OS-silver efter straffdrama
Publicerad: 2021-08-06
1–1 efter full tid och förlängning, men i straffsparksläggningen drog Kanada det längsta strået och vann med sammanlagt 4–3.

BK Häckens Stina Blackstenius gav Sverige ledningen i OS-finalen mot Kanada i den första halvleken på ett direktavslut efter ett patenterat lågt inlägg av Kosovare Asllani. I den andra halvleken kunde dock Jessie Fleming kvittera på straffspark, och när matchen slutade 1–1 både efter full tid och förlängning väntade ännu fler straffar.

Hedvig Lindahl var en gigant i Sveriges mål och räddade flera straffar, men även FC Rosengårds Stephanie Labbé var på topp i Kanadas kasse och blev till slut den som räddade den avgörande straffen i den sjätte straffomgången.

Straffsparksläggningen slutade 3–2 till Kanada, vilket gör att slutresultatet blev 4–3.

För Sveriges del blir det en andraplats i OS för andra mästerskapet i rad. Från Damallsvenskan reser Blackstenius, Filippa Angeldahl, Emma Kullberg, Jennifer Falk (BK Häcken), Caroline Seger, Hanna Bennison, Olivia Scough (FC Rosengård) och Madelen Janogy (Hammarby) hem med silvermedaljer.