• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 1 November Nov
Lördag Lör 7 November Nov
Söndag Sön 8 November Nov
Söndag Sön 15 November Nov
Idag 17 April Apr
Söndag Sön 18 April Apr
Fredag Fre 23 April Apr
Lördag Lör 24 April Apr
Söndag Sön 25 April Apr
Fredag Fre 30 April Apr
Lördag Lör 1 Maj Maj
Söndag Sön 2 Maj Maj

OBOS Damallsvenskan utökas till 14 lag

27 november 2020 16:35
Nyheter

Under fredagseftermiddagen kom det av många efterfrågade beslutet att OBOS Damallsvenskan utökas till 14 lag från och med säsongen 2022.


På Förbundsstyrelsens möte den 6 december 2018 beslutades det att ge uppdraget till Tävlingsutvecklingskommittén (TUK) att utreda en utökning av antal lag i OBOS Damallsvenskan och de tillsatte då en arbetsgrupp med uppgift att genomföra utredningen. Arbetsgruppen har arbetat fram ett så brett material som möjligt vilket sedan har analyserats och lyfts vid flertalet tillfällen. Resultaten visade att majoriteten förespråkar en utökning av antalet lag där fler matcher är den främsta positiva aspekten med en förändring.

Under fredagens representantskapsmöte beslutades slutligen att OBOS Damallsvenskan utökas till 14 lag från och med 2022.

Övergångsår nästa säsong

Den kommande säsongen 2021 kommer att fungera som ett övergångsår. Detta innebär att bara ett lag åker ur OBOS Damallsvenskan samtidigt som tre lag avancerar från Elitettan och fyra av sex seriesegrare i division 1 går upp till Elitettan.

  • Det känns bra att vi efter ett par års utredningsarbete äntligen nått i mål med en utökning av OBOS Damallsvenskan till 14 lag säsongen 2022. Det innebär ökade inkomstmöjligheter för klubbarna, fler matcher och längre säsong, det blir dessutom fler ”streckstrider” i både OBOS Damallsvenskan och Elitettan, vilket borde göra de båda ligorna ännu mer attraktiva för såväl publik, media och samarbetspartners, kommenterar Sören Gustafsson, vice Ordförande i Elitfotboll Dam.

IK Uppsala Fotboll, som siktar på att komma tillbaks snabbt efter årets nedflyttning, klubbchef Gunnar Källsten : -Det är mycket positivt med en utökning av lag som ger fler matchtillfällen av bra kvalitet, trenden är att Elitettan blir sportsligt starkare och det gör att bättre lag kommer upp i OBOS Damallsvenskan. Jag tror det är en bra utveckling för svensk damfotboll.

  • Med det beslut som tagits om att utöka ligan får lagen i OBOS Damallsvenskan fler matcher med bra kvalitet, det kommer att gynna spelarutvecklingen på ett sätt som är väldigt positivt för svensk damfotboll, säger Stefan Alven, Sportchef för Elitfotboll Dam till obosdamallsvenskan.se