• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 3 November Nov
Söndag Sön 5 November Nov
Lördag Lör 11 November Nov
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Fredag Fre 19 April Apr
Lördag Lör 20 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Måndag Mån 22 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 10

19 maj 2022 17:00
OBOS Damallsvenskan

Det är redan dags för den tionde omgången i OBOS Damallsvenskan. Här hittar du förutsättningarna inför helgens sju bataljer.


Fredag 18.00 Eskilstuna United – FC Rosengård

Efter att ha missat hela försäsongen var Jelena Cankovic tillbaka från start i FC Rosengårds segermatch mot KIF Örebro i den senaste omgången. Och hon visade klassen direkt. En vacker dribbling och en iskall lyftning i bortre hörnet säkrade segern för skåningarna som är obesegrade efter nio omgångar. Nu gästar man ett Eskilstuna United som inlett säsogen strålande. 19 poäng på kontot och bara två bakom FC Rosengård och BK Häcken i tabelltoppen. I mötet med Umeå senast var det Elin Rombing som gjorde det avgörande målet. Hon lyfte framförallt lagets försvarsspel när hon pratade med Eskilstuna Kuriren efter matchen.

  • Laginsatsen vi gjorde i dag var jättebra. Vi försvarade oss bra i boxen och skapade lägen, sedan vet vi att vi gör mål till slut, sa Rombing då.

Eskilstuna har fyra raka segrar i OBOS Damallsvenskan, men har inte besegrat malmölaget sedan i juli 2020. Kan man nu bli första lag som besegrar FC Rosengård den här säsongen?

Lördag 15.00 IFK Kalmar – Umeå IK

I lördagens enda match från OBOS Damallsvenskan vankas nykomlingsmöte i Kalmar. När lagen möttes i Elitettan i fjol vann UIK båda mötena, 2-1 hemma och 7-2 borta. Men efter nio spelade matcher i årets serie skiljer bara ett poäng mellan lagen. Umeå IK är tolva i tabellen med sju poäng och två platser bakom ligger IFK Kalmar med sina sex pinnar. En eventuell vinnare i den här matchen tar således riktigt viktiga poäng i botten.

Umeå förlorade med 2-1 mot topplaget Eskilstuna i den senaste omgången. Efter lagets fjärde raka förlust tyckte Samuel Fagerholm, tränare i UIK, att laget återigen gjort en bra match. Men att man tyvärr inte fick resultatet med sig.

– Det är lite symptomatiskt för hur det har sett ut den senaste tiden. Vi gör väldigt bra insatser men det ger oss inget i resultat. Nu var det kanske det närmaste hittills på ett tag. Jag tycker vi spelar väldigt bra men vi är inte tillräckligt vassa för att göra målen. Det är verkligen synd. Det är klart att det tar lite på en att man känner att man hade velat få ut mer. Det man kan trösta sig med är att det kommer en ny match nästa vecka och det är en lång säsong. Så det är ingen fara å färde när vi ändå har prestationen med oss. Det ska gå att kräma ut resultat av det här på lång sikt, sa han till Västerbottens-kuriren efter förlusten.

IFK Kalmar har tre raka förluster efter att BK Häcken vänt på Kalmars överläge och vunnit med 3-1 senast. Men det är hemma på Guldfågeln Arena man tagit sina poäng. Både AIK och BP har besegrats på lördagens matcharena.

Söndag 13.00 BP – Linköping FC

BP fick, efter sex raka förluster, äntligen fira tre poäng när bottenkollegan och Stockholmsrivalen AIK besegrades i den nionde omgången. Klara Andrup och Alice Ahlberg gjorde målen i 2-0–segern och nu hoppas laget givetvis att vinden har vänt. Tufft motstånd väntar dock de rödsvarta när formtoppade Linköping FC gästar Grimsta IP. Med tre segrar på de fyra senaste matcherna är Linköping trea i tabellen bara två poäng bakom toppduon Rosengård och Häcken. Kan BP överraska eller hakar LFC på i toppen?

Söndag 15.00 KIF Örebro – Vittsjö GIK

KIF Örebro har tappat lite fart efter sin fina säsongsinledning. Fyra förluster på de fem senaste gör att man är nia i tabellen än så länge. Vittsjö har, tvärtemot KIF Örebro, verkligen fått fart på poängsamlandet och det kan man till stor del tacka Clara Markstedt för.

Med tre mål på två matcher har anfallaren fixat sex poäng och laget har nu sex raka matcher utan förlust. Man har bara släppt in tre mål på de sex senaste matcherna (två mot Hammarby) och närmar sig toppen med stormsteg. Något som Clara Markstedt trivs med.

– Vi har haft ambitionen att vara topp tre, men två år i rad slutat femma. Vi vill göra bättre ifrån oss och har en bra trupp med väldigt bra lagkänsla, vilket är en av anledningarna till att jag älskar att spela i Vittsjö, säger hon till Gotlands Tidningar.

Söndag 15.00 Kristianstads DFF – AIK

AIK:s form är väldigt svag och laget har nu åtta raka förluster. Jenny Danielsson beskrev sina känslor för Sportbladet efter förlusten mot BP i den senaste omgången.

– Arg. Mest arg. Frustrerad. Det är två väldigt starka känslor jag har just nu, säger hon och fortsätter:

–Det känns som att det är lugnt väl när vi har bollen. Så ger vi bort det vanliga, billiga målet. Jag är trött på att jaga. Jag tror att alla är det. Jag är mållös.

Om det är tungt i AIK så är det desto lättare i Kristianstad. Storseger mot BP, kryss borta mot Rosengård och 2-0 borta mot Hammarby senast. Det är ett lag som hittat formen och många spelare som kommit igång ordentligt. En av dem är Evelyne Viens som Elisabet Gunnarsdottir hyllade stort efter segern i Stockholm.

– Hon storspelade och de [Hammarby] kan aldrig slappna av. Hon är otroligt värdefull, både felvänd och i djupled. Hon leder assistligan och ligger bakom så otroligt många av våra mål, säger Gunnarsdottir till Kristianstadsbladet.

I fjol slutade båda mötena lagen emellan 1-1. Kan AIK ta en efterlängtad poäng eller kan KDFF närma sig topplagen?

Söndag 15.00 Piteå IF – BK Häcken

Katrina Guillou gav Piteå ledningen mot Vittsjö och laget gick mot tre poäng. Då vände Clara Markstedt på steken med två snabba mål och PIF kammade noll. Fanny Andersson, lagkapten i Piteå, var tydlig med sin besvikelse när hon pratade med Norrländska Socialdemokraten efter matchen.

– Det suger ju. Det här är typ de värsta förlusterna. Vi ska bara hålla tätt. Det är inte så kul att vara i det läget, men det är sånt man lär sig av, sa hon efter 1-2–förlusten.

Nu vill man ha revansch när BK Häcken gästar. I fjol var det två målsnåla matcher mellan lagen där Häcken vann med 1-0 i Piteå och lagen kryssade på noll i Göteborg. Häcken vände och vann mot IFK Kalmar senast och är obesegrade än så länge. Men Robert Vilahamn höll inte igen när han pratade om den första halvleken mot IFK Kalmar.

– Vi gjorde vår sämsta halvlek någonsin, säger han till GP och fortsätter.

– Jag hade ändrat om lite i elvan, men vi klarade inte att hantera deras press. Jag insåg ganska snabbt att jag hade formerat min startelva lite knasigt utifrån hur Kalmar spelade.

Men laget vände, tog alltså sin tredje raka seger och är tvåa med sämre målskillnad än Rosengård. Kan man ta fjärde raka på söndag?

Måndag 19.00 Djurgården – Hammarby

Ett nytt Stockholmsderby väntar när DJurgården och Hammarby avslutar den tionde omgången på måndagskvällen. Djurgården hade fyra raka segrar inför den senaste omgången, men fick se sig besegrade av Linköping. Nu ställs man mot ett Hammarby som varit både upp och ned i säsongsinledningen. Segern mot BP följde senast upp av förlust hemma mot Kristianstad och efter nio omgångar har man tio inspelade poäng, två färre än Djurgården.

Förra säsongen vann laget respektive hemmamatch. Nu jagar båda lagen revansch efter förluster och vi kan se emot en spännande tillställning på Stockholms Stadion.

Missa inte: Nykomlingsmötet på lördag. Två lag som behöver poäng för att försöka jobba sig bort från bottenskiktet i tabellen.

Kaffe, kaka - femte raka? Eskilstuna United har fyra raka segrar. Kan man överraska och ta en femte raka när serieledande FC Rosengård gästar Tunavallen?

Stockholmsderby: För fjärde omgången i rad vankas det derby i Stockholm. Kan vi få en publikfest på Stockholms Stadion?

TV: Alla matcher sänds på Viaplay och måndagens derby följs upp av Women´ s Night Football. Där får du höjdpunkter från samtliga matcher i omgången.