Rosengård vinnare i målrikt toppmöte
Publicerad: 2022-06-01
Loreta Kullashi gjorde två av Rosengårds fyra mål när Linköping besegrades i mötet mellan ettan och tvåan. Här hittar du en sammanfattning från alla matcher i omgång 12.

Djurgården – IFK Kalmar 4-0

Det tog bara 19 minuter, sedan hade hemmalaget näst intill säkrat segern hemma på Stockholms Stadion. Stinalisa Johansson satte sitt tredje mål för säsongen efter åtta minuter. Tre minuter senare gjorde Hayley Dowd sitt sjunde och innan 20 minuter var spelade hade Johansson hittat nätet för andra gången i matchen. På tilläggstid i den andra halvleken kom sedan 4-0 när Lova Lundin gjorde sitt tredje mål för säsongen. Anmärkningsvärt med Lundins baljor är att hon hoppat in i matchen och gjort samtliga mål på tilläggstid i den andra halvleken.

Linköping FC – FC Rosengård 3-4

När tabelltvåan tog emot -ettan på Linköping Arena blev det både målrikt och spännande. Loreta Kullashi gav gästerna ledningen efter en halvtimma, men det tog bara fyra minuter innan Nellie Karlsson kvitterade. Innan paus hann dock Kullashi sätta sitt andra mål för kvällen och Rosengård gick till pausvila med ledning.

Med 20 minuter kvar satte Gudrun Arnardottir 3-1 för gästerna och isländskans mål såg ut att säkra segern för skåningarna. Men återigen svarade hemmalaget snabbt. Therese Simonsson gjorde sitt femte mål på tre matcher när hon reducerade till 2-3 två minuter efter Arnardottirs mål. Fler mål skulle det dock. bli. Olivia Schough satte 4-2 i den 79:e minuten. På tilläggstid reducerade LFC ytterligare en gång, men närmre än så kom inte Linköping. FC Rosengård tar en ny seger och kliver upp på 30 poäng.

Eskilstuna United – Vittsjö GK 0-0

Gästande Vittsjö GK hade tre poängs marginal ned till Eskilstuna United i tabellen inför söndagens första match i OBOS Damallsvenskan. Två lag nära varandra i tabellen – och likväl skulle det bli en jämn historia på planen. Hemmalagets lagkapten Matilda Plan visades ut med knappa kvarten kvar av ordninarie tid efter att ha dragit på sig ett andra gult kort. Då var resultatet 0–0 – och det var det också hela vägen in över mållinjen. Varsin poäng, och därmed också fortsatt tre poängs försprång för Vittsjö.

BP – BK Häcken 1-5

Söndagens andra match skulle bli en desto mer målglad tillställning. Hemma på Grimsta IP tog nykomlingen IF Brommapojkarna emot topplaget BK Häcken. Gästerna från Hisingen satte full fart från start och efter 45 minuters spel ledde man med betryggande tre mål mot noll. I den andra halvleken valde gästerna att genomföra hela fem byten redan efter knappa 15 minuter. När det gänget kommit in i spelet kom också 0–4 genom inbytte Dilja Yr Zomers. BP lyckades få in en reducering mot slutet – men bortalaget fick det allra sista ordet genom att fastställa slutresultet 1–5.

Kristianstads DFF – KIF Örebro 3-0

Kristianstads DFF hade en bra dag på jobbet när man på söndagseftermiddagen besegrade KIF Örebro med klara 3–0. Ett tidigt ledingsmål genom mittbacken Sheila van Den Bulk blev startskottet och i den andra halvleken kom ytterligare två mål. Tre säkra poäng och likaså viktiga poäng i jakten på lagen i det absoluta toppskiktet.

Piteå IF – Umeå IK 3-1

Det blev hemmalaget Piteå IF som drog det längsta strået i Norrlandsderbyt mot Umeå IK. Gästerna tog ledningen under inledningen av den första halvleken via Vilma Koivisto, men Piteå IF kunde både komma ikapp och gå förbi redan innnan halvtidsvisslan ljöd. I matchens slutskede fastställde hemmalagets Anam Imo slutresultet 3–1 på straff. Hennes andra för matchen.

Hammarby – AIK 2-0

Hammarby var det starkare laget i söndagskvällens Stockholmsderby mot AIK. Två mål inom loppet av bara några minuter i slutet av den första halvleken blev det som till slut fällde avgörandet. Courtney Nevin inledde målskyttet och Emma Jansson utökade kort därefter. Hammarby hade även chansen att sätta dit 3–0 på straff i slutet av matchen – men avslutet gick utanför målramen. Matchen slutade 2–0 och därmed är det fortsatt AIK på jumboplatsen i tabellen.