• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Söndag Sön 18 September Sep
Måndag Mån 19 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep
Måndag Mån 26 September Sep
Söndag Sön 2 Oktober Okt
Fredag Fre 14 Oktober Okt
Söndag Sön 16 Oktober Okt
Måndag Mån 17 Oktober Okt

Matchbladet – Inför omgång 17

18 augusti 2022 22:30
OBOS Damallsvenskan

OBOS Damallsvenskan fortsätter och det är dags för de sista två lagen att dra igång hösten. Här hittar du informationen du behöver inför helgens sex bataljer.


IFK Kalmar – Kristianstads DFF 0-2

Mötet mellan KDFF och IFK Kalmar smygstartade OBOS Damallsvenskan redan för två veckor sedan. Anledningen till att matchen spelades så tidigt är att KDFF kvalade till Champions League på torsdagen. Där blev det förlust med 3-1 och uttåg mot AFC Ajax.

Fredag 18.00 BK Häcken – KIF Örebro

BK Häcken ger sig in i höstsäsongen efter en veckas extra ledighet på grund av Champions League-kval senare i sommar. Laget är fyra i tabellen, tio poäng efter FC Rosengård. Under sommaren har man tappat Johanna Rytting Kaneryd till Chelsea, men samtidigt förstärkt truppen med bland annat Anna Anvegård och Anna Sandberg. I sitt genrep förlorade man mot Everton i Liverpool med 2-1. En match som Robert Villahamn menar är en del av klubbens fokus på Champions League i höst.

– Det handlar om att sätta förberedelserna inför match. Vi har matchförberedande träning där vi också får väga in arenan och skapa en förståelse om hur det är på matchdagen. I övrigt är det som vilken bortamatch som helst, men på något sätt är det lite extra när man möter dem här lagen som är namnkunnigt starka, säger Häckentränaren till klubbens hemsida.

En någorlunda tung vår ska nu försöka vändas på för Häcken och första hindret i jakten på platserna ovanför står KIF Örebro för.

Ett KIF Örebro som i omstarten tog en säker seger hemma mot BP. Tre mål i den första halvleken lade grunden för 4-0–segern. I det mötet satte Elli Pikkujämsä ett efterlängtat mål, men hon missade det helt själv. Den finska landslagsspelaren drog till från distans och bollen studsade över BP:s målvakt och in i nät.

– Jag måste vara ärlig och erkänna att det var meningen som en passning till Amanda (Rantanen) men jag såg direkt att passningen blev lite för lång. Jag vände mig då åt det andra hållet. Så när alla började fira runt omkring mig förstod jag inte vad som hände, säger hon till Nerikes Allehanda.

Nu väntar ett Häcken som örebroarna historiskt har det tufft emot. Dubbla förluster i fjol och dessutom 0-1 i våras. Faktum är att KIF Örebro inte gjort mål på BK Häcken sedan Häcken blev Häcken inför förra säsongen.

Fredag 18.00 Piteå IF – FC Rosengård

Hemmalaget inledde höstsäsongen genom att avgöra sent mot AIK och ta tre poäng. Man ligger dock i ett litet mellanläge i tabellen och har långt upp både till toppen och långt ner till botten. Men en bra höst kan bygga något riktigt positivt till nästa säsong. Och att räkna bort något är givetvis alldeles för tidigt.

Rosengård toppar serien efter våren och ska nu starta hösten och jakten på ett nytt SM-guld. Renee Slegers, huvudtränare hos de regerande mästarna är laddad inför omstarten.

– Jag tycker att det finns så mycket ledarskap i gruppen, det finns så mycket vilja att bli bättre hela tiden. Vi har långa diskussioner ute på planen, vi har massor av genomgångar både individuellt, i de olika lagdelarna och i helgrupp. Det är verkligen härligt att jobba med dem. Vi har haft ganska lång tid på oss nu, vi började redan den 11:e juli, och imorgon får vi äntligen börja på riktigt. Vi känner oss förberedda, säger hon till klubbens hemsida.

Genom historien har Piteå aldrig besegrat FC Rosengård och skåningarna får därför ses som stora favoriter här.

Söndag 13.00 AIK – Umeå IK

Nytt viktigt möte i botten för Umeå IK som förra veckan kryssade mot IFK Kalmar. AIK var på väg mot ett kryss i sin omstart, men Piteå avgjorde sent och det blev en ny förlust för Gnaget. Lagen är två av fyra som är inblandade i bpttenstriden just nu. Poängen är därför extra viktiga eftersom det bara är en av platserna som innebär säkerhet och fortsatt spel i OBOS Damallsvenskan nästa år.

För Umeå innebar krysset mot IFK Kalmar ett fall framåt efter nio raka förluster. Lisa Dahlkvist tycker också att laget känts bättre på slutet.

– Vi har mer energi nu. Vi har pratat om att spela lite rakare och våga gå mer framåt och det tycker jag att vi gör. Vi har fått in några nya spelare också som har varit bra och höjt stämningen så det känns bra, säger hon till Västerbottens-Kuriren.

Tre viktiga poäng står på spel. Får något av lagen jubla?

Söndag 15.00 Hammarby – Djurgården

Stockholmsderby vankas på Tele2 Arena när Bajen tar emot Djurgården. I skrivande stund är strax över 8000 biljetter sålda och det verkar bli en ny publikfest.

Hammarby återstartade genom att slå Eskilstuna United med 1-0. Tre viktiga poäng som gör att man fortfarande har chans på bättre placeringar än den sjätte man har nu. Djurgården åkte på förlust i Hedvig Lindahls debut när Linköping blev för tuffa. DIF är nia, sex poäng bakom Bajen, och vill givetvis närma sig konkurrenten. När lagen möttes i våras vann Hammarby efter ett sent avgörande från Elsa Karlsson.

Hemmalaget har i veckan förlängt med sin huvudtränare Pablo Pinones Arce. Efter tre år som ansvarig för laget och efter 15 år i föreningen skriver han på ett nytt kontrakt.

– Jag är otroligt glad över att vi kommit överens. Och jag brukar säga att när två parter vill samma sak är det inte så svårt att komma överens. Jag tycker att jag har fått de förutsättningar jag har behövt för att dels ta steg i min utveckling och dels för att nå de målsättningar som vi har satt upp. Det finns andra klubbar som har jobbat med den här anställningsformen och det är såklart en trygghet. Återigen är jag väldigt ärad och glad över att få den här möjligheten. Man har varit med om väldigt mycket under de här åren – och nu får vi hoppas på att jag gör det tillräckligt bra, så att det blir många fler år också, säger han till klubbens hemsida.

Söndag 15.00 Linköping FC – BP

LFC går starkt och hakar på i toppen efter segern mot Djurgården i omstarten. Amalie Vangsgaard hittade nätet på nytt och skytteligaledaren.

– En skön start efter semestern, men det finns fortfarande saker att jobba på. Vi är ett jagat lag just nu och alla kämpar hårt för att slå oss. Det är upp till oss att hitta vägar att vinna, säger Vangsgaard till Östgöta Correspondenten efter segern.

BP är ett av fyra lag i bottenstriden och åkte på en 1-4–förlust mot KIF Örebro när man drog igång igen förra helgen. Lagets sjunde raka nolla och poäng är något som verkligen behövs. Ett möte med ett av seriens vassaste lag är kanske inte det optimala utgångsläget för BP och när lagen möttes i våras vann LFC med 5-1. Men BP inledde den matchen bäst och tog ledningen tidigt. Kan man göra något liknande nu och hålla undan?

Måndag 18.00 Vittsjö GIK – Eskilstuna United

Två lag som ligger bakom de tre topplagen, men som gärna vill in och fightas om europaplatser möts i Vittsjö på måndag. Hemmalaget har dock två raka förluster och har tappat lite mark. Efter fyra raka segrar och fem raka utan fårlust förlorade Eskilstuna United mot Hammarby när serien startade om förra helgen. Uniteds tränare Elena Sadiku var inte helt nöjd efter insatsen mot Bajen.

– Första halvlek skapar vi farligare målchanser än vad Hammarby gör, där vi kanske ska göra ett mål. Sen får de en väldigt billig frispark som de utnyttjar väldigt bra. Och visst de har lite mer bollinnehav, men vi har kontringar där vi ska straffa dem mer än vad vi gör. I den andra halvleken startar vi väldigt bra men vi kommer inte riktigt igång när vi försöker forcera utan det blir bara halvfarligt, säger hon till Eskilstuna Kuriren.

Vittsjös derbyförlust mot Kristianstad sved säkerligen lite extra, men borde ge laget rejäl revanschlusta inför helgens match. På hemmaplan har man slagit Eskilstuna i de fyra senaste matcherna. Kan man göra det för femte gången i rad?

Missa inte: Derbyt i Stockholm lär bjuda på folkfest, men bottenmötet två timmar tidigare lär innehålla mycket mer ångest och poängen känns nästan ännu viktigare i den matchen.

Favoriterna: Inför säsongen sågs FC Rosengård och BK Häcken som de stora favoriterna. Skåningarna leder serien, men Häcken har halkat efter. Kan Anna Anvegårds intåg hos Getingarna betyda att man får fart på poängplockandet?

App app app: Ni har väl laddat ner OBOS Damallsvenskans nya app? Finns där du hämtar appar.