Häcken klart för final i Svenska Cupen efter förlängning
Publicerad: 2022-03-19
Det skulle krävas ett mål i den 108:e förlängningsminuten för att avgöra matchen mellan Hammarby och BK Häcken. I den andra semifinalen vann FC Rosengård mot Eskilstuna United.

Solen hade letat sig fram till de södra delarna av Stockholm och Hammarby IP där Hammarby och BK Häcken spelade semifinal i Svenska Cupen. Förutsättningarna för en underhållande match var goda och första halvlek gjorde nog ingen besviken.

Hammarby öppnade starkast genom ett blixtsnabbt omställningsspel som var nära att resultera i ett mål i de inledande minuterna. Men ett mål som skulle få de högljudda Hammarby-supportrarna att jubla skulle komma kort därefter. I den tolfte minuten bröt Emma Westin fram på högerkanten och kunde servera Matilda Vinberg som enkelt kunde raka in bollen i mer eller mindre öppen kasse. 1-0 Hammarby. I den 35:e minuten tvingades Häcken och landslagsspelaren Elin Rubensson utgå skadad och in byttes nyförvärvet Marika Bergman Lundin. I takt med bytet började de regerande cupmästarna från Hisingen sakta men säkert äta sig in i matchen och i den 42:a matchminuten kunde Stine Larsen kvittera för Häcken. Hennes fjärde mål i årets upplaga av Svenska Cupen. Lagen gick till pausvilan vid ställning 1-1.

Om första halvlek var händelserik så var den andra desto mer chansfattig. Lagen hade varsin chans att ta ledningen i matchen. Men matchens betydelse gjorde att lagen troligtvis blev mer försiktiga vilket gjorde att den andra halvleken slutade mållös och matchen gick till förlängning.

Det var trötta ben i bägge lagen som gav sig ut på planen i förlängningen. Första kvarten var chansfattig men i den andra förlängningskvarten ökade Häcken trycket och i den 108:e minuten kunde Johanna Rytting Kaneryd ge Häcken ledningen efter att ha placerat bollen säkert förbi Hammarbys målvakt efter ett friläge. Kort därefter åkte Häcken på en utvisning, men lyckades hålla undan och är nu klara för final i Svenska Cupen.

Där kommer Häcken att ställas mot FC Rosengård. De regerande svenska mästarna besegrade Eskilstuna United med 1–0 under söndagen efter att Mimmi Larsson tidigt gjort matchens enda mål på Malmö IP.