• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 13 Maj Maj
Söndag Sön 15 Maj Maj
Måndag Mån 16 Maj Maj
Fredag Fre 20 Maj Maj
Lördag Lör 21 Maj Maj
Söndag Sön 22 Maj Maj
Idag 23 Maj Maj
Fredag Fre 27 Maj Maj
Söndag Sön 29 Maj Maj
Måndag Mån 30 Maj Maj
Onsdag Ons 1 Juni Jun
Fredag Fre 3 Juni Jun
Söndag Sön 5 Juni Jun

Matchbladet – Inför omgång 4

19 april 2022 17:16
OBOS Damallsvenskan

På måndagen avslutades den tredje omgången av OBOS Damallsvenskan och redan på onsdagen drar nästa igång.


Onsdag 19.00 Piteå IF – IFK Kalmar

Piteå åkte på säsongens första förlust när Hammarby vann hemma på Kanalplan i helgen. Stellan Karlsson, tränare i Piteå, var inte helt nöjd efter förlusten i Stockholm.

  • Vi blir lite tveksamma i sista delen av anfallsspelet. Även fast vi ofta tar oss upp i banan på ett bra sätt, så kommer vi inte hela vägen in. Det leder också till att vi får en del kontringar emot oss, säger han till Piteå-Tidningen efter matchen.

På onsdagskvällen kommer nykomlingen IFK Kalmar på besök till Piteå och då är det läge att inte vara tveksamma för hemmalaget. För gästerna gäller snarare att täppa till bakåt. I inledningen av säsongen har det varit målglatt i IFK Kalmars matcher. Fyra mål framåt på tre matcher är ett okej facit, men nio insläppta är på tok för många och efter den senaste förlusten var David Roufpanah, tränare i IFK Kalmar, besviken.

– Jag blir förbannad, för ibland är fotboll enkelt. Vi har problem i första med att sortera ut ytorna och rörelserna i deras spel. Vi försöker att ändra så deras första passning tar lite längre tid. Sedan är det alltid så, att det är mer strukturerat i första halvlek och öppnar upp sig mer i andra. Men vi ska inte släppa in fyra mål i den här matchen, säger han

Kan man få ordning på försvarsspelet här och få med sig poäng hem till Småland?

Onsdag 19.00 FC Rosengård – AIK

De regerande mästarna från Malmö är ett av tre lag som står p¨å sju poäng och är obesegrade efter tre omgångar. I påskhelgens möte med Djurgården blev det fem mål framåt för skåningarna och tre av dem gjorde Mia Persson. Persson var givetvis nöjd med målen, men valde att lägga lika mycket fokus på de insläppta målen i 5-2–segern när hon pratade med Ystads Allehanda efter matcher.

– Jag tycker att vi har full kontroll. Jag hade hellre vunnit med 3-0 än 5-2, men det är skönt att vi gör många mål, säger hon.

AIK åkte på sin andra raka förlust efter premiärsegern när BK Häcken blev för svåra senast. Nu väntar ytterligare ett tufft möte för stockholmarna. Senast AIK gjorde mål på Rosengård i OBOS Damallsvenskan var i den 13:e omgången 2012 när man vann med 2-0. Efter det har lagen mötts sju gånger och Rosengård har förkrossande 32-0 i målskillnad. I fjol vann skåningarna med 3-0 på Malmö IP och 7-0 på Skytteholm. Kan AIK hitta nätet nu?

Onsdag 19.00 KIF Örebro – Umeå IK

Hemmalaget står på två segrar efter tre omgångar och nykomlingen Umeå IK har fyra poäng än så länge. Nu väntar något av ett mardrömsmöte för UIK. KIF Örebro har nämligen inte förlorat mot Umeå sedan 2012. När lagen senast spelade i samma serie, 2020, vann Örebro de båda mötena, 5-1 hemma och 2-0 borta.

När Umeå tog sin första seger för säsongen i den senaste omgången gjorde Lisa Björk två av målen för norrlänningarna.

– Vi hade snackat mycket om att försöka hitta ytorna bakom deras backlinje så jag var med på bollarna i djupet och så fick jag dit dem i dag så det känns bra, sa hon till Folkbladet Västerbotten efter matchen. Just offensiven fick man bra fart på senast. Efter ett mål på två matcher blev det fyra hemma mot Vittsjö. Kan man bryta den dåliga trenden mot KIF Örebro och utmana om de tre poängen?

Onsdag 19.00 Linköping FC – Hammarby

Linköping hakar i och med 4-1–segern mot IFK Kalmar på i toppen och är ett av de tre lagen med sju poäng efter tre matcher. Nu ställs det obesegrade hemmalaget mot ett Hammarby som äntligen fick ta tre poäng i den senaste omgången. Efter segern pratade Bajens målskytt Emilia Larsson med Viaplay.

  • Spelet sitter inte till 100 procent ännu, men det kommer, sa hon.

Och om det ska komma någon gång kanske det är rätt läge nu. Hammarby har nämligen inte besegrat Linköping i den högsta serien sedan 2010. Förra årets möten slutade med oavgjort i Linköping och bortaseger i Stockholm. HUr går det den här gången?

Onsdag 19.00 Vittsjö GIK – Djurgården

Ett tidigt bottenmöte när Djurgården gästar Vittsjö. Hemmalaget inledde med två raka oavgjorda matcher, men förlorade stort i Umeå i den senaste omgången. För Djurgården har säsongen startat på sämsta tänkbara vis - tre matcher, tre förluster. Senast åkte Blåränderna på däng när FC Rosengård gästade Stadion och vann med 5-2. Men det kanske är nu som de första poängen för stockholmarna ska komma i årets OBOS Damallsvenskan. De fyra senaste matcherna mellan lagen har slutat med två oavgjorda och två DIF-segrar. I förra årets möte i Vittsjö vann Djurgården med 1-0. Blir det jämnt och målsnålt i år också?

Torsdag 19.00 Eskilstuna United – BP

Hemmalaget höll på att ta full pott med sig från Kristianstad i måndags, men en sen kvittering från hemmalaget gjorde att det blev delad poängutdelning. Det innebär att Eskilstuna står på en seger, en oavgjord och en förlust efter tre omgångar. BP har en seger i inledningen av säsongen, men åkte på en sur förlust i Örebro senast.

Ngozi Okobi har gjort två mål för Eskilstuna United i inledningen av säsongen och har dessutom spelat fram till ett mål. För BP har Klara Andrup hittat nätet vid två tillfällen än så länge.

Fredag 19.00 BK Häcken – Kristianstads DFF

Hemmalaget toppar tabellen efter tre omgångar, men det är på samma poäng som FC Rosengård och dagens motståndare, Kristianstads DFF. När Häcken besegrade AIK med 3-0 i omgång 3 var det FiIlippa Curmark som drog ner applåderna. Tre vackra mål bjöd den svenska landslagsstjärnan på och det var någ inte många som vöntat sig. Ifjol gjorde hon två mål framåt på 22 matcher i OBOS Damallsvenskan.

– Det är inte hon som brukar göra våra mål, samtidigt har hon en härlig inställning i duellspel och den biten, det är just det som behövs på fasta situationer ibland. Det tredje är det jag är mest imponerad av. Det är en väldigt känslig lyftning på bortre där. Jättekul, jag tror aldrig hon har gjort hattrick innan, säger Robert Vilahamn, tränare i Häcken efter matchen.

Nu ställs man mot tufft motstånd när ett formstarkt Kristianstad gästar Bravida Arena. Tabby Tindell gjorde sitt fjärde mål för säsongen i den oavgjorda matchen mot Eskilstuna United i omgång 3. Ändå är hon inte lagets bästa poängplockare. Evelyne Viens har visserligen "bara" gjort ett mål än så länge, men kanadensiskan har spelat fram till fyra och leder poängligan i OBOS Damallsvenskan innan den fjärde omgången drar igång.

Missa inte: Det tidiga toppmötet på fredagskvällen när BK Häcken tar emot Kristianstads DFF. Ett spännande möte som kan skvallra om hur säsongen blir framöver. Och hur ska Häcken stoppa firma Tindell/Viens?

Missa inte 2: Kan Vittsjö eller Djurgården ta säsongens första seger. Lagen möts på onsdagen och båda lagen är i behov av tre poäng.

Fortsatt obesegrade?: BK Häcken, FC Rosengård och Linköping har fortfarande nollan intakt i förlustkolumnen. Fortsätter det så?

AIK-mål?: Sju raka förluster i högsta serien är en sak. Sju raka förluster med noll gjorda mål är ytterligare en. AIK har tändvätska nog innan mötet med FC Rosengård.

TV: Alla matcher sänds som vanligt i Viaplay och det bjuds på studio inför och under mötet mellan BK Häcken och Kristianstads DFF på fredagskvällen.