• Ligasponsorer

Lördag Lör 27 Juni Jun
Söndag Sön 28 Juni Jun
Lördag Lör 4 Juli Jul
Söndag Sön 5 Juli Jul
Onsdag Ons 8 Juli Jul
Fredag Fre 10 Juli Jul
Lördag Lör 11 Juli Jul
Onsdag Ons 15 Juli Jul
Söndag Sön 19 Juli Jul
Måndag Mån 20 Juli Jul
Fredag Fre 24 Juli Jul

"Vi ska kunna behålla styrkan och äga vår egen framgång"

6 mars 2020 14:27

Elisabet Gunnarsdottir gör sig redo för sin tolfte säsong som huvudansvarig för Kristianstads DFF. Målet är en topplacering i OBOS Damallsvenskan och förhoppningsvis en plats i Champions League 2021.


Kristianstads DFF slutade femma i högsta serien i fjol. Mest anmärkningsvärt med klubbens säsong var att mittbacken Therese Ivarsson blev lagets bästa målskytt med sina elva fullträffar. ”Beta” Gunnarsdottir tycker givetvis inte det gör någonting om Ivarsson upprepar sin bedrift i år, men hoppas att det ska släppa för de offensiva spelarna också.

– Vi hade bara två forwards i truppen ifjol och båda var skadade under stora delar av säsongen och det klarade vi inte av. Nu har vi fått in både anfallsspelare och offensiva mittfältare som kan bidra framåt. Ett annat problem var att vi släppte in för många mål. Målsättningen till i år var att få in bredd och konkurrens. Vi vill inte behöva göra tekniska förändringar för att någon spelare är skadad eller saknas. Vi ska kunna behålla styrkan och äga vår egen framgång även om inte alla spelare är tillgängliga för spel.

Saga Jontoft tog en defensiv roll som vinge i fjol, men hon har lämnat klubben för Vittsjö. Försvarsklippan Sif Atladottir är gravid och kommer missa hela säsongen. Och bredden på försvarssidan var inte tillräcklig 2019. Hur löser ni det problemet?

– Vi kollar efter alternativ på spelare att ta in. Vi hade hoppats att Jontoft skulle stanna, men vi har förhoppningsvis ett par spelare som kommer underifrån. Det återstår att se hur vi lyckas med det.*

*Efter vår intervju med ”Beta” har Sportbladet pratat med Sif Atladottir, en av de viktiga försvarsspelarna som missar årets OBOS Damallsvenskan. En eller flera spelare kommer provspela för KDFF under veckan och är det inget namn som passar in litar man på de fyra starka namn man just nu har skadefria i truppen. Ett nytt försök kommer då göras i sommar. Vi har sökt ”Beta” för en kommentar, men hon har inte varit tillgänglig.

Vad är det ni förbättrat i det offensiva spelet och vad bidrar nyförvärven med som ni tidigare saknat?

– Vi har en tydligare spelidé och spelarna är bättre synkade. Det känns som vi tror på idén vi har och nu gäller det bara att fullfölja den. Rent tekniskt så är vi ännu starkare på fasta situationer och vi har oerhört starka spelare i boxen. Nu har vi fått in tre spelare som är magiska på att slå frisparkar och hörnor och jag är säker på att vi har rätt verktyg för att göra många mål i år.

Det har pratats om en ”Vision 2020” som har gått ut på att Kristianstads DFF ska vinna SM-guld senast säsongen 2020. Är det någonting ni håller fast vid?

– Det är inte så att jag står inne i omklädningsrummet och säger att ”det är i år vi ska vinna guld”. Det handlar alltid om spelarmaterialet, vilken fas den är i och nu har vi ett lag som kan sikta mot topp tre. Men det är klart det inte hade gjort någonting om vi vinner ett guld. Det är det vi strävar efter och guld är det långsiktiga målet. Men när vi vinner guld får vi se, men det är det vi ska göra så småningom.

Så den uttalade målsättningen för 2020 är inte guld?

– Nej, vi vill vara med i toppen av Damallsvenskan och när man pratar toppen så är det topp tre som gäller. Det ryktas om tre CL-platser och en av dem vill vi åt. Det hade varit häftigt och det är något vi drömt om länge. Men om vi står med guldet när säsongen är slut gör mig ingenting. Drömmar finns till för att upplevas.

Ni har aldrig slutat bättre än fyra och det pratas inte om er som någon toppkandidat. Hur ska ni ta er in där?

– Vi kommer fokusera på vårt eget spel. Alla vet att det är svårt att möta oss och vi kan ta poäng från alla och det vet de andra lagen om. Men jag tror att de uppfattar oss som ganska ojämna och det behöver vi förbättra. Vi behöver bli jämnare helt enkelt. Vår högstanivå är hög, jättehög! Men lägstanivån är alldeles för låg. Men det är helt normalt att ingen pratar om oss som favoriter, men vi tänker jaga topplaceringarna.

FOTO: Bildbyrån