Matchbladet – Inför omgång 6
Publicerad: 2022-04-28
OBOS Damallsvenskan
Den sjätte omgången av OBOS Damallsvenskan står för dörren och vi tar en kik på helgens sju matcher.

Fredag 18.00 FC Rosengård – Hammarby

FC Rosengård kryssade mot Häcken på bortaplan och delar fortfarande på förstaplatsen med göteborgslaget. Än så länge är skåningarna obesegrade och det är Mia Persson som varit hetast i inledningen på säsongen. Fem gånger har hon hittat nätet på de första fem matcherna.

– Man kan inte förvänta sig att jag ska fortsätta på samma sätt, det gör vare sig jag själv eller mina lagkamrater. Jag har haft lite flyt och för mig är inte det viktiga att jag bidrar med mål och assist, det viktiga är att jag hjälper laget att på något sätt vinna matcherna, sa hon till Kvällsposten inför mötet med Häcken. Där blev det ändå ett nytt mål och nu måste Hammarby försöka få stopp på henne.

Hammarby har inlett lite knackigt, men tog säsongens andra seger i den senaste omgången när Umeå besegrades på hemmaplan. Nu väntar en av årets tuffaste bortamatcher. I fjol vann Rosengård båda mötena. Kan Bajen utmana i år?

Söndag 13.00 Umeå IK – AIK

Två lag där formen varit minst sagt ljummen i inledningen av säsongen. Nykomlingen Umeå har visserligen fyra poäng, men har två raka 2-0–förluster när man nu ställs mot jumbon AIK. Gnaget inledde med att besegra KIF Örebro, men har efter det fyra raka förluster och 2-11 i målskillnad.

Umeås fyra poäng har kommit på hemmaplan och i detta svartgula möte lär hemmalaget därför ses som favoriter.

Söndag 15.00 Djurgården – Kristianstads DFF

Djurgården fick äntligen fira säsongens första seger när Eskilstuna besegrades i omgång 5. Något som Emelie Asplund Lövgren var minst sagt nöjd med när hon pratade med Viaplay efter matchen.

– Vi har kämpat väldigt, väldigt hårt men inte fått saker och ting att stämma. Det har varit en tuff och svår inledning på den här säsongen. Så att vi får hålla nollan och gå härifrån med tre poäng, det är både väldigt skönt just nu och väldigt viktigt inför fortsättningen, säger hon.

Nu väntar ett Kristianstad vars anfallsduo Viens/Tindell än så länge stått för tolv poäng tillsammans. Evelyne Viens har gjort ett mål och sex assist, medan Tabby Tindell gjort fem mål på fem matcher och delar skytteligaledningen. Mot Linköping, i den senaste omgången, skapade duon mängder av klara chanser, men det blev bara ett mål. Tindell, som är nominerad till priset som Månadens Spelare, tryckte in 1-0 på volley.

– När det är volleysituationer är det alltid extra fokus. Och jag kände att jag fick en bra träff så fort jag träffade, berättade hon för Kristianstadsbladet efter matchen.

I fjol vann KDFF båda mötena med Djurgården. 4-1 på Stadion i Stockholm och 2-1 på fotbollsarenan i Kristianstad.

Söndag 15.00 BP – Piteå IF

Hemmalaget har en seger på fem omgångar och behöver poäng för att inte bli kvar i botten. Men man kommer till mötet med Piteå med tre raka förluster i bagaget och dessutom två raka matcher utan mål framåt. Dessutom ställs man mot ett Piteå som verkligen fått en fin start på OBOS Damallsvenskan 2022. Tio poäng på fem matcher och en tredjeplats, bara poängen bakom BK Häcken och FC Rosengård.

Katrina Guillou gjorde två av målen för Piteå när man slog KIF Örebro med 4-1 i den senaste omgången. Hon var nöjd efter matchen och lyfte att den goda starten gett ett bra självförtroende i laget. Den filippinska landslagsspelarens två första mål i årets seriespel och de fyra målen totalt mot KIF Örebro gladde givetvis Stellan Carlsson, huvudtränare.

– Vi fortsätter som vi gjort och skapar en hel del målchanser och idag får vi trycka dit några stycken också så det är mycket som är positivt. Den här matchen får vi försvara oss ganska mycket, ofta boll på mittplan, men då skapar vi chanser därifrån istället. Men skönt att vi får utdelning och gör mål såklart, säger han till Piteå-tidningen.

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – BK Häcken

Jutta Rantala hade show när Vittsjö besegrade AIK och tog sin andra raka seger i den senaste omgången. Den finska landslagsspelaren gjorde alla målen i 3-0–segern och hon är redan uppe på fyra sammanlagt. Dubbelt så många mot hela fjolårets målskörd. Det sista målet var ett riktigt drömmål. Efter att ha transporterat bollen en bit klippte hon till från distans och borrade upp bollen i det högra krysset.

Och Rantalas fina form behövs när man nu ställs mot serieledande BK Häcken. Hisingslaget är fortsatt obesegrat efter krysset hemma mot FC Rosengård i den senaste omgången. Det mest glädjande från den matchen handlar inte om något resultat utan om att Pauline Hammarlund äntligen var tillbaka i spel efter sin svåra knäskada. Inför nästan 2000 åskådare på Bravida Arena fick hon hoppa in med elva minuter kvar av toppmötet.

– Det är ju det här jag har kämpat för. Alla timmar jag lag ner i gymmet, ensam med min rehab så är det ju det här jag sett framför mig. Att få springa ut på planen med tjejerna igen. publik, säger hon till Aftonbladet.

Fjolårets båda möten lagen emellan slutade oavgjort. När Vittsjö spelade hemma slutade det oavgjort på ett. Får vi se något liknande nu?

Söndag 15.00 Eskilstuna United – IFK Kalmar

Jess Ayers gjorde matchens enda mål och fixade IFK Kalmars andra seger i årets serie när BP besegrades med 1-0 i den senaste omgången. Tre otroligt viktiga poäng som, åtminstone tillfälligt, ger lite spelrum för smålänningarna. Sex poäng sammanlagt är en bakom Eskilstuna United som haft en säsongsinledning som varit lite upp och ner.

Senast blev det en överraskande förlust mot Djurgården på Stadion och nu behöver laget få fart på spelet igen.

Måndag 19.00 Linköping FC – KIF Örebro

Den finska succen fortsätter i KIF Örebro trots förlusten mot Piteå senast. Sju mål har laget gjort än så länge och alla har kommit från Elli Pikkujämsä och Amanda Rantanen. Pikkujämsä har gjort fyra och ör en av de nominerade till Månadens Spelare. Hos motståndarna finns en annan nominerad. Amalie Vangsgaard har gjort fem mål än så länge och varit LFC:s viktigaste spelare i offensiven. Förra året vann laget respektive hemmamatch och när två revanschsugna lag, efter förluster i den senaste omgången, nu vill tillbaka på vinnarhästen kan hemmafördelen vara stor. Vem får fira på måndag?

Fortsätter succén?: Piteå ligger trea och har fått upp farten rejält. Fortsätter laget plocka poäng när nykomlingen BP står för motståndet?

Obesegrade: Två lag, BK Häcken och FC Rosengård, är fortfarande obesegrade. Ser det likadant ut efter sex omgångar?

Farten uppe?: Djurgården tog säsongens första poäng och seger mot Eskilstuna i den senaste omgången. Tar man Kristianstad av bara farten?

TV: Alla matcher sänds på Viaplay. Studioinramning får vi på fredagens möte mellan FC Rosengård och Hammarby och på måndagsmatchen mellan Linköping FC och KIF Örebro. På måndagen följs matchen av magasinet Women´´´´ s Night Football.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER