• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 13 Maj Maj
Söndag Sön 15 Maj Maj
Måndag Mån 16 Maj Maj
Fredag Fre 20 Maj Maj
Lördag Lör 21 Maj Maj
Söndag Sön 22 Maj Maj
Idag 23 Maj Maj
Fredag Fre 27 Maj Maj
Söndag Sön 29 Maj Maj
Måndag Mån 30 Maj Maj
Onsdag Ons 1 Juni Jun
Fredag Fre 3 Juni Jun
Söndag Sön 5 Juni Jun

Genomgång: FC Rosengård till Vittsjö GIK

25 mars 2022 07:36
OBOS Damallsvenskan

I morgon är det premiär i OBOS Damallsvenskan och idag går vi igenom de tre sista klubbarna inför säsongen. Turen har kommit till FC Rosengård, Umeå IK och Vittsjö GIK.


FC Rosengård

Trots flera tongivande spelartapp under sommaren lyckades FC Rosengård hålla undan och säkra ett nytt SM-guld på hösten. Ytterligare tre spelare har försvunnit under vintern, där Sanne Troelsgaard är det tyngsta tappet. Skåningarnas trupp är en av de starkaste på pappret och det vimlar av landslagsrutin. I Svenska Cupen har man tagit sig förbi gruppspel och semifinal utan att släppa in mål. Nu ställs man mot toppkonkurrenten BK Häcken i final i slutet av maj, en perfekt uppladdning för flera av spelarna (från båda lagen) som sedan ska iväg på EM-slutspel i England.

Mimmi Larsson har haft problem med ryggen och lite sjukdom under försäsongen, men har varit med i de fyra cupmatcherna och gjort mål i tre av dem. Hon är tydlig med lagets målsättningar för året.

– Vi vill vinna Allsvenskan och Svenska Cupen i år. Och gå långt i Champions League. Men det vill vi ju alltid, säger hon.

Hanna Bennison, Nathalie Björn och Anna Anvegård lämnade klubben i somras och ruljansen har varit mindre nu under vintern. Vad var det som gjorde att ni lyckades så bra under hösten 2021 trots att viktiga spelare försvann?

– Vi tappade spelare som är otroligt duktiga och viktiga som är svåra att ersätta rakt av, men de som kom in gjorde ett toppenjobb, anpassade sig snabbt och vågade vara sig själva. Det är inte alltid lätt när man är ny. Man vill göra bra ifrån sig och kanske inte vågar ta risker på samma sätt som en . Det var imponerande av oss som var kvar och höll ihop det samtidigt som det som kom in anpassade sig snabbt.

Nu stundar en ny säsong, vad har du för personliga målsättningar?

– Jag är missnöjd med min målproduktion i fjol, men det fanns anledningar till att det inte blev så många. Vi bytte spelsystem och jag är van vid att spela i ett tvåmannaanfall. Jag blev ensam centralt och det tog tid innan jag hittade tillbaka till mina egenskaper ensam centralt. När Renee kom in var hon tydlig med att hon ville anvnda mina spetsegenskaper och det tyckte jag att jag gjorde. Avslutningen på fjolåret var väldigt bra och jag är supersugen på att komma igång nu. Jag vill göra bra matcher och jag ska göra poäng. Samtidigt ska jag försöka fokusera mest på min prestation och då tror jag att målen och assisten kommer av sig självt, säger hon.

Placering 2021: 1:a i OBOS Damallsvenskan

Tränare: Renée Slegers

Spelare in: Rebecca Knaak (Freiburg),

Spelare ut: Sanne Troelsgaard (Reading), Amanda Altheden (Växjö DFF), Matilda Eriksson Kristell (utlånad till Bröndby)

Umeå IK

Ett ungt Umeålag tar steget upp i OBOS Damallsvenskan efter en fantastisk insats i Elitettan 2021. 21 segrar och 81 mål på 26 matcher gav 16 poängs försprång till tvåan IFK Kalmar. Henna-Riikka Honkanen, Lisa Björk och Monica Jusu Bah gjorde 48 mål tillsammans och alla tre följer med upp i högstaserien. Jusu Bah kommer tyvörr missa en längre period efter en skada hon ådrog sig under försäsongen.

Men OBOS Damallsvenskan är tuffare än Elitettan och målet för nykomlingen måste vara att hålla sig kvar. – Vi har potential att göra något bra och bli en positiv överraskning men vi har också helt klart saker att lära oss. Som alla lag som kommer underifrån måste vi höja vår nivå och de två sista matcherna har vi fått känna på det. Det kan ta ett tag att växa in i serien och vi måste hitta sätt att vinna matcherna, inte bara göra bra ifrån oss, säger Samuel Fagerholm, tränare i UIK, till Västerbottens-kuriren.

Placering 2021: 1:a i Elitettan

Tränare: Samuel Fagerholm

Spelare in: Anni Miettunen (Åland United), Erin Nayler (Reading), Tuva Skoog (Morön BK), Briana Campos (Vittsjö GIK), Emma Santamäki (AIK), Katariina Kosola (HJK), Villemo Dahlqvist (Morön BK),

Spelare ut: Glory Ogbonna (klubb ej klar), Johanna Nyman (avslutar) karriären, Hanna Kohl (Hammarby), Tilde Westman (Sundsvalls DFF), Kajsa Ekström (college), Rosa Herreros (IK Uppsala), Patrycja Jerzak (Ifö Bromölla IF), Alma Uvell (college), Alexandra Sandström (klubb ej klar),

Vittsjö GIK

De senaste tre åren har Vittsjö placerat sig topp 5 i OBOS Damallsvenskan när serien summerats på hösten. Ett fint facit, men mycket vill ha mera. Nygamla finska anfallsesset Linda Sällström är tillbaka i Skåne efter ett par år i Paris, och en kort sejour hemma i HJK, vill se klubben vara med ännu högre upp i tabellen.

– Jag hoppas vi kan knipa en topp 3-placering. Det hade varit fantastiskt med stora Champions League i lilla Vittsjö. Vi måste prestera på en jämn nivå och inte ha för stora dippar mellan och i matcherna. Det är viktigt att vi är samspelta, vi är ganska många nya som måste lära känna varandra och hitta ett samspel. Sen är det viktigt att inte åka på massa skador, säger Sällström till Expressen.

Sällström, som är det finska landslagets bästa målskytt genom tiderna, är ett av flera spännande nyförvärv. Anfallsmässigt hade laget i fjol svårt att hitta nätet innan det blev total islossning och 8-2 i säsongens avslutande match mot KIF Örebro. Något som Thomas Mårtensson, tränare, hoppas ska förändras i år.

– Vi har fyra bra forwards i Sällström, Markstedt, Hanna Ekengren och Moa Karlsson. Och vi har mittfältare som kan skjuta från distans, som till exempel Stratigakis, Katrina Gorry, Mie Leth Jans, Jutta Rantala och Nellie Persson, säger han till Norra Skåne dagarna innan premiären.

Placering 2021: 5:a i OBOS Damallsvenskan

Tränare: Thomas Mårtensson och Ulf Kristiansson

Spelare in: Nova Karlsson (Borgeby), Linda Sällström (HJK), Jutta Rantala (Kristianstad), Hanna Ekengren (Djurgården), Sarah Stratigakis (Michigan Wolverines), Katrina Gorry (Brisbane Roar), Kayla Adamek (Granadilla Tenerife),

Spelare ut: Tove Almqvist (Djurgården), Ebba Wieder (Djurgården), Briana Campos (Umeå IK), Fernanda Da Silva (Santos FC), Alexandra Benediktsson (Piteå IF), Michelle de Jongh (Madrid CFF), Ebba Hed (Madrid CFF), Filippa Wallén (BP), Paulina Nyström (Eskilstuna United)