken blev för tuffa i avslutningen.

Hemmalagets lagkapten Matilda Plan vet vad laget behöver göra för att fortsätta plocka trepoängare.

– Vi behöver bli effektivare i sista tredjedelen, och ta vara på våra målchanser som vi får. I vissa matcher så får man inte så mycket chanser och då måste vi ta vara på de vi får. Sen måste vi vara noga i vår egen box, så boxspelet på båda sidorna kommer vara viktigt, säger hon till Eskilstuna Kuriren.

Kan Bajen utmana Eskilstuna eller får vi se en repris från i våras?

Söndag 15.00 KIF Örebro – BP

Trots att KIF Örebro förlorade sex av de åtta sista matcherna på våren så har laget en god marginal ned till botten. Elva poäng skiljer just nu ner till Umeå IK på negativ kvalplats. BP är å sin sida på nedflyttningsplats med sina sex inspelade poäng och således i stort behov av alla poäng man kan ta. De rödsvarta avslutade våren med sex raka förluster, men en seger mot Eskilstuna United i en träningsmatch inför omstarten kan kanske ingjutit självförtroende hos laget.

När de här båda lagen drabbade samman i våras vann KIF Örebro med 2-1 efter mål av Amanda Rantanen och Elli Pikujämsä. De båda finländska landslagsspelarna har ett EM-gruppspel i benen när nu OBOS Damallsvenskan drar igång igen. Laget har dock tappat Anna Sandberg till Häcken under uppehållet, men Rickard Johansson, lagets tränare, hoppas att ersättaren till Sandberg redan finns i truppen. Regan Steigleder har drillats på vänsterbackspositionen under sommaren.

– Han [Rickard Johansson] har arbetat mycket med mig för att få mig självsäker att ta bollen framåt. Jag har en tendens att vända tillbaka men jag har tränat mycket på att få min första touch framåt, det har Richard hjälpt mig mycket med, säger Steigleder till Nerikes Allehanda.

Söndag 15.00 Piteå IF – AIK

Piteå har spelat in 20 poäng än så länge och har hamnat i någon form av mellanland med långt både till topp och botten. Nu laddar man för en fin damallsvensk höst där man förhoppningsvis kan närma sig lagen ovanför. För AIK handlar det om att försöka klara sig kvar i OBOS Damallsvenskan. Laget ligger sist i serien och bytte tränare under våren. Något som varit positivt enligt Jennie Nordin.

– Jag tycker det har det blivit mer professionellt och träningsmiljön har blivit bättre. Jag tycker också att de yngre har tagit för sig mer och de känner att de har förtroendet för våra tränare. Så det är bara positivt med tränarbytet, säger hon till Expressen.

Efter tränarbytet har blev det dock fem raka förluster innan säsongens andra seger kom. Det var mot just Piteå och säkert någonting som de svartgula kan ta med sig till återstarten.

Måndag 19.00 Djurgården – Linköping FC

Linköping har varit årets stora överraskning än så länge och ligger trea i tabellen, fem poäng bakom FC Rosengård. Amalie Vangsgaard gjorde en fantastisk vår och satte tolv mål på de fjorton matcher hon spelade. Nu har man dessutom plockat in Michelle De Jongh och spetsat truppen ytterligare. Och De Jongh är nöjd med sin första tid i klubben.

– Superbra. Jätteproffsigt och en bra utvecklingsmiljö, det var exakt därför jag valde att komma hit. Alla spelare och ledare har varit väldigt välkomnande, säger hon till Östgöta Correspondenten.

Nu väntar ett Djurgården som LFC besegrade med 2-1 i våras efter mål av Olga Ahtinen och Johanna Svedberg. Ett DIF som efter ett par år i bottenstrider fått ordning på spelet och just nu är åtta på 22 poäng. På de fem sista matcherna under våren vann man tre, kryssade en och förlorade en. En av sommarens största värvningar är också signerad stockholmsklubben. Hedvig Lindahl vänder hem till Sverige och OBOS Damallsvenskan och hoppas spika igen i den blårandiga buren. Men hon hoppas också att hennes val ska sporra andra att välja Djurgården.

– Djurgården har ju en ambition att bli ett topplag i Allsvenskan och jag hoppas att jag både kan bidra på planen och att jag kanske kan locka lite andra spelare till Djurgården som kan får upp ögonen för att det är något på gång i DIF. Jag har varit imponerad över hur ärlig Jean varit både med de utmaningar DIF har men också föreningens ambitioner och mål. Jag gillar när man är ärlig och lägger korten på borden kring både utmaningar och ambitioner. Jag hoppas kunna bidra med erfarenhet och ledarskap både på och utanför planen – att jag kanske, med min erfarenhet och så, kan legitimera att Djurgården gör en seriös satsning, säger hon till klubbens hemsida.

24 augusti: FC Rosengård – BK Häcken

Mötet mellan Rosengård och Häcken är uppskjutet till slutet av augusti.

Missa inte: En sådan här helg vill man ju se allt, men skånederbyt på fredagskvällen sticker ut lite extra.

Ångestdrabbning: Umeå IK har sex raka nollpoängare. IFK Kalmar har sex förluster i rad. Nu möts lagen och poäng ska delas ut till minst ett av lagen. Tre poäng ger chans på miniryck i botten. Något som kan vara helt avgörande för resten av säsongen.

Tätt med EM-spelare: Nästan 30 spelare från OBOS Damallsvenskan var med i EM. Jonna Andersson och Hedvig Lindahl från den svenska truppen har vänt hem till Hammarby respektive Djurgården och Bajen har dessutom hämtat en dansk landslagsspelare i Simone Boye. Kort sagt så finns det mängder med spelare i toppklass att följa när höstsäsongen drar igång på riktigt. Köp biljett till ditt lags matcher och se stjärnorna på nära håll.

Nytt från OBOS Damallsvenskan: Nu kan du följa ditt lag i vår app OBOS Damallsvenskan. Du får nyheter, kan köpa biljetter, se highlights och mycket mer. Appen laddar du ner där du vanligtvis laddar ner appar. Den är givetvis gratis.

TV: Alla matcher sänds i Viaplay