• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Lördag Lör 5 November Nov
Fredag Fre 24 Mars Mar
Söndag Sön 26 Mars Mar
Måndag Mån 27 Mars Mar
Fredag Fre 31 Mars Mar
Idag 1 April Apr
Söndag Sön 2 April Apr
Fredag Fre 14 April Apr
Lördag Lör 15 April Apr
Söndag Sön 16 April Apr
Måndag Mån 17 April Apr
Fredag Fre 21 April Apr
Söndag Sön 23 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 24

20 oktober 2022 17:00
OBOS Damallsvenskan

Serien går mot sitt slut och tre omgångar återstår. Redan i helgen kan vi få både guldjubel och degraderingstårar.


Fredag 19.00 Hammarby – BP

Hammarby har en liten chans att nå fjärdeplatsen, men då ska laget ta full pott hela vägen in i mål samtidigt som Kristianstad max får ta en pinne. Om femteplatsen, där Bajen ligger just nu, är det jämnare. Två poäng ner till sexan Vittsjö och ytterligare två till Piteå. Ett av målen för Bajen har varit att vara bäst i stan. Något matchvinnaren mot AIK senast, Matilda Vinberg, påpekade efter segern.

– Det är målet. Vi vill vara bäst i stan och det vet vi att vi är, säger Matilda Vinberg.

För BP är poängen betydligt viktigare. Laget är just nu på nedflyttningsplats och har tre pinnar upp till Umeå IK på kvalplats.

När lagen möttes i maj vann Hammarby med 2-0. Kan BP få en efterlängtad, och viktig, revansch nu?

Lördag 15.00 Vittsjö GIK – AIK

Vittsjö är ett av lagen som jagar femteplatsen. Just nu är man sex - två poäng bakom Hammarby. Två raka segrar och åtta mål framåt sticker ut och nu väntar ett AIK som man besegrade med 3-0 i våras.

AIK har en dålig formkurva och är sist i tabellen. Med fyra poäng upp till kvalplatsen är det verkligen dags att plocka poäng. En förlust, samtidigt som Umeå IK vinner, innebär degradering för Gnaget.

Söndag 13.00 BK Häcken – Piteå IF

Sex raka segrar i OBOS Damallsvenskan har skickat upp BK Häcken på en tredjeplats i tabellen. Det är visserligen sju poäng upp till FC Rosengård i tabelltopp, men Linköping är bara två pinnar framför på andraplatsen. Dessutom är KDFF bara poängen bakom och sugna på att ta över en av topp tre-platserna (som ju innebär Champions League-kval).

Piteå jagar femteplatsen och har haft en fin höstsäsong. Förlusten mot Linköping var den första efter sju raka matcher utan nederlag sedan sommaruppehållet. När lagen möttes i våras kryssade man på ett.

Söndag 13.00 Eskilstuna United – Umeå IK

United ligger åtta med fem poäng upp till femteplatsen. Elena Sadikus gäng gjorde en fin insats i Malmö, men fick se sig besegrade av FC Rosengård efter Sofie Bredgaards fina mål förra veckan. Nu ska man försöka ta sig upp och sluta på övre halvan av tabellen. Elena Sadiku, lagets tränare, var nöjd efter insatsen senast.

– Jag är otroligt stolt över lagets prestation. Vi visade återigen att vi är ett lag som förtjänar att vara i toppen. Vi har haft ett sjukt tufft år med vad det innebär men vi visar hur starka vi är tillsammans, vi visar hur bra vi är på att försvara men vi visar också att vi kan skapa målchanser. Tyvärr är vi inte effektiva och jag tycker inte att Rosengård förtjänar tre pinnar, säger hon till Viaplay.

Efter förra veckans seger är UIK på kvalplats och har två poäng upp till IFK Kalmar på säker mark. Samtidigt är de bara tre poäng ner till BP och poängen är fortfarande otroligt viktiga i varje match. Segern mot Djurgården senast stärkte lagets självförtroende rejält.

– Det var så länge sedan så man har nästan glömt hur det var att vinna i OBOS Damallsvenskan. Men nu har vi gjort det och det känns både väldigt härligt och lite känslosamt. Det var någon som grät litegrann. Det är en lättnad att det gick vägen nu. Vi var inte bra i första halvlek. Men vi höjde oss ordentligt i andra och jag tycker att vi faktiskt förtjänade att vinna. Det är skönt att vi äntligen fick göra det efter ganska många prestationer där det varit nära, säger Samuel Fagerholm, tränare i UIK, till FOlkbladet Västerbotten.

Söndag 15.00 Djurgården – KIF Örebro

Den enda matchen i helgen som egenligen inte har någonting med varken topp- eller bottenstrid att göra. Tian Djurgården tar emot nian KIF Örebro och båda lagen får ta de fyra sista macherna till att bygga självförtroende inför nästa säsong. När lagen möttes i våras vann närkingarna med 2-0 efter dubbla finskmål från Pikkujämsä och Rantanen.

Söndag 15.00 Kristianstads DFF – FC Rosengård

Tabellettan Rosengård reser österut för skånederby mot -fyran Kristianstad. Och den som gillar statistik och hoppas på en spännande toppstrid kan hitta positiva saker i tidigare matcher lagen emellan. Senast Rosengård vann mot Kristianstad var i juli 2020. Efter det har KDFF vunnit en och fyra matcher har slutat oavgjort. Nu krävs det hemmaseger om de orange ska ha chans på guldet. Desstom blev man omsprungna av BK Häcken senast och är nu utanför europaplatserna. Laget har fortfarande en topp tre-placering som mål.

– Vi har det i egna händer fortfarande i och med att vi möter Linköping. Jag hoppas vi kan skaka av oss det här snabbt nu, säger Mia Carlsson till Kristianstadsbladet efter förlusten senast.

FC Rosengård kommer till mötet med en Champions League-match mot Bayern München i benen. Efter 1-1 i paus och en fin insats i Tyskland fick man dock se sig besegrade med 2-1. Skulle Rosengård ta en efterlängtad seger mot Kristianstad, samtidigt som Linköping inte vinner sin match på måndagen är guldet klart för Malmöklubben och man får fira i kavaj.

Måndag 19.00 Linköping FC – IFK Kalmar

Med fem poäng upp till FC Rosengård inför omgången är seger nästintill ett måste för LFC när IFK Kalmar gästar. Linköping har 13 segrar på de 17 senaste matcherna. Ett fantastiskt facit, men när det blivi dubbla förluster mot tabellettan Rosengård och -trean BK Häcken förstår vi hur fina säsonger topplagen gjort. Men LFC vann i Piteå i den senaste omgången och det är man ensamma om bland de fyra topplagen.

– Det är verkligen så starkt gjort av den här gruppen. Varken Rosengård, Häcken eller Kristianstad har lyckats vinna här uppe i år. Helt klart en av de svåraste bortamatcherna som finns i serien, säger Andrée Jeglertz till Östgöta Correspondenten efter segern.

IFK Kalmar har sett säkra ut på sin elfteplats ett tag, men Umeås seger i den senaste omgången innebär att det nu bara är två poäng mellan fast mark och kvalplats. Smålänningarna behöver ett par poäng till för att säkra kontraktet och kommer laddade till mötet i Östergötland.

– Vi vet att det kommer bli en kamp hela vägen. Men vi kan bara gå ut och försöka ta poäng i alla matcher vi spelar och inte tänka så mycket på vad andra lag gör, säger Allison Pantuso till Barometern..

Missa inte: Skånederbyt och toppmötet mellan Kristianstads DFF och FC Rosengård känns på förhand som ett riktigt spännande möte.