• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 13 Maj Maj
Söndag Sön 15 Maj Maj
Måndag Mån 16 Maj Maj
Fredag Fre 20 Maj Maj
Lördag Lör 21 Maj Maj
Söndag Sön 22 Maj Maj
Idag 23 Maj Maj
Fredag Fre 27 Maj Maj
Söndag Sön 29 Maj Maj
Måndag Mån 30 Maj Maj
Onsdag Ons 1 Juni Jun
Fredag Fre 3 Juni Jun
Söndag Sön 5 Juni Jun

Favoriterna höll – fyra lag från OBOS Damallsvenskan till semifinal

12 mars 2022 18:27
Svenska Cupen

Under lördagen och söndagen spelades de sista omgångarna i Svenska cupens gruppspel. FC Rosengård, BK Häcken FF, Eskilstuna United DFF och Hammarby visade klass och är klara för semifinal.


I lördagens enda Svenska Cupen-match med lag från OBOS Damallsvenskan var det Linköping FC som hade bäst utgångsläge inför mötet med FC Rosengård på Malmö IP. Efter de två första omgångarna hade man bättre målskillnad än skåningarna och var därför säkrade avancemang vid både oavgjort och seger. Gästerna skapade ett par farligheter i den första halvleken, men när det blåstes för paus stod det fortfarande 0–0.

Den andra halvleken hann knappt börja innan hemmalaget tog ledningen genom Caroline Seger och såg till att försprånget mot cupsemifinalen istället var deras. Mia Persson satte tvåan efter 58 minuter och Olivis Schough fyllde på med 3–0 bara minuterna efter. I slutminuterna satte Mimmi Larsson fyran och FC Rosengård vinner gruppen med tre raka segrar.

Nu väntar semifinal för de regerande svenska mästarna.

På Hisingen spelades en avgörande match om semifinalplatsen mellan BK Häcken FF och Kristianstads DFF. KDFF som har överraskat i gruppen låg inför söndagens match på delad pott som hisingslaget. Men processen skulle göras kort och redan efter åtta minuter hade Häcken tagit ledningen genom danskan Mille Gejl Jensen. Bara två minuter senare utökades ledningen Johanna Rytting Kaneryd och fjolårets vinnare av svenska cupen visade att de minsann tänker utmana om titeln även i år. Men strax innan halvtid reducerade KDFF genom amerikanskan Delaney Baie Pridham. Men det orangea laget var aldrig riktigt nära. I andra halvlek punkterade Häcken matchen fullständigt när Johanna Rytting Kaneryd satte 3-1 som också blev slutresultatet.

I samma grupp spelades en betydelselös match mellan KIF Örebro DFF och Jitex BK Mölndal. Örebro gjorde fyra mål i första och lika många i andra. Örebros 8-0-seger är lagets första seger i årets upplaga av Svenska cupen .

I Eskilstuna spelades en direkt avgörande match mellan Eskiltstuna United DFF och Djurgården. Förutsättningarna var enkla inför matchen. Det enda resultatet som skulle kunna ta Djurgården vidare till semifinal var vinst. I matchminut 51 kom man som närmast när DIF blev tilldelade en straff. Men Linda Motlhalo brände straffen och matchen slutade mållös.

0-0-resultatet innebär att fjolårsfinalisterna Eskiltstuna United DFF avancerar vidare.

Parallellt i samma grupp möttes Piteå IF och Mallbackens IF Sunne. Matchen saknade betydelse då inget utav lagen hade någon möjlighet att ta sig vidare från gruppen. Trots det tog Piteå en övertygande seger med 5-0 och matchens gigant var Anam Imo som stod för ett hattrick.

Även i Stockholm spelades en direkt avgörande match mellan Hammarby och Umeå IK Bägge lagen hade chans på avancemang vilket skulle vara ett recept för en spännande match. Hammarby rivstartade och hade efter bara två minuter fått bollen i nät genom Vilde Hasund. Men i den 36e minuten skulle Umeå svara genom finskan Henna-Riikka Honkanen.

1-1 i paus betydde då att Hammarby var vidare på målskillnad. Men istället för en anstormning från Umeå var det istället Hammarby som öppnade minst lika starkt i andra halvlek. Två minuter in i halvleken hade Matilda Vinberg utökat ledningen till 2-1. Ledningen skulle utökas till 3-1 av Madelen Janogy och då var det nog många som trodde att matchen var över. Men en Umeå replikerade direkt och Sarah Mellrouks 3-2-mål gjorde att det fortfarande fanns lite spänning kvar i matchen.

Men Hammarby höll ut och blev det fjärde och sista laget från OBOS Damallsvenskan att avancera vidare till semifinal i Svenska cupen.