19 juli 2022 10:08
EM 2022

Gruppspelet i EM är över och här är en sammanfattning hur det gått för spelarna från OBOS Damallsvenskan.

Danmark

I en tuff grupp hamnade Danmark trea efter Tyskland och Spanien. Laget gjorde bara ett mål, i segern mot Finland, och missade kvartsfinalerna.

Katrine Veje: Rosengårdsförsvararen startade alla tre matcher. Blev utbytt när laget forcerade framåt mot Spanien i avslutningen.

Luna Gevitz: Satt på bänken i alla tre matcher och fick inga minuter i EM.

Sofie Bredgaard: Spelade 35 minuter i segern mot Finland och var på plan när Pernille harder gjorde lagets enda mål i turneringen. Blev kvar på bänken i de övriga matcherna.

Mille Gejl: Inför turneringen fick hon en EM-låtsrefräng uppkallad efter sig, men det blev bara 35 minuter på plan för Häckenspelaren i premiären mot Tyskland.

Stine Larsen: Hoppade in i alla tre matcherna i gruppspelet. Fick nästan en halvtimma mot Finland.

Simone Boye Sørensen: Hammarbys nyförvärv spelade drygt 20 minuter i premiären mot Tyskland och fyra minuter mot Finland. Mot Spanien i avslutningen fick hon dock chansen från start och spelade hela matchen. Tyvärr blev det förlust och uttåg för danskarna.

Finland:

Tre raka förluster och en jumboplats bakom Tyskland, Spanien och Danmark. Men Finland inledde på bästa möjliga sätt när man premiärmålade redan i den första minuten.

Anna Tamminen: Satt bänkad i alla tre matcher.

Elli Pikkujämsä: KIF Örebro-spelaren spelade samtliga minuter i turneringen.

Adelina Engman: Startade alla matcher, men blev också utbytt i alla tre.

Emmi Alanen: KDFF:s Alanen spelade 270 minuter. En av spelarna som löpte allra mest i gruppspelet.

Heidi Kollanen: Satt på bänken i de två första matcherna, men fick chansen och spelade en dryg timma i den avslutande gruppspelsmatchen mot Tyskland.

Jutta Rantala: Satt bänkad i alla tre matcher.

Olga Ahtinen: Hoppade in i slutet på de tre matcherna och fick sammanlagt 41 minuters speltid.

Ria Öling: Startade de två första matcherna, men inledde den tredje på bänken. Kom in i 3–0-underläge med 25 minuter kvar mot Tyskland i avslutningen.

Amanda Rantanen: Gjorde två inhopp och fick sammanlagt 14 minuters speltid.

Jenny Danielsson: Hoppade in i alla matcher, men spelade inte mer än 37 minuter sammanlagt.

Juliette Kemppi: Satt bänkad i de två första matcherna, men fick chansen från start och spelade 90 minuter i den avslutande gruppspelsmatchen.

Linda Sällström: Vittsjöanfallaren fick en drömstart på turneringen när hon satte lagets ledningsmål mot Spanien innan minuten var spelad i premiären. Men ytterligare mål blev det inte för Sällström eller det finska laget.

Island:

Island spelade 1-1 i sina tre gruppspelsmatcher i EM. Man slutade trea i gruppen bakom suveränen Frankrike och överraskningen Belgien.

Gudrun Arnadottir: Rosengårdsförsvararen spelade 90 minuter i de två första matcherna, men blev kvar på bänken när laget jagade seger och avancemang mot Frankrike i avslutningen.

Agla Maria Albertsdottir: Hoppade in i de två första matcherna och fick sedan chansen från start mot Frankrike. Några mål blev det dock inte för Häckenspelaren.

Amanda Andradottir: KDFF-spelaren satt på bänken i de två första matcherna, men fick komma in och försöka jaga målen i slutet mot Frankrike. Laget kvitterade visserligen på tilläggstid, men något avancemang blev det inte.

Sverige:

Sverige vann sin grupp efter oavgjort mot Nederländerna i premiären och sedan segrar mot Schweiz och Portugal. I kvartsfinalen ställs man mot Belgien, som överraskande tog sig vidare från gruppspelet.

Hedvig Lindahl: Spelade de tre gruppspelsmatcherna och fick se sig överlistad vid två tillfällen.

Jennifer Falk: Satt bänkad i alla tre matcher.

Jonna Andersson: Gjorde Sveriges premiärmål när laget tog ledningen mot Nederländerna. Blev utbytt med kramp i premiären och satt vid sidan i mötet med Schweiz. Spelade sedan 90 minuter när Sverige säkrade gruppseger och avancemang via 5-0 mot Portugal.

Elin Rubensson: Satt på bänken i de två inledande matcherna, men fick komma in med en kvart kvar mot Portugal.

Caroline Seger: Kapten Seger spelade de två första matcherna, men en skadekänning gjorde att hon stod över avslutningen mot Portugal.

Olivia Schough: Satt på bänken i de två första matcherna, men fick komma in tidigt i den andra halvleken mot Portugal. Spelade fram Stina Blackstenius till det avslutande 5-0–målet.

Johanna Rytting Kaneryd: Spelade i alla tre gruppspelsmatcherna. Bjöd osm vanligt på hög fart och snygga dribblingar. Hade ett par fina chanser och borde kanske gjort något mål.

Tillägg: Den nordirländska målvakten Josephine Burns tillhörde BK Häcken inför turneringen, men lämnade klubben i slutet på juni.