• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 3 November Nov
Söndag Sön 5 November Nov
Lördag Lör 11 November Nov
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Fredag Fre 19 April Apr
Lördag Lör 20 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Måndag Mån 22 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 14

11 juni 2022 11:38
OBOS Damallsvenskan

Halva serien är spelad och det är dags för returmöten. I den 14:e omgången av OBOS Damallsvenskan får vi bland annat se en match i midnattssol.


Söndag 15.00 BK Häcken – Vittsjö GIK

Hemmalaget åkte på sin första förlust i den senaste omgången när Eskilstuna United blev för svåra. Det är jämnt i toppen och plötsligt är Häcken fyra i tabellen.

– Jag är grymt besviken, i stort sett ingenting fungerar. Det gäller att lappa ihop sig psykiskt och mentalt och försöka gå vidare men just nu är det väldigt tufft, sa landslagsmittfältaren Filippa Curmark till Aftonbladet efter förlusten.

Efter nio raka matcher utan förlust blev det noll poäng för Vittsjö i derbyt mot Kristianstad. KDFF vann med 2-0 på bortagräs och Vittsjö är femma i tabellen, tre poäng efter Häcken.

– Alltså vi krigar så insatsen kan jag inte klaga på, men vi hade inte vår bästa match. Vi var inte riktigt tajta på mittfältet. De överbelastade på våra backar så de hade mycket folk uppe i banan, och flyttar vi då inte över så är det lätt att hitta mellan oss, sa Vittsjös Nellie Persson till Norra Skåne efter derbyförlusten.

De tre matcher där lagen mötts i OBOS Damallsvenskan (sedan BK Häcken blev BK Häcken) har slutat oavgjort. 1-1, 0-0 i fjol och vårmatchen tidigare i år slutade också den 0-0.

Båda lagen vill haka på i toppen och vill studsa tillbaka direkt. Kan något lag plocka tre poäng eller får vi en ny oavgjort batalj?

Söndag 15.00 FC Rosengård – Umeå IK

FC Rosengård är, efter Häckens förlust mot Eskilstuna, nu det enda obesegrade laget i OBOS Damallsvenskan. Mot IFK Kalmar i den 13:e omgången vann skåningarna enkelt med 6-0. En av målskyttarna, Charlotte Grant, gjorde sitt första mål för säsongen och var Rosengårds tolfte målskytt för säsongen. En bredd som givetvis är viktig för ett lag som jagar ett nytt SM-guld.

– Jag tror det säger något om vårt spel och kvaliteten på spelet. Vi anfaller ofta med många spelare som fyller på i straffområdet och vi har andra som är starka på fasta situationer, sa Renée Slegers, huvudtränare, till Sydsvenskan efter matchen.

Det var serieledarnas femte raka seger i serien och nu väntar ett nytt möte med en nykomling. Umeå har sju raka förluster och ligger tolva med sina sju poäng, bara en poäng före BP och AIK. På det senaste sju matcherna har man bara gjort fyra mål och saker måste hända om man ska kunna lämna bottenskiktet. I den senaste omgången blev det förlust med klara 3-0 mot Linköping FC. Samuel Fagerholm summerade sitt lags insats efter matchen.

– Vi måste vara mer kliniska. Så enkelt är det. Vi bjuder ändå upp till att ge oss själva chansen. Men då måste man ta chansen. Jag är väldigt nöjd över arbetsinsatsen, men vi måste förstå var vi är och att vi möter ett av seriens bästa lag, säger han till Västerbottens-kuriren.

Nu väntar ytterligare ett av seriens bästa lag för UIK och det blir en ny tuff uppgift. När lagen möttes i Umeå i början av maj vann FC Rosengård med 3-0 efter mål av Bea Sprung, Emma Berglund och Sofie Bredgaard.

Söndag 15.00 Hammarby – IFK Kalmar

Bajen är stekheta för tillfället och jagar lagen i toppen. Med fyra raka segrar är det ett lag fyllt med självförtroende som tar emot IFK Kalmar hemma på Hammarby IP. Mot KIF Örebro i helgen var det Madelen Janogy som satte matchens enda mål. Hammarby är sjua i tabellen, men har bara fem poäng upp till tredjeplatsen. Landslagserfarna Janogy, som inte blev uttagen i Peter Gerhardssons EM-trupp, menar att det inte är någon idé att grubbla över att inte bli uttagen, utan bara att fortsätta fokusera på att bli så bra som möjligt. Och segern mot KIF Örebro var hon nöjd med.

– Det är ju vår fjärde raka seger. Jag har en god form. Jag har inte tänkt att jag ska gå ut och bevisa något utan bara köra på som jag gjort. Men så klart jätteskönt att få göra mål, säger Janogy till Aftonbladet efter segern.

IFK Kalmar är inne i en dålig trend och har förlorat tre raka matcher med 15 insläppta på de matcherna. Annie Habeeb var dock inte allt för nedslagen efter 0-6 mot FC Rosengård senast.

– Det här är absolut det bästa lag jag någonsin mött. Nu är det viktigt att vi avslutar de två kommande matcherna bra innan uppehållet. Vi blir inte avskräckta av den här förlusten och är fortfarande med i det här, säger hon till Barometern.

David Roufpanah, tränare i IFK Kalmar, håller med om att FC Rosengård är ett riktigt bra lag, men utvecklar kring de insläppta målen.

– På de tre första målen så upplever jag att vi, utan att ha sett det igen, är på plats rent strukturellt. Det landar i ett självmål och på det andra så vänder hon bort Paige. På trean så screenar Habeeb utifrån och in och hinner inte gå på skottfoten. De gör det för bra och då gör vi det för dåligt såklart, säger han.

Nykomlingen Kalmar ligger elva med nio poäng och är ett av fyra lag som just nu slåss i botten.

När lagen möttes i slutet på maj vann Hammarby med 5-1 på bortaplan efter en målkavalkad i den andra halvleken.

Söndag 15.00 BP – Kristianstads DFF

Trots ett tidigt ledningsmål mot Djurgården blev det till slut en fjärde raka förlust för BP. I och med AIK:s efterlängtade seger mot Piteå är nu BP och Gnaget på samma poäng, sex, längst ner i tabellen. Umeå IK ligger precis ovanför med sju och IFK Kalmar har nio. Således är poängen oerhört viktiga för hemmalaget.

KDFF går som ett lokomotiv och är trea i tabellen efter sin femte raka seger i derbyt mot Vittsjö. Dessutom har man spikat igen det egna målet och hållit nollan i tre raka matcher. I skånederbyt var det poängligaledaren Evelyne Viens som klev fram och gjorde båda målen. Kanadensiskan har gjort sex mål och åtta assist på de inledande 13 matcherna i OBOS Damallsvenskan. Båda målen mot Vittsjö assisterades av Mia Carlsson.

– Jag fick bra passningar av Mia (Carlsson) båda gångerna. Vi hade en bra matchplan, vi är i bra form och inne i ett fint flow just nu. Jag hoppas att det kan fortsätta så, säger Viens till Kristianstadsbladet.

Mötet tidigare på säsongen vann KDFF med 4-1 på fotbollsarenan i Kristianstad.

Söndag 15.00 Linköping FC – AIK

LFC är tvåa i tabellen efter att Umeå städats av på bortaplan. Amalie Vangsgaard gjorde sina nionde och tionde mål för säsongen när hon satte 1-0 och 2-0. Trean satte Stina Lemnnartsson på tilläggstid i den andra halvleken. Lennartsson, en ovanlig målskytt, påmindes efter matchen av Östgöta Correspondenten att det var hennes första mål sedan 2019.

  • Är det så illa? Haha. Jo, det kan kanske kan vara så. Jag har fått till mig att jag ska skjuta mer och passa mindre och nu bestämde jag mig för att ta chansen. Kul att den satt. Det händer som sagt inte så ofta, säger hon.

Fem poäng skiljer upp till serieledande FC Rosengård och Linköping har inte råd med poängtapp mot tabelljumbon AIK om man ska haka på i toppen.

AIK tog en välbehövlig seger när Piteå besegrades på torsdagen. Efter elva raka nederlag gjorde Honoka Hayashi matchens enda mål med åtta minuter kvar. Men mest av alla hyllades 19-åriga Serina Backmark som spikade igen sitt mål. Burväktaren hade dubbelt firande att ta ut efter matchen.

– Jag mår riktigt bra, jag har tagit studenten i dag också, det är en riktig pangdag, säger Backmark till TT.

Gnaget är, trots seger, fortsatt sist i tabellen och behöver fortsätta plocka poäng. Kan man överraska Linköping på bortaplan?

Lagen möttes så sent som i omgång 11 och då vann LFC med 4-0 efter att Therese Simonsson gjort två av målen.

Måndag 19.00 Eskilstuna United – KIF Örebro

I måndagens tidiga möte tar Eskilstuna United emot KIF Örebro. United, stärkta av segern mot Häcken, kommer till mötet med KIF Örebro i gott slag. Elise Stenevik låg bakom matchens enda mål mot BK Häcken och hon var givetvis glad efter den viktiga segern.

– Jag försöker slå in bollen på första ytan och den går på målvakten och hon har lite otur. Jag blev jätteglad att den gick in, säger hon .

KIF Örebro är inne i en tuff period och har bara gjort ett mål framåt de senaste sex matcherna. Det målet är dessutom ett självmål. Självmålet betydde 1-0 och seger mot just Eskilstuna när lagen möttes den 27 maj. Efter det har det blivit två förluster och laget har bara tagit tre poäng på de senaste sex omgångarna.

– Klart att det är jobbigt, och att det sätter sig mentalt lite hos alla. Och det hjälper ju inte med fler skador på våra offensiva spelare, nu senast Wilma Öhman. Man behöver göra mål, och ett mål på sex matcher är så klart inte bra. Vi kommer till chanser, och vi måste börja sätta dem, säger Anna Sandberg till Nerikes Allehanda.

Måndag 23.00 Piteå IF – Djurgården

Jadå, du läste rätt. Mötet mellan Piteå IF och Djurgården startar klockan 23.00 på måndagskvällen. Dessutom spelas matchen i Kiruna. Det har blivit dags att avgöra en match i OBOS Damallsvenskan i midnattssol.

Piteå åkte på en snöplig förlust mot jumbon AIK i den senaste omgången. En sammanbiten Fanny Andersson pratade med Piteå-Tidningen efter förlusten.

– Idag tycker jag inte att vi individuellt kommer upp i särskilt bra nivå, AIK tävlar mer än oss. Man kan förlora men så här tycker jag inte att vi ska förlora, sa Andersson.

Nu jagar laget revansch för den nollpoängaren och ställs mot ett formstarkt Djurgården. DIF har två raka segrar efter 4-0 mot IFK Kalmar och 2-1 i derbyt mot BP. Blåränderna är bara tre poäng bakom Hammarby i tabellen och det ser ut som om slaget om att vara bäst i huvudstaden kommer stå mellan just de två lagen. Efter segern mot BP där Sanna Kullberg först orskade en straff och sedan avgjorde mötet var det blandade känslor hos försvarsspelaren.

– Jag tycker vi ska vara nöjda med resultatet sett utifrån matchbilden. Energinivån är alldeles för låg för vad som är godkänt enligt mig. Jag vet inte om det handlar om individuella förberedelser eller det tuffa spelschemat, säger Kullberg till klubbens hemsida.

Det tuffa spelschemat fortsätter innan spelarna går på välbehövlig sommarledighet i juli. Först ska Djurgården försöka ta revansch efter premiärförlusten med 1-4 hemma mot Piteå.

Missa inte: Måndagens sena match mellan Piteå och Djurgården. Sol mitt i natten kombinerat med fin fotboll. Dessutom blir det helt perfekt att ladda upp med Eskilstuna United mot KIF Örebro tidigare på kvällen. Bättre blir det väl ändå inte?

Finsk succé: Det finska EM-laget presenterades på torsdagen och det blir stor svensk prägel på truppen. Fler än hälften, tolv av 23 spelare, hämtas från OBOS Damallsvenskan. Vi säger stort grattis och lycka till till Anna Tamminen, Elli Pikkujämsä, Ria Öling, Adelina Engman, Olga Ahtinen, Juliette Kemppi, Emmi Alanen, Jenny Danielsson, Heidi Kollanen, Linda Sällström, Amanda Rantanen och Jutta Rantala.

Fler EM-spelare? Amalie Vangsgaard toppar skytteligan i OBOS Damallsvenskan. Den danska EM-truppen är inte presenterad ännu och Linköpingsanfallaren tillåter sig att drömma.

– Klart att jag hoppas och att det vore fantastiskt att få spela EM. Men jag har inte varit med i A-landslaget tidigare och det måste nog hända något för att jag ska få chansen, säger hon till Östgöta Correspondenten.

Snart sommaruppehåll: Den 14:e omgången är den näst sista innan spelarna tar ett längre sommaruppehåll. Den 19 juni avrundar vi våren och den 6 augusti drar höstsäsongen igång.