Matchbladet – Inför omgång 7
Publicerad: 2022-05-05
OBOS Damallsvenskan

Fredag 18.00 BK Häcken – Linköping FC

Tabellfyran BK Häcken tar emot trean Linköping FC i en tidig toppmatch som drar igång den sjunde omgången på fredagskvällen. Ett poäng skiljer lagen åt och båda lagen vill verkligen vinna för att haka på lagen framför. Hemmalaget är fortfarande obesegrade, men har vid tre tillfällen kryssat i säsongsinledningen. För Linköpings del har det blivit tre poäng i fyra av de fem senaste matcherna.

BK Häcken höll nollan för andra gången i år när man i den senaste omgången kryssade borta mot Vittsjö. Robert Vilahamn, tränare i BK Häcken, var nöjd med det defensiva arbetet efter den matchen, men hade lite att anmärka på i det offesnvia.

– Jag är nöjd med det [försvarsspelet] och det var bra att vi höll nollan. Det stärker självförtroendet att veta att vi kan försvara oss mot tunga lag. Spelarna var skarpa i hur vi skulle försvara. Sen är jag såklart mindre nöjd med anfallsspelet och att vi inte kunde ta oss till fler chanser. Vi hade några lägen men i sådana här matcher behöver man skapa fler chanser för att få till ett mål, sa han till BK Häckens hemsida efter krysset.

Hos Linköping är det mungiporna upp efter den fina inledningen på OBOS Damallsvenskan. I den senaste omgången saknades Amalie Vangsgaard, skytteligaledare och Månadens Spelare i april, men trots det blev det tre poäng efter att Saori Takarada gjort matchens enda mål mot KIF Örebro.

I förra årets möten vann lagen respektive bortamatch och det lutar åt att vi får en jämn tillställning på Bravida Arena.

Söndag 13.00 Hammarby – Vittsjö GIK

Efter sex omgångar står Bajen på sex poäng efter två segrar och fyra förluster. Nu ställs man emot ett starkt Vittsjö som kryssat mot både BK Häcken och FC Rosengård. Hässleholmslaget är sexa i tabellen med sina nio poäng. Precis som tidigare år är det en stark defensiv som sticker ut hos Vittsjö. Man släppte visserligen in fyra mål borta mot Umeå IK, men utöver det har man bara vittjat det egna nätet vid två tillfällen. Hammarby har släppt in 14 mål, vilket är flest av alla lag i serien än så länge.

Det positiva för Hammarby är att man sedan man vände hem till Hammarby IP (0-3–förlusten mot Eskilstuna United i premiären spelades på Tele2 Arena) har man tagit full pott på hemmaplan. Först 1-0 mot tabelltvåan Piteå och sedan 2-0 mot Umeå IK. Vittsjö har å sin sida tagit fyra av nio möjliga poäng på bortaplan och vann, i just Stockholm, sin senaste bortamatch med 3-0 mot AIK.

Och om defensiven varit stark och stabil är det offensiven som måste komma igång hos de rödblå. De tre målen mot AIK står för hälften av den offensiva produktionen än så länge. Men att plocka poäng med få mål framåt är Vittsjö experter på. I fjol stod man på 21 gjorda efter 21 spelade matcher (sex av de 21 målen kom i mötena med Hammarby), men hade chans på en topp tre-placering. Islossningen i den sista matchen mot KIF Örebro (Vittsjö vann med 8-2) räckte till slut till en femteplats.

Mötena i fjol var målglada tillställningar där Vittsjö vann på hemmagräs och lagen delade på poängen i Stockholm efter att gästerna hämtat upp ett 3-1–underläge till 3-3 den sista kvarten.

Söndag 13.00 Umeå IK – FC Rosengård

Nykomlingen Umeå ståtar med ett mäktigt hemmafacit. Obesegrade genom Elitettan i fjol med 12 segrar på 13 hemmamatcher och inledningen i OBOS Damallsvenskan har också varit stark. Efter krysset mot BK Häcken i premiären slog man först Vittsjö med 4-0 innan AIK besegrades med 2-0 i den senaste omgången. Faktum är att lagets samtliga sju poäng än så länge kommit på hemmaplan. Nu ställs man dock inför sin kanske tuffaste utmaning hittills. De regerande mästarna och obesegrade serieledarna FC Rosengård kommer på besök. Och just Rosengård har Umeå historiskt sett haft svårt för på hemmaplan. Inte sedan 2009, trots åtta försök, har man besegrat Malmöklubben. Erin Nayler, målvakt i Umeå, vet att det är en tuff match som väntar.

– Om vi spelar som i dag så tror jag att vi kan få någonting att hända. Men jag tror att vi måste kapitalisera på chanserna mer när vi får dem, för vi kommer inte få så många chanser mot Rosengård, sa hon till Folkbladet Västerbotten efter segern mot AIK.

Fyra segrar och två oavgjorda har det blivit för skåningarna än så länge. I den senaste omgången körde man över Hammarby på hemmaplan och vann med 4-1 efter bland annat två mål av Olivia Schough. Schough, som slutade trea i skytteligan i fjol, var nöjd efter matchen.

– Jag har känt mig i bra i form, men jag hade bara gjort ett mål före Hammarbymatchen. Och är man en offensiv spelare är det målen folk tänker på, sa hon till Sydsvenskan.

Söndag 15.00 Kristianstads DFF – BP

KDFF inledde säsongen starkt och såg ut att vara ett lag för toppen. Serien är låmng och chansen finns att plocka ikapp på lagen framför, men formen har dalat lite på slutet för skåningarna. På det tre senaste omgångarn har det blivit två förluster och bara en seger. Nu ställs man mot nykomlingen BP, som har en ännu sämre form. De rödsvarta från huvudstaden har fyra raka förluster och har inte gjort mål i någon av de tre senaste matcherna.

I den senaste omgången blev det bortaförlust med 1-0 mot Djurgården på Stockholms Stadion för Kristianstad. Det var en minst sagt besviken Elisabet Gunnarsdottir, tränare i KDFF efter matchen. Men skulden lade hon på sig själv.

– Jag måste analysera både vår prestation och mitt eget ledarskap och jag ska göra allt jag kan för att vi ska studsa tillbaka så fort som möjligt, sa hon till Kristianstadsbladet.

Söndag 15.00 AIK – Djurgården

Det vankas derby i huvudstaden när AIK tar emot Djurgården på Skytteholm. Hemmalaget har en svag form och ligger sist i OBOS Damallsvenskan inför den sjunde omgången. De gästande blåränderna har däremot fått luft under vingarna och har två raka trepoängare. Men det enda vi riktigt säkert vet om derbyn är att allt kan hända. I fjol vann AIK båda derbymatcherna i serien och nu hoppas man på tre välbehövliga poäng.

Djurgården, som inledde säsongen med fyra raka förluster, har fått fart på spelet och får nog ses som små favoriter trots bortaplan. I segern mot Kristianstad i den senaste omgången var det inte bara de tre poängen som gladde. Nyförvärvet Stinalisa Johansson gjorde sitt första mål och var lycklig när hon pratade med Djurgårdens egna reporter efter matchen.

– Det var en dröm att få göra mitt första mål i allsvenskan och när det sen leder till att vi vinner matchen så är det så klart extra kul, sa hon då.

Ett mål som givetvis ger mersmak inför det stundande derbyt.

– Det var tufft mentalt med förlusterna i de första matcherna men nu har vi fått med oss de här poängen och det är viktigt för hela gruppen och resten av säsongen. Vi tål press på ett bättre sätt och håller motståndarna där det inte blir så farligt, säger Johansson till klubbens hemsida inför mötet med AIK.

Söndag 15.00 Piteå IF – Eskilstuna United

På tal om formstarka lag. Piteå IF är tvåa i OBOS Damallsvenskan efter sex omgångar. Efter tre raka segrar har man samlat ihop 13 poäng och är bara en pinne bakom serieledande FC Rosengård. Hlin Eiriksdottir gjorde sitt tredje mål för säsongen när hon avgjorde mötet med nykomlingen BP i den senaste omgången. Den stora snackisen från den matchen var en Piteåboll som var i nät, men som domaren missade. Tur att det trots det blev seger för norrlänningarna då.

Eskilstuna är femma i tabellen med sina tio poäng och skulle med en seger verkligen blanda sig in i toppen. Men bortaspelet har inte rosat marknaden än så länge. Man inledde visserligen med 3-0 och tre starka poäng mot Hammarby på Tele2 Arena, men efter det har man kryssat mot Kristianstad och förlorat mot Djurgården.

Historiken talar dock för gästerna. I fjol vann man båda mötena och när lagen möttes i Svenska Cupen tidigare i år vann United med 2-1.

Söndag 15.00 KIF Örebro – IFK Kalmar

KIF Örebros framfart och fina inledning med nio poäng på fyra matcher har fått sig en liten törn efter två raka förluster. Först blev det förlust mot Piteå med 4-1 innan Linköping var för starka i den senaste omgången. Nu väntar ett IFK Kalmar som ännu inte tagit poäng på bortaplan. Tre raka bortaförluster på de sex inledande omgångarna har det blivit för smålänningarna. Men de vitblå har plockat sex poäng än så länge och är inte ofarliga. Både i Piteå och i Eskilstuna blev det uddamålsförluster och nu är laget riktigt sugna på att visa att man kan plocka poäng även utanför Kalmar.

Kan någon annan än Elli Pikkujämsä och Amanda Rantanen hitta målet för KIF Örebro? Kan IFK Kalmar vinna utanför Kalmar? Svaren får ni hos Viaplay på söndag.

TV: Ni ser alla matcher från OBOS Damallsvenskan hos Viaplay. Studio får vi se till matchen på fredag och till Stokholmsderbyt på söndag. På måndag bjuds vi alla höjdpunkter i Women´´´ s Night Football.

Missa inte: Fortsätter Umeås fina hemmatrend när FC Rosengård kommer på besök? Noll förluster sedan hösten 2020 just nu.

Målkalas eller tillknäppt? Hammarby mot Vittsjö bjöd på målfester vid två tillfällen i fjol. Helt ologiskt om man kollar på Vittsjös statistik. Hur blir det den här gången?

På väg mot ny succé? Att FC Rosengård och BK Häcken ligger med i toppen räknar alla med. Men att Piteå och Linköping blandar sig i är inte lika väntat. Är de Svenska Mästarna från 2018 och 2017 med i toppen för att stanna?

Ett derby är ett derby är ett derby? Kan AIK upprepa succén från i fjol och ta oerhört viktiga poäng i derbyt mot Djurgården?

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER