Ekenbergs tidiga mål gav Vittsjö tre poäng
Publicerad: 2023-05-07
Omgångens första match gick av stapeln på Vittsjö IP. Efter en turbulent vecka åkte IK Uppsala ner till Skåne för att försöka ta säsongens första trepoängare. De lyckades dock inte stoppa hemmalagets Hanna Ekenberg som gjorde matchens enda mål i minut sex.

Vittsjö GIK – IK Uppsala: 1-0

IK Uppsala, som för närvarande leds av sportchefen, Julius Brekkan, efter att tränaren Jonas Walfridsson lämnat sitt uppdrag i veckan, åkte till Skåne med tre poäng på sex omgångar. Vittsjö kom däremot med en vinst i ryggen mot Växjö DFF tidigare i veckan. Och det var också hemmalaget som startade starkast. I den sjätte minuten hittar Charlotte Grant Hanna Ekengren som gör sitt andra mål för säsongen. Resterande av första halvlek präglas av ett böljande spel. Även i andra halvlek hade Uppsala svårt att skapa något och fick jaga mycket boll. Vittsjö lyckas dock inte få in något mer mål utan spelar av matchen och tar en viktig trepoängare på hemmaplan.

BK Häcken – Hammarby 1-0

Det vankades toppmatch på Bravida Arena då tabelltvåan BK Häcken tog emot serieledande fullpoängaren Hammarby under måndagskvällen. Häcken, som hade fem raka segrar i bagaget efter att ha förlorat säsongspremiären, blev laget som till slut bröt Bajens segersvit, och man gjorde det med en uddamålsseger. Rosa Kafaji blev matchens enda målskytt då hon nickade in Julie Blakstads inåtskruvade inlägg i slutet av den första halvleken.

IFK Kalmar – KIF Örebro 0-6 Två lag med svag form drabbade samman på Guldfågeln Arena, och ett lag åkte därifrån med tre tunga poäng efter en rejäl urladdning. Heidi Kollanen blev fyramålsskytt för KIF Örebro mot ett tungt skadedrabbat IFK Kalmar då hon gjorde 2-0, 3-0, 4-0 och 5-0 för gästerna. Dessförinnan hade Audrey Harding gett gästerna ledningen, och sista målet för kvällen kom från Emilia Pelganders vänsterfot.

Växjö DFF – Linköping FC 2-4

Växjö kämpade tappert hemma mot Linköping, men bollen studsade gästernas väg under måndagskvällen. Cathinka Tandbergs tunga frispark styrde på Cornelia Kapocs och gick in via ribban i den tolfte minuten, men Elin Nilsson var iskall då hon kvitterade i friläge knappt tio minuter senare. LFC tog ledningen igen precis innan halvtid då Emma Östlund vispade upp en lös boll i krysset efter en hörna. Direkt efter halvtid var VDFF ikapp igen då Evelyn Ijeh säkert placerade in 2-2 i öppet läge efter ett vänsterinlägg. Med kvarten kvar skulle gästerna återta ledningen igen då Tandberg stötte in Lisa Björks väl avvägda vänsterinlägg, och tre minuter senare kunde Kapocs sätta sitt andra i matchen i öppet mål efter en tilltrasslad situation i hemmalagets målområde.

IFK Norrköping – FC Rosengård 0-2

Rosengård fortsätter att vinna under nye tränaren Joel Kjettselberg. Fjärde raka trepoängaren bärgades borta mot nykomlingen IFK Norrköping under måndagen. Loreta Kullashi visade vilken skicklig huvudspelare hon är då hon nickade in 1-0 på ett djupt inlägg i den 38:e minuten. Det var nära att hon blev tvåmålsskytt i den 50:e minuten, men istället kunde Emilia Larsson lägga in tvåan på Kullashis retur.

Kristianstads DFF – BP 4-1

Alice Nilsson nätade igen då hon gav Kristianstad ledningen hemma mot BP efter 13 minuters spel. Trots stora resultatsiffror dröjde nästa mål i matchen till den 66:e minuten då Sheila van den Bulk pricksäkert nickade in 2-0. Ellen Toivio gav matchen nerv igen med sitt 2-1–mål i den 74:e minuten – ett rappt vänsterskott i närmsta krysset – men bara fyra minuter senare satte Amanda Andradottir 3-1 för hemmalaget efter Evelyne Viens förarbete. Skyttedrittningen Viens skulle inte gå mållös från matchen utan slog in spiken i kistan med sitt 4-1–mål ytterligare tre minuter senare.

Djurgården – Piteå IF 0-2

Efter den sjunde omgången i OBOS Damallsvenskan är Piteå IF det enda laget som fortfarande är obesegrat. Laget parkerar på en tredje plats efter en ny seger borta mot Djurgården. Anam Imo fick två försök på sig i straffområdet i den 14:e minuten, det var ett för mycket och 1-0 var ett faktum. Piteå fick sedan hjälp av Djurgården att göra 2-0, då ett misstag i hemmaförsvaret gav ett självmål och 2-0 för gästerna i den 53:e minuten.