• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 3 November Nov
Söndag Sön 5 November Nov
Lördag Lör 11 November Nov
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Fredag Fre 19 April Apr
Lördag Lör 20 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Måndag Mån 22 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 6

3 maj 2023 09:51
OBOS Damallsvenskan

Länsderby i Växjö på onsdagen, IK Uppsala jagar första segern hemma mot Djurgården på torsdagen och så nytt Skånederby på fredagen. Välkommen till omgång 6 i OBOS Damallsvenskan.


Onsdag 19.00 Växjö DFF – Vittsjö GIK

Vittsjö korsar gränsen till Småland och gör den 1,5 långa resan till Växjö för bortamatch mot DFF under onsdagskvällen. Båda lagen har två segrar och tre förluster efter de fem första omgångarna, och även om självförtroendet i Växjö är på topp efter just två raka vinster så kommer även Vittsjö från en stark 2-1–vinst hemma mot KIF Örebro.

– Det blev kryss när vi möttes i cupen där vi kände att vår prestation var väldigt bra. Både vi och Vittsjö är lag som trivs bättre på gräs än konstgräs. Visma Arena håller inte riktigt den standard vi hoppas på ännu men jag tror på en jämn match där vi definitivt ska ta chansen att vinna på hemmaplan, säger Växjö-tränaren Olof Unogård till Smålandsposten inför matchen.

Vittsjö dras med skadeproblem i backlinjen där Lisa Klinga, Claire Polkinghorne och Charlotte Grant alla saknas. Tränaren Thomas Mårtensson hoppas ändå på en positiv insats från sitt lag.

– De har vunnit sina två senaste matcher och är ett lag med ett bra grundspel. Jag tycker att vi blir bättre och bättre, och ser man till matchen mot Rosengård så hade vi bra possession där och det ska vi bygga vidare på, säger han till Norra SKåne.

Torsdag 19.00 IK Uppsala – Djurgården

Nykomlingen IK Uppsala fortsätter att jaga första segern för i år efter att senast ha kammat noll borta mot Piteå IF. Nu väntar hemmamatch mot Djurgården, som plockat sex poäng från ett tufft spelschema under säsongsinledningen.

– Man får bara smälta den här matchen mot Piteå, sedan är det nytt fokus på Djurgården och göra allt för att ta tre poäng då. Man kan inte tänka att vi är si eller så många utan det är vi som är här som ska göra det, säger Uppsalas Elin Rombing till UNT.

Torsdag 19.00 Hammarby – IFK Kalmar

Hammarby höll undan och vann mot Djurgården i den senaste omgången – det var Bajens femte raka seger i säsongsinledningen. Nu får man dock klara sig utan Madelen Janogy som blev utvisad i Stockholmsderbyt.

– En laginsats. Helt otroligt. ag är så stolr över hur vi hanterade hela situationen och kan vara så stabila defensivt. Det blir en kamp. När vi får "Madde" utvisad blir det ännu mer kamp, säger Hammarbys Julia ROddar enligt Dagens Nyheter.

IFK Kalmar ligger tvärtom sist i tabellen med en inspelad poäng, och kommer till mötet i Stockholm från en derbyförlust mot Växjö.

– Den här var tuff. Jag kände att vi behövde vinna den här matchen. Vad kan man säga, det är derby och vi har en poäng. Nej, den här förlusten blir svår att svälja, säger IFK:s Jess Ayers till Barometern.

Torsdag 19.00 KIF Örebro – BK Häcken

Bara jumbon IFK Kalmar har förlorat lika många matcher, fyra, som KIF Örebro i säsongsinledningen. Nu väntar hemmamatch mot BK Häcken, som efter en inledande 1-0–förlust radat upp fyra raka segrar och hållna nollor. Örebro kommer till hemmamatchen från en 2-0–förlust borta mot Vittsjö där två hörnmål blev avgörande för Skåne-laget.

– I stora delar gjorde vi en bra match och vi skapade också mycket. Vi gör en väldigt stark andra halvlek, och det är synd att de där hörnorna vinner matcherna åt dem, för jag tycker faktiskt att vi förtjänar mer, säger Örebro-tränaren Rickard Johansson till Nerikes Allehanda efter senaste matchen.

Torsdag 19.00 Linköping FC – BP

Ett skadedrabbat LFC har fallit ifrån efter en pigg start på säsongen. Två raka förluster gör att man dalat i den tidiga tabellen.

– Vi vill hitta tillbaka till det spel som vi hade mot Rosengård. Det är just så vi vill spela och det är den nivån som vi har i oss. Vi måste bara kunna visa upp det i fler matcher, säger rutinerade Emma Lennartsson till Corren.

För BP:s del så är man ett av tre lag som fortfarande jagar säsongens första seger. En positiv aspekt för Bromma-laget är att man hittills bara gått mållösa från en match, bortamötet med Vittsjö.

Torsdag 19.00 Piteå IF – IFK Norrköping

Piteå fortsätter att flyga högt i säsongsinledningen. Senast vann PIF med hela 4-1 hemma mot IK Uppsala, bland annat efter att 18-åriga Tuva Skoog gjort sitt tredje mål för säsongen. Nu väntar ny hemmamatch mot IFK Norrköping, som även de inlett säsongen starkt. I den senaste omgången kom dock säsongens första förlust, borta mot BK Häcken.

– Jag får bollen av Katrina (Guillou) på en kontring. Jag såg att de inte var helt organiserade, så försökte bara driva förbi och få iväg ett lågt skott innanför första stolpen. Det var skönt att se den gå in, säger Skoog om sitt klassmål senast till Norrbottens-Kuriren.

Fredag 18.00 FC Rosengård – Kristianstads DFF

Vittsjö hemma för två omgångar sedan. Nu väntar nytt Skånederby för FC Rosengård på Malmö IP när Kristianstads DFF kommer på besök. Sedan FCR bytte tränare har laget två raka segrar och 7-1 i målskillnad. För KDFF:s del har poängen rasslat in i säsongsinledning och laget ligger just nu tvåa efter fyra segrar och en förlust, och 12-2 i målskillnad.

– Det ska bli kul att fortsätta framöver. Vi har mer självförtroende i laget nu också, och det är mycket roligare att spela fotboll nu när man känner så, säger Rosengårds Sofie Bredgaard till Viaplay efter senaste segern mot BP.