• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 29 Augusti Aug
Måndag Mån 30 Augusti Aug
Lördag Lör 4 September Sep
Söndag Sön 5 September Sep
Lördag Lör 11 September Sep
Söndag Sön 12 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Söndag Sön 26 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Söndag Sön 3 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt

Skyttedrottningen vill ha revansch

26 oktober 2020 11:30
SVENSKA SPEL F19

Precis som i fjol är Umeå IK klara för slutspelet i Svenska Spel F19. Alma Davis har gjort 15 av lagets 34 mål i seriespelet och söker nu revansch efter förra årets uttåg i semifinalen mot Växjö DFF.


I helgen som gick tog Umeå IK hem SM-guldet i F17-serien efter att ha besegrat IFK Göteborg med 3-1. Alma Davis spelade hela matchen och reste hem till Umeå med en skinande guldmedalj runt halsen. 17-åriga Davis laddar nu om för slutspelet i Svenska Spel F19 och siktar mot en ny guldmedalj.

– Jag skulle säga att vi är favoriter, men alla lag är bra. Jag tror vi tar allt som står i vägen för oss i år. Det blir nog jämna matcher, men i slutändan tror jag att vi kommer vara lite vassare, säger hon.

Efter säsongen som Umeå IK gjort i den Norra serien är det svårt att säga emot Alma Davis. Tio spelade matcher, nio segrar, 34 mål framåt och bara sju insläppta. Men det är varken offensiven eller defensiven som Davis själv tror är lagets största styrka.

– Året började ju med en tuff försäsong och den blev extra lång med coronan, men det var bara att tuffa på. När försäsongen äntligen var slut var det skitkul att komma igång med matcher och vi har presterat väldigt bra helas säsongen. I slutändan har vi kommit ihop oerhört bra som lag och har haft en otrolig kemi i laget. Sammanhållningen har blivit bättre och bättre och på det har resultaten gått med oss.

Efter att säsongen skjutits upp beslutades det att antalet matcher i serien skulle halveras. Unga talangfulla spelare utvecklas mycket genom matchspel, men fick ett halvår spolierat. Men det är ingenting som Davis funderat över.

– Man var bara glad att man äntligen fick spela matcher. Jag tror inte jag har tänkt så mycket på det utan det var bara acceptera och köra på. Vi kan ju inte ändra något så det fanns ingen anledning att gräma sig över det. Vi har fokuserat på varje match som kommer, men välmåendet och hälsan måste gå först.

När serien väl kom igång i augusti fick Alma Davis fart på målskyttet direkt. Tre mål i premiären mot Älvsjö AIK och sedan har det bara flutit på. På nio matcher hittade hon nätet 15 gånger. Snäppet bättre än hennes egen målsättning om att först och främst ta en plats i startelvan.

– Jag spelade lite med F19 på slutet av förra säsongen, men annars är det min första hela säsong med dem och jag tycker jag har kommit in i laget väldigt bra. Mitt mål i år har varit att göra en så bra säsong som jag bara kan med F19 och sedan är det alltid kul att göra mål och bidra på det sättet. Men jag har inte haft några superhöga målsättningar eftersom året varit som det varit. Att ta en startplats var det första målet, säger hon.

Sin egen målsättning har hon uppnått. Nu återstår att se om laget och klubben kan uppnå sina något tuffare mål.

– Målsättningen för laget har hela tiden varit SM-guld. Allt handlar om att ta säsongen match för match och alla har varit med på väg mot det målet, men vi har haft delmål på vägen också. Att vinna serien och att ta oss till slutspelet. Vi är revanschssugna efter att vi förlorade semifinalen förra året och är sugna på att ta hem guldet. Som lag är vi otroligt bra i år och självförtroendet är enormt högt. Jag litar på att alla kommer göra sitt bästa och det kommer ta oss väldigt långt, säger Davis.

På fredag spelas semifinalerna och Alma Davis ser sitt lag som favoriter. Anfallaren har redan tagit ett SM-guld i år och hoppas på ny seger i helgen. Men hur det än går är hon nöjd med säsongen.

– Jag är otroligt nöjd med hela laget och varenda individ för att vi tagit vårt ansvar, varit seriösa och att vi gjort vårt jobb och kämpat för varandra hela året. Alla har gjort allt de kan hela säsongen och skulle vi vinna i helgen skulle det vara ett facit på att det är vi som har jobbat hårdast och att vi lyckats med det vi vill. Det går om man verkligen vill och det är det vi siktar på.

Fredag 30 november Semifinal 1 klockan 16.30 Semifinal 2 klockan 19.00

Söndag 1 november Match om tredjepris klockan 11.00 Final klockan 13.00

Alla matcher kommer att sändas på SportExpressen Play. Matcherna kommer att gå att köpa som PPV eller som abonnemang. Köper du abonnemang kan du även se alla matcher i Elitettan resten av säsongen.

FOTO: Privat