Matchbladet – Inför omgång 11
Publicerad: 2022-05-27
OBOS Damallsvenskan
Precis som vanligt rullar en ny omgång av OBOS Damallsvenskan igång på fredagskvällen. Först ut av helgens matcher är ett spännande El Gnällico. Här hittar du förutsättningarna inför helgens sju bataljer.

Fredag 18.00 KIF Örebro – Eskilstuna United

KIF Örebro stod på nio poäng efter fyra omgångar och laget låg tidigt med i toppen. Sedan dess har vinden vänt. På de sex senaste omgångarna har laget en seger och fem förluster och lagen bakom börjar närma sig. I den senaste omgången såg det ut som att man skulle få med sig ett kryss från hemmamötet med VIttsjö, men med tre minuter kvar avgjorde gästernas Katrina Gorry. Nu väntar "El Gnällico" mot Eskilstuna United och hemmalagets Amanda Rantanen har en bra känsla inför mötet. Det senaste mötet lagen emellan avgjorde hon med matchens sista spark. Nu hoppas hon på någonting liknande.

– Det var en bra match och vi gjorde ett sent mål, det är det bästa sättet att vinna på. Det var dock väldigt jämnt så den här gången vinner vi hellre med större marginal, säger hon till Nerikes Allehanda inför fredagens match.

Om formen varit svag hos KIF Örebro på slutet har det varit omvänt i Eskilstuna. Det blev visserligen förlust mot serieledande Rosengård senast, men innan det hade laget fyra raka trepoängare. Laget är fyra i tabellen och jagar en Champions League-plats.

I fjol slutade mötet i Örebro oavgjort på ett, medan Amanda Rantanens sena avgörande gjorde att KIF Örebro vann i Eskilstuna. Vem får bragging rights efter årets första El Gnällico?

Söndag 13.00 BK Häcken – Djurgården

BK Häcken åkte på en svidande förlust i Svenska Cupen-finalen mot FC Rosengård i torsdags och fick bara ett kryss med sig från ligamötet med Piteå IF i söndags. Nu jagar revanschsugna Getingar tre poäng för att haka på just Rosengård i toppen. De något mer utvilade Djurgårdenspelarna kommer till bortamötet på Hisingen med två raka förluster. Senast blev det sent poängtapp i derbyt mot Hammarby när Bajens Elsa Karlsson avgjorde på tilläggstid. Hur är orkn i benen på Häckenspelarna när man ställs inför sin tredje match på en vecka? Kan Djurgården överraska och plocka poäng på Bravida Arena?

Söndag 15.00 AIK – Linköping FC

Gnaget står på nio raka förluster och är hopplöst sist i OBOS Damallsvenskan. Sedan segern mot KIF Örebro i premiäromgången har laget inte varit i ledningen en enda gång. Mot Kristianstad i den tionde omgången blev det till slut förlust med fyra bollar och Sara Nordin var tydlig efter matchen.

– Just nu är jag bara sjukt besviken. Förlorar man med 1-5 känns det som att det finns en del att jobba på, sa hon till Viaplay då.

Ny chans att jaga ledning och poäng väntar när tabelltrean Linköping gästar Skytteholms IP. LFC har tre raka segrar och har gjort nio mål på de matcherna. Mot BP senast vände man och vann till slut med 5-1 efter dubbla mål av både Therese Simonsson och skytteligaledaren Amalie Vangsgaard. Formen och självförtroendet är således goda hos tabelltrean.

– Det spelar ingen roll om vi spelar hemma eller borta. Inför varje match så siktar vi på tre poäng, säger lagkapten Nilla Fischer till Aftonbladet.

Söndag 15.00 IFK Kalmar – Hammarby

Efter fyra raka förluster tog IFK Kalmar äntligen en viktig trepoängare när Umeå besegrades i nykomlingsmötet i den senaste omgången. Laget är nu elva i tabellen med sina nio poäng. Aubrei Corder gjorde en jättematch i Kalmarmålet mot Umeå och hyllades stort av lagkamraterna efter matchen.

– Hon gör sitt livs match. Är fokuserad, gör hela tiden rätt saker och kommenderar i straffområdet. Och så alla räddningar då, säger Alyssa Walker till Oskarshamns-Tidningen efter matchen.

Fyra poäng ovanför ligger Hammarby som plockade en trea i derbyt mot Djurgården senast. Elsa Karlssons sena mål ordnade segern och lite andrum från lagen bakom. Karlsson var otroligt glad efter segern senast.

– Man mår väldigt, väldigt bra. Fantastiskt skönt. Vi är värda de här tre poängen i dag. Jag har aldrig firat ett mål så här mycket. Fantastiskt kul för en ovan målskytt att få avgöra ett Stockholmsderby, säger Karlsson till Viaplay.

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – BP

Sju raka matcher utan förlust och tre raka uddamålssegrar. Vittsjö är femma i tabellen och bara fem poäng efter FC Rosengård som toppar tabellen. Mot KIF Örebro satt segern hårt inne, men i slutminuterna avgjorde Katrina Gorry.

– Vi visste att vi skulle fortsätta skapa chanser. Vi trodde på det hela tiden och även om vi missade chanser visste vi att vi är starka och att vi skulle skapa mer, säger Gorry till Kristianstadsbladet och fortsätter: Vi är i bra form och har visat i de två senaste matcherna att vi orkar hela vägen. Sen är det klart att vi gärna vill göra mål tidigare, säger hon.

BP slog AIK i derbyt i omgång nio, men det är lagets enda inspelade poäng på de åtta senaste matcherna.

Kan BP överraska eller blir det nya poäng för Vittsjö på söndag?

Måndag 19.00 FC Rosengård – Piteå IF

FC Rosengård kröntes till Svenska Cupmästare efter ett omdiskuterat förlängningsmål mot BK Häcken i torsdags. Det var lagets 15:e raka match utan förlust sedan tävlingssäsongen drog igång i februari. I ligaspelet Står man på 24 poäng efter sju segrar och tre kryss på tio matcher. Skåningarna toppar tabellen två poäng före BK Häcken.

Piteå är sjua i tabellen efter ett starkt kryss mot Häcken i den senaste omgången. Den förra Rosengårdsspelaren Anam Imo är tillbaka i träning efter en knäskada och vill givetvis visa sina kvaliteer mot sitt gamla lag. Men det blir tufft för norrlänningarna. På de 26 matcherna (allt inkluderat) där lagen tidigare mötts har FC Rosengård vunnit 21 och fem har slutat oavgjort.

Måndag 19.00 Umeå IK – Kristianstads DFF

Nykomlingen Umeå har det tufft och ligger tolva med sina sju poäng. I den senaste omgången blev det 3-2–förlust mot bottenkollegan IFK Kalmar.

– Vi tar över i andra och skapar massor, mer än i första, men gör ändå inga mål. Samtidigt som de hittar in med ett. Det är svåranalyserat så här i efterhand, man är mest bara besviken. Det är så klart extra tufft att förlora mot ett lag som låg bakom oss i tabellen, säger Samuel Fagerholm, Umeås tränare, till Västerbottens-Kuriren efter matchen.

Fyra raka förluster har satt sig på självförtroendet och nu väntar möte med ytterligare tufft motstånd. KDFF har tre segrar på de fyra senaste och har gjort näst flest mål av alla lag i OBOS Damallsvenskan än så länge med sina 22. Åtta av dem har Tabby Tindell gjort, men poängmässigt är Evelyne Viens snäppet vassare. Tre mål och sju assist gör att nyförvärvet snittar en poäng per match än så länge. Mot tabelljumbon AIK gjorde anfallasessen två mål vardera när laget vann med 5-1. KDFF är sexa i tabellen med 19 poäng och jagar lagen ovanför. Kan de ta en ny trea nu?

Missa inte: Fredagens spännande El Gnällico på Behrn Arena. Två lag med olika formkurvor, men i en match kan allt hända.

KDFF:s offensiv: Fortsätter firma Viens/Tindell leverera mot Umeå?

Trötta ben? Både Rosengård och Häcken har 120 extra minuter i benen från torsdagens cupfinal. Kan deras respektive motståndare dra fördel av det?

Bottenlagen: AIK och BP har usla formkurvor. Kan något av lagen vända på det negativa och få med sig poäng i helgen?

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER