• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 28 Maj Maj
Måndag Mån 29 Maj Maj
Fredag Fre 2 Juni Jun
Lördag Lör 3 Juni Jun
Söndag Sön 4 Juni Jun
Måndag Mån 5 Juni Jun
Fredag Fre 9 Juni Jun
Söndag Sön 11 Juni Jun
Måndag Mån 12 Juni Jun
Onsdag Ons 14 Juni Jun
Torsdag Tor 15 Juni Jun
Fredag Fre 16 Juni Jun
Söndag Sön 18 Juni Jun
Måndag Mån 19 Juni Jun

Matchbladet – Inför omgång 5

23 april 2022 09:58
OBOS Damallsvenskan

Den fjärde omgången har knappt hunnit avslutas innan det är dags för en ny. I den femte rundan av OBOS Damallsvenskan får vi bland annat se dubbla toppmöten.


Söndag 12.30 AIK – Vittsjö GIK

AIK inledde säsongen med en seger, men har nu tre raka förluster och måste få fart på spelet för att inte halka efter. Mot Rosengård senast gjorde man en bra andra halvlek och den finns mycket att ta med sig från. För Vittsjö kom i den senaste omgången en förlösande första seger för säsongen. Efter två oavgjorda och en förlust satte Nellie Persson 1-0 mot Djurgården i den 82 minuten och de rödblå fick fira med sina hemmasupportrar. Hässleholmslaget har haft ett tufft schema inledningsvis, men har kryssat mot både Linköping och Rosengård än så länge. Visar man att man är ett lag för toppen mot AIK?

Söndag 13.00 Piteå IF – KIF Örebro

Elli Pikkujämsä kan inte sluta göra mål. Fyra mål på fyra matcher än så länge och faktum är att samtliga sex mål som KIF Örebro gjort än så länge har gjorts av finska landslagsspelare. Pikkujämsä har gjort fyra och landslagskollegan Amanda Rantanen har gjort de två andra. Pikkujämsä gör sin tredje säsong i KIF Örebro och ser skillnader mot tidigare år.

– Första säsongen var helt annorlunda med helt andra spelare. Den förra var vår första med ny tränare. Ni har vi fått behålla samma spelare och då har vi fått möjlighet att bygga vidare. Så jag skulle säga att det är bättre nu även om jag tror att vi kan nå ännu högre, säger hon till Nerikes Allehanda. Men hon vill inte kalla KIF Örebro för ett topplag, än.

– Jag vill inte svara på det för jag vill inte vara för kaxig. Men förhoppningsvis kan vi vara med och fajta högre upp än förra året.

Piteå står på sju poäng efter sin seger mot IFK Kalmar i omgång 4 och har bara en förlust än så länge. I fjol var man det näst sämsta hemmalaget och tog bara 11 poäng på hemmaplan, men än så länge har man en seger och en oavgjord på LF Arena.

Söndag 14.00 Hammarby - Umeå IK

Hammarby har det fortsatt tufft och åkte på sin tredje förlust i den senaste omgången av OBOS Damallsvenskan. Umeå har ett poäng mer än Bajen med sina fyra men kommer också till det här mötet med en förlust i ryggen. Efter den fina 4-0–segern mot Vittsjö blev det 0-2 mot KIF Örebro senast. UIK är kända för att vara starka hemma, men på bortaplan har det gått tyngre för nykomlingen i starten av seriespelet. Två förluster och 0–5 i målskillnad än så länge. Kan man få ordning på det mot ett formsvagt Hammarby?

När lagen möttes på Kanalplan i Svenska Cupen i mars vann Hammarby med 3-2 i en sprakande tillställning.

Måndag 19.00 Kristianstads DFF – Linköping FC

På de tio senaste mötena mellan KDFF och LFC har fem slutat oavgjort, en slutat med uddamålsseger för Kristianstad, tre med uddamålsseger för Linköping och bara en match (3-0 till KDFF i augusti 2020) har det dragit iväg i. Summa summarum: Det brukar vara jämnt när de här två lagen ställs mot varandra. I fjol vann KDFF med 1-0 hemma efter mål från Jonsdottir och matchen i Linköping slutade 1-1.

Nu är det två lag som vill vara med i toppen och kämpa om guld och medaljer som möts. Obesegrade Linköping är med i delad serieledning och KDFF åkte på sin första förlust när Häcken blev för tuffa i Göteborg. Det blir en kamp mellan två spelare som med största sannolikhet kommer vara med i toppen av skytteligan när vi summerar säsongen i höst. LFC:s Amalie Vangsgaard gjorde hattrick senast och står på fem mål efter fyra matcher. Tabby Tindell är bara ett mål bakom än så länge. En annan som Linköping måste hålla koll på är Evelyne Viens. Mot Häcken stod hon för en ny målgivande passning och det var hennes femte för säsongen. Lägg till ett mål på det och hon toppar poängligan i OBOS Damallsvenskan efter fyra matcher.

Måndag 19.00 IFK Kalmar – BP

Nykomlingsmöte väntar i Kalmar när båda lagen jagar sin andra seger för säsongen. I fjol möttes man vid dubbla tillfällen i Elitettan och då vann IFK Kalmar båda mötena med sammanlagt 7-1. Mycket har dock förändrats i trupperna sedan dess och faktum är att Tabby Tindell (nu målspruta i KDFF) gjorde fem av de sju målen mot BP. Kan något av lagen rycka till sig ett välbehövligt försprång mot botten?

Måndag 19.00 Djurgården – Eskilstuna United

Djurgården står fortsatt på noll poäng medan Eskilstuna har sju inspelade pinnar efter fyra matcher. Mia Jalkerud gjorde två av Eskilstunas mål mot BP (och assisterade det tredje) i den senaste omgången och nu ställs hon mot sitt gamla lag. Och att släkten är värst visade jalkerud redan i fjol när hon satte ett av målen i 3-1–segern mot Djurgården.

DIF förlorade båda mötena mot Eskilstuna 2021 och har fyra förluster i rad i inledningen av OBOS Damallsvenskan. Kan Magnus Pålsson gjuta mod i sitt lag och se till att fixa poäng för snart blir goda råd dyra.

Måndag 19.00 BK Häcken – FC Rosengård

Gigantmöte och helgens stora match i OBOS Damallsvenskan kantas av studio i Viaplay och det är två formstarka lag som möts. Efter fyra spelade omgångar toppar Häcken tabellen på samma poäng som Rosengård (och Linköping), men med bättre målskillnad. Sedan BK Häcken blev just BK Häcken har lagen mötts tre gånger, två i ligan och en i Svenska Cupen, och det är alltid hemmalaget som stått som segrare.

Häcken körde över toppkonkurrenten Kristianstad i fredags och hade 3-0 redan i paus. Slutresultatet skrevs till 3-1, men det är ett gäng getingar som sett riktigt starka ut på slutet och har tre raka segrar och tio gjorda mål framåt sedan snökaoset i premiären. Rosengård har gjort sju mål på de två senaste och Mia Persson har gjort fyra av dem. Återstår att se vilket lag som är starkast på Bravida Arena på måndag.

Missa inte: Kan den finska succén i Örebro fortsätta? Sex av sex mål har kommit från finska landslagsspelare och nu ska Piteå försöka stoppa firma Pikkujämsä/Rantanen.

Toppmöte: Höcken mot Rosengård är alltid en spännande match och efter att båda lagen gått obesegrade i fyra raka matcher och redan från start visat fin form kan vi inte förvänta oss något annat än spänning på måndagskvällen.

Skytteligakampen: Redan från start har vi fått se flera spelare kliva fram och måla direkt. Amalie Vangsgaard toppar på fem mål, skuggad av Mia Persson, Filippa Curmark, Elli Pikkujämsä och Tabby Tindell på fyra. Ytterligare två spelare står på tre mål. Är det någon som rycker redan nu?