• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 3 November Nov
Söndag Sön 5 November Nov
Lördag Lör 11 November Nov
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Fredag Fre 19 April Apr
Lördag Lör 20 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Måndag Mån 22 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 15

16 juni 2022 15:00
OBOS Damallsvenskan

Den sista omgången av OBOS Damallsvenskans vårsäsong ska avverkas innan ett långt sommaruppehåll väntar. Sju spännande matcher står på menyn och här hittar du allt du behöver veta inför våravslutningen.


Fredag 18.00 Hammarby – BK Häcken

Formstarka Hammarby ställs mot ett BK Häcken som svajat lite formmässigt på slutet. Bajen har fem raka segrar och är just nu sjua i tabellen. Getingarna från Hisingen är fyra, men har tappat på toppen efter bara en seger på de fem senaste matcherna i OBOS Damallsvenskan. Hemmalaget har fått ordning på defensiven och har hållit nollan i tre raka matcher. Samtidigt har offensiven kommitigång på allvar och det är nu bara fem poäng upp till en Champions League-kvalplats.

Efter Häckens förlust mot Vittsjö (2-3) senast fick EM-uttagna Johanna Rytting Kaneryd svara på frågan om hon hunnit börja tänka på EM. Men Rytting Kaneryd var tydlig med vad som gäller just nu.

– Nej. EM kan jag inte tänka på nu. Nu ser jag bara fram mot matchen mot Hammarby och att vi måste göra det bättre då. Det är frustrerande, vi har en vecka på oss att ta oss ur det här. Vi är på väg någonstans men måste få till sista delen. Först efter nästa match kan jag börja tänka på EM, säger hon till GT.

Häckens form har varit svag på slutet och tränaren Robert VIlahamn hoppas på ett positivt resultat i Stockholm på fredag.

– Vi kan inte lägga oss ner och dö nu för att vi har förlorat ett par matcher. Vi måste upp och göra en bra match för att gå på sommarledighet med en lite bättre känsla än vad vi har i dag, säger han till TT.

Söndag 13.00 AIK – FC Rosengård

Tabelljumbon med sex poäng ställs mot serieledarna som ligger 30 poäng före efter 14 omgångar. Det blir ett tufft möte för AIK - som inte tagit poäng av skåningarna på åtta raka matcher. Mötet mellan lagen i april vann Rosengård med 2-1, men det var ändå ett framsteg för AIK. Förra säsongen vann Malmölaget med 3-0 hemma och hela 7-0 borta.

I storsegern mot Umeå (5-2) senast hittade Rosengårds 13:e målskytt för säsongen nätet. Ytterbacken Katrine Veje gav laget ledningen och var nöjd efter matchen.

– Vi har pratat om att jag ska kliva fram mer i den ytan på andrabollar. Jag testade att skjuta idag och den gick in. Jätteskönt att det står ett nu i mina stats och inte noll längre. Jätteviktigt också att vi har så många som gör mål och det är olika målgörare hela tiden, sa Veje till Skånska Dagbladet efter matchen.

13 målskyttar är fyra fler än vad AIK gjort mål i OBOS Damallsvenskan än så länge. Kan AIK överraska Rosengård och ta en rejäl skalp innan sommarlovet - eller blir det en favoritseger?

På onsdagen släppte FC Rosengård en kort video på sociala medier där de ska presentera en nyhet under fredagen. Återstår att se om det är ett nyförvärv som plockas in till de regerande svenska mästarna.

Söndag 13.00 BP – Eskilstuna United

BP ligger kvar under nedflyttningsstrecket. Fem raka förluster och nu väntar tufft motstånd när ett Eskilstuna, som hittat formen igen, gästar Grimsta. United vann el Gnällico mot KIF Örebro i måndags och i omgången innan det besegrades BK Häcken. När de här två lagen möttes i april vann Eskilstuna med 3-0 efter två mål av Mia Jalkerud och ett av Anna Oskarsson.

En av Uniteds målskyttar i den senaste matchen, Sonia Okobi-Oke, var glad för sitt mål och förklarade vad det är som fungerar bra just nu.

– Vinsten mot Häcken gav oss moral till den här matchen. Vi lärde oss mycket då, att vi behöver vara lugna, ta hand om bollen och inte stressa. Vi hade en matchplan i dag som vi följde. Jag blir alltid glad när jag gör mål, det gör min dag och får mig att vakna upp. Varje gång det händer blir det lite som "Sonia du måste göra mer". Så jag är så glad nu, säger hon till Eskilstuna Kuriren.

Söndag 13.00 Kristianstads DFF – Piteå IF

KDFF går som tåget och mot BP säkrade laget sin sjätte raka seger i den senaste omgången. Evelyne Viens, som var nominerad till Månadens Spelare i maj, gjorde båda målen. Kanadensiskan är uppe på åtta mål och åtta assist än så länge. Tillsammans med Tabby Tindell bildar hon den farligaste offensiva duon i hela OBOS Damallsvenskan just nu. Men det var ingen övertygande seger mot nästjumbon på Grimsta.

– För att komma upp i en sån svit behöver man vinna matcher på olika sätt. Vi har spelat ut lagen i de senaste fem matcherna. Det gjorde vi inte idag, men vinner ändå. Det visar styrka, säger tränaren Elisabet Gunnarsdottir till Kristianstadsbladet efter segern mot BP.

De sex raka segrarna innebär nytt klubbrekord för KDFF i OBOS Damallsvenskan. Nu väntar ett Piteå som kommer från en 3-0–seger mot Djurgården i midnattssol. Hlin Eiriksdottir gjorde alla målen för hemmalaget. Isländskan är uppe på sju baljor sammanlagt och är Piteås farligaste spelare just nu. Hon var givetvis glad efter sina mål och den nya upplevelsen av att spela så sent.

– Det var speciellt, men väldigt kul. Det blir en lång dag där vi fick börja med sightseeing i Kiruna av vår speciella guide Selina (Henriksson). Men när matchen sen är igång tänker man inte så mycket på vad klockan är utan då bara kör man. Det är nog lätt att tro att vi gör det här på Island som har samma förutsättningar med ljuset, men jag har aldrig spelat vid den här tiden faktiskt, men kanske är det något de kommer börja med där nu, förklarar hon för Norrbottens-Kuriren efter matchen.

När lagen möttes i den andra omgången kryssade man på två efter en händelserik match. Fyra mål, en straffmiss och en utvisning fick vi se då. Kan det bli något liknande nu?

Söndag 13.00 Linköping FC – Umeå IK

LFC är tvåa i tabellen och formen går inte att klaga på. En förlust och sex segrar på de sju senaste gör att man är närmast efter serieledande Rosengård. Amalie Vangsgaard har hittat tillbaka till målformen och har gjort tre mål på de två senaste matcherna. Norskan Heidi Ellingsen var nöjd efter segern mot AIK senast och det verkar som att både form och självförtroende är på topp hos östgötarna.

– Nu har vi vunnit nästan alla matcher, men vi måste vinna mot Häcken och Rosengård också. Det gör vi i höst, säger hon till Östgöta Correspondenten.

För Umeås del går det fortsatt tungt. Nykomlingen är tolva i tabellen och har åtta raka förluster. Man gör nästan ett mål framåt per match, men snittar mer än två insläppta. Mot Rosengård senast fick man vittja det egna nätet vid fem tillfällen. Tränare Samuel Fagerholm valde dock att se det positiva efter 2-5–förlusten i Malmö.

– Det är en av våra tuffare tillställningar i år. Det var aldrig riktigt nära när de gjorde 1-0 så tidigt och 2-0 innan halvtid. Det blir resultatmässigt jobbigt. I andra gasade Rosengård på direkt och gjorde två mål tidigt och då var det ju över så att säga. Det som är fint är att vi höjer oss i slutet av matchen och gör två mål på dem på bortaplan, säger han till Folkbladet Västerbotten.

Söndag 15.00 IFK Kalmar – Djurgården

IFK Kalmar är det fjärde laget som verkligen är indraget i bottenstriden. Mot Hammarby blev det en ny förlust. Den fjärde i rad och åttonde på de nio senaste matcherna. Bajen vann med 4-0 och IFK Kalmar har nu släppt in 19 mål på de fyra senaste i OBOS Damallsvenskan. Men David Roufpanah ser ingen anledning till några drastiska förändringar inför våravslutningen.

– Nej, så här är det. Och det är viktigt, för det blir lätt att man glömmer saker som jag har sagt i tidigare intervjuer. Vi visste att det skulle komma sådana här tuffa perioder under säsongen. Det vore dumdristigt att få panik nu och tro att säsongen är avgjord. Men måste se det i en större bild och inte ta några kortsiktiga beslut. För oss handlar det om att kräma ur det sista som finns, få med oss någonting från matchen på söndag och sedan ta ett break och börjar bryta ner saker, säger han till Oskarshamns-Tidningen.

Djurgården ligger nia med 19 inspelade poäng. På behörigt avstånd från bottenstriden, men lite väl långt fram för att utmana i toppen. Mot Piteå blev det 0-3 i den senaste omgången. Kan man studsa tillbaka och ta tre poäng nu?

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – KIF Örebro

Vittsjö går lite under radarn, men Hässleholsmlaget är femma i tabellen efter segern mot BK Häcken senast. På de elva senaste matcherna har det bara blivit en förlust (i derbyt mot Kristianstad) och mycket talar för att skåningarna ska vara med och slåss om topplaceringarna i höst. Men för att haka på i toppen behövs ett bra resultat mot KIF Örebro i vårsäsongens sista match. När lagen möttes i Örebro i maj vann Vittsjö med 1-0 efter ett sent segrmål av Katrina Gorry.

Sedan lagens senaste möte har KIF Örebro bara vunnit en match och gjort ett mål framåt. De tre senaste matcherna har man förlorat utan att göra mål framåt. I el Gnällico-mötet med Eskilstuna United blev det förlust med 2-0. Laget har förlorat sex av de sju senaste matcherna och har många spelare på skadelistan. Det tighta matchandet i slutet på våren har satt sina spår.

– Det är sjukt tufft, men det är bara att hantera läget. Så är fotbollen ibland och det är alltid lätt att gå till träningen när man vinner, men man måste kunna klara av de här sidorna också av elitidrott. Vi kan inte gå runt och tycka synd om oss själva, säger Richard Johansson till Nerikes Allehanda efter förlusten mot Eskilstuna.

Johansson pratar också om att titta över truppen och hoppas att man ska få fram en målskytt till det att höstsäsongen drar igång efter EM-uppehållet.

  • Vi kommer inte att kunna trolla nu på en vecka [inför mötet med Vittsjö] och få fram en spelare som gör mål. Det blir bra med ett långt uppehåll sen och vi får titta över vår trupp för att se om det finns något vi kan göra, men vi måste se hur länge Wilma (Öhman) blir borta först. Det kommer säkert att hända saker i sommar, både in och ut ur truppen, men just nu har vi de vi har, säger han.

Missa inte: Ett toppjagande Hammarby mot ett revanschsuget BK Häcken som vill avsluta våren med en seger. Det blir minst sagt spännande på fredag.

Dansk dynamit: Den danska EM-truppen presenterades under torsdagen och det var flera välbekanta namn med i truppen. BK Häckens Luna Gevitz, Mille Gejl och Stine Larsen tar alla plats i truppen. Där återfinns också FC Rosengårds Katrine Veje och Sofie Bredgaard.

Välbehövlig semester: Efter 15 omgångar och ett hårt matchande går lagen nu på semester. Vi vänder blickarna mot England och EM och håller tummarna för Sverige och spelarna som deltar från OBOS Damallsvenskan. Om ni följer oss i sociala medier kommer ni få uppdateringar om hur det går för spelarna i turneringen. OBOS Damallsvenskan smygstartar den 6 augusti när IFK Kalmar och Kristianstads DFF möts i en framflyttad match från omgång 17. Den 12 augusti rullar den 16:e omgången igång.