• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 3 November Nov
Söndag Sön 5 November Nov
Lördag Lör 11 November Nov
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Fredag Fre 19 April Apr
Lördag Lör 20 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Måndag Mån 22 April Apr

Winberg: "Det kanske blir annorlunda nu"

29 maj 2020 11:00

Malin Winberg bytte i augusti LB07 mot Vittsjö GIK. Hon stannade dock kvar i Malmö för att bli klar med sina lärarstudier. När examensdagen närmar sig ser hon framemot att flytta och att snart få ta hand om en egen klass.


Resan mellan Malmö och Vittsjö tar en timma och 45 minuter enkel väg. Fem gånger i veckan tar sig Malin Winberg den sträckan för träning och det börjar tära på krafterna. Nu har hon bestämt sig för att flytta närmre sin hemmaarena. Anledningen till att det inte blev någon flytt direkt vid klubbytet var att hon inte hade så lång tid kvar av sin utbildning. Till sommaren är hon färdigutbildad lärare.

– Jag har alltid tyckt om att arbeta med barn och har arbetat som barnskötare på förskola. Men kände att det är för mycket dokumentation och för lite vara i barngrupp så jag ville ta det ett steg högre upp. Jag läser F-3 och det är fortfarande barn, men ett lärande. Det passar mig väldigt bra, säger Winberg.

Att kombinera utbildningen med fotboll på elitnivå har inte alltid varit enkelt. En utbildning som i vanliga fall är på fyra år har tagit nästan sex år för Winberg.

– Jag påbörjade mina studier i Uppsala och pluggade två år där, samtidigt som jag spelade i Hammarby. Sedan flyttade jag och var tvungen att ta en paus från plugget för att det inte gick att kombinera med fotbollen i Östersund. När jag kom till Malmö tog jag upp dem igen och har varit igång sedan dess, säger hon.

Malin Winberg var med och spelade sex matcher för sin nya klubb under hösten i fjol. Vittsjö GIK överraskade de flesta och slutade trea i OBOS Damallsvenskan. Att spela fotboll på hög nivå och samtidigt studera kräver både planering och uppoffring. Än så länge har Winbergs fokus legat på fotbollen, men hur det blir när hon är färdigutbildad vet hon inte riktigt ännu.

– Jag har aldrig skippat träningar för att plugga till en tenta. Jag har fått planera utifrån fotbollen och så har det alltid varit. Det kanske blir annorlunda nu när jag är färdig och börjar jobba. Huvudfokuset kommer nog byta, men än så länge har jag inte missat många träningar på grund av skolarbete. Det gäller att ha en bra dialog med klubben, med skolan och med klasskamrater.

Hur tar klubben om man missar en träning?

– De är förstående. Det är ju egentligen inte svårare än att om de hade kunnat betala för att jag skulle kunna fokusera helt på fotbollen så hade de fått göra det. Annars får de ju ta att man pluggar eller gör någonting annat.

Vad tar du med dig från fotbollen in i läraryrket?

– Jag tror på ledarskap och demokrati och är väldigt trygg i hur jag är. Jag vet hur jag vill vara som ledare för att skapa goda relationer till mina elever. Det tror jag är en jättestor styrka som jag tar med mig från fotbollen. Man ger ju allt i fotbollen och i vilket jobb jag än haft så har jag gått fullhjärtat in i det. Ibland blir det kanske för mycket och man går lite väl hårt in för något. Som lärare behöver man inte uppfinna hjulet två gånger och hela tiden göra egna uppgifter, utan man kan faktiskt ta hjälp av kollegor. Men att ge allt är viktigt. Ambition och plikttrogenhet är också två saker jag tar med mig.

Omvänt då? Vad har du lärt dig i skolan som gynnat ditt fotbollsspelande?

– Det finns så mycket tips i studierna som man tar med sig. Det blir tydligare att alla är olika individer och man vet inte alltid vad som händer i allas liv. Det kan vara bra att tänka ett varv till och lyssna och anpassa sig. Jag är mån om att alla ska må bra och på något sätt har det blivit tydligare under tiden som jag pluggat.

Vad skiljer sig åt?

– I skolan kommer jag försöka individanpassa i grupp. Om jag har en genomgång kan jag tillämpa att ha bildspel eller filmklipp för att alla ska få samma info. De som är lite svagare får extra hjälp där även om de inte vet att det är riktat just till dem. Men man måste vara beredd på det omvända också. Vissa blir klara med sin uppgift snabbt och då måste de ha något extra att göra. Får hitta egna strategier.

Och fotbollen är inte så individanpassad?

– Den borde bli mer individanpassad. Uppvärmningsmässigt spelar det inte så stor roll för då ska vi bara få kropparna varma inför passet. Men att jag, som försvarare, senare på träningen är med och skjuter i en avslutsövning kanske inte är optimalt. Då är det bättre om jag kan slå inlägg eller kanske gå på inlägg vid en fast situation. Där gör fotbollen det många gånger lite enkelt för sig. Det är inte alltid matchlikt eller naturligt varken för en anfallare eller försvarare. Det skiljer ju sig mycket på vad vi ska göra. Men det är olika från lag till lag och upp till tränaren. Jag tror man är lite rädd för att göra det. I skolvärlden är det ett måste eftersom man ska klara ett kunskapsmål. Hjälper man inte eleven tidigt kan det leda till problem senare. Men i fotbollen finns det ju givetvis också ett eget ansvar i att köra extra på de grejer som man vet att man behöver träna på.

På tal om egenträning, har ni hunnit med mycket sådant nu under det förlängda uppehållet?

– Vi har kört en halvtimma två gånger i veckan mer individuellt den senaste tiden. Det har varit både helt individuellt och lagdelsanpassat, efter vårt gemensamma träningspass. Då har det varit fokus på fasta situationer eller något liknande som man inte alltid hinner med i normala fall.

FOTO: Bildbyrån