• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 3 November Nov
Söndag Sön 5 November Nov
Lördag Lör 11 November Nov

Matchbladet – Inför omgång 18

25 augusti 2022 19:24
OBOS Damallsvenskan

Med 17 omgångar i ryggen och nio kvar att spela går vi in i en spännande helg med sju bataljer.


Fredag 18.00 KIF Örebro – Piteå IF

KIF Örebro åkte på en riktig stjärnsmäll i den senaste omgången. BK Häcken blev för svåra och göteborgarna vann med 6-0. Laget ligger dock tolv poäng ovanför negativ kvalplats och har ett bra utgångsläge i tabellen inför den sista tredjedelen.

Gästerna Piteå tog en historisk seger förra helgen. För första gången slog man FC Rosengård och laget har, om man fortsätter i samma stil, en fin chans att ta en placering på den övre halvan av tabellen.

Söndag 13.00 BP – AIK

Om det var ett superhett Stockholmsderby i söndags så är helgens derby i huvudstaden snarare fullt med ångest. Jumbon och nästjumbon möts i en match där de tre poängen är oerhört viktiga. En seger för något av lagen innebär en nytändning inför avslutningen. AIK plockade en poäng i den senaste omgång efter ett mållöst möte med Umeå IK.

BP fick se sig besegrade av Linköping och har nu åtta raka förluster i OBOS Damallsvenskan. Lagets senaste seger kom mot just AIK. När lagen möttes den 16 maj vann BP efter mål av Klara Andrup och Alice Ahlberg.

Söndag 13.00 Umeå IK – Hammarby

Hammarby har kickat igång hösten med två raka segrar och noll insläppta mål. 1-0 mot Eskilstuna United följdes upp av 3-0 i derbyt mot Djurgården. Formen är fin och laget jagar strax bakom topplagen. Nu möter man Umeå som har en tung period bakom sig. Visserligen har man två kryss i rad, men det har varit mot bottenkollegorna AIK och IFK Kalmar. Nykomlingen har bara vunnit två matcher den här säsongen och den senaste kom den 1 maj.

När de här båda lagen drabbade samman i Stockholm vann Bajen med 2-0. Vilde Hasund gjorde ett av målen då och norskan verkar ha toppat formen till hösten. Matchavgörande mål i två raka matcher. Blir det nytt avgörande från Hasund i Umeå på söndag?

Söndag 15.00 Eskilstuna United – Djurgården

Två lag som inlett höstsäsongen med två raka förluster möts i Eskilstuna. Eskilstuna har gått mållösa mot både Hammarby och Vittsjö GIK, medan Djurgården förlorat mot Linköping och Hammarby. Hemmalaget är sjua i tabellen och har fortfarande häng på lagen ovanför, men ska man utmana om bättre platser måste den negativa trenden brytas. Djurgården är sju poäng efter på sin niondeplats och har långt uppåt och nedåt. För DIF handlar mycket om att få igång Hedvig Lindahl i målet.

Söndag 15.00 FC Rosengård – Linköping FC

Ett av helgens två toppmöten. Rosengård besegrade Häcken i onsdags och gled förbi Linköping och upp i topp av tabellen. Vi går en spännande sista tredjedel till mötes där det i nuläget är tre lag som ligger inom tre poäng i toppen. Kristianstads DFF skuggar FCR och LFC efter sina nio raka segrar.

Linköping har nio segrar på de tio senaste och den enda plumpen i det protokollet kom mot just Rosengård. Skåningarna vann med 4-3 i en målrik batalj i Linköping i början på juni. Och målrikt brukar det bli när lagen möts. I de åtta senaste mötena (i alla turneringar) är det bara en match som det blivit under tre mål i. 36 mål har vi fått se på de åtta matcherna och Rosengård har vunnit sex. Två har slutat oavgjort. Senast LFC besegrade Rosengård var 2018 och en seger här vore en viktig trea i jakten på SM-guldet.

Söndag 15.00 Kristianstads DFF – BK Häcken

Den andra toppmatchen på söndag. KDFF har nio raka segrar och ställs nu mot tabellfyran Häcken. Och ska Häcken kunna blanda sig i guldstriden känns det som att en seger nästintill är ett måste här. Lagen har mötts fem gånger sedan BK Häcken blev BK Häcken och göteborgarna har vunnit samtliga matcher. Nu är det dock Kristianstad som har momentumet. Nio raka segrar och ett lag som visat upp en ruskig form.

Sedan hemmalaget spelade i OBOS Damallsvenskan senast har man kvalat till Champions League. Där blev det dock respass efter förlust mot Ajax. I en betydelselös placeringsmatch besegrade man Fortuna Hjørring med 3-2. Men hur mår benen efter det hårda matchandet den senaste tiden? Kan BK Häcken dra nytta av det?

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – IFK Kalmar

Efter två raka förluster fick Vittsjö äntligen jubla igen när Eskilstuna United besegrades med 2-0 förra helgen. Clara Markstedt och Jutta Rantala gjorde målen när Vittsjö klev upp på 29 poäng. Man ligger sexa i tabellen och precis bakom BK Häcken och Hammarby. Två lag man säkert gärna har efter sig när serien sammanfattas senare i höst.

IFK Kalmar är fortfarande på säker mark, men har bara en poäng till godo på Umeå IK som just nu ligger på kvalplatsen. Dessutom kan AIK kliva upp på samma poäng som Kalmar om man slår BP i helgen. Det är således viktiga pinnar på spel i samtliga matcher framöver för Kalmar om man ska kunna säkra kontraktet.

Missa inte: BP – AIK är fyllt av ångest, spänning och förhoppningsvis får vi se två lag som gör allt för att ta de tre poängen.

Toppen: Får vi se vilka lag som är starkast i toppen när helgen bjuder på matcher mellan de fyra överst placerade lagen i serien? Kan Linköping fortsätta leverera och kan KDFF ta en tionde raka seger?

TV: Har du inte möjlighet att ta dig till ditt lags arena så kan du se matcherna hos Viaplay.

App: Du har väl inte glömt att ladda ner vår nya app? Där får du nyheter och kan följa ditt lag och allt som händer i OBOS Damallsvenskan.