• Ligasponsorer

Lördag Lör 27 Juni Jun
Söndag Sön 28 Juni Jun
Lördag Lör 4 Juli Jul
Söndag Sön 5 Juli Jul
Onsdag Ons 8 Juli Jul
Fredag Fre 10 Juli Jul
Lördag Lör 11 Juli Jul
Onsdag Ons 15 Juli Jul
Söndag Sön 19 Juli Jul
Måndag Mån 20 Juli Jul
Fredag Fre 24 Juli Jul

Rebecka Blomqvist siktar mot toppen

2 mars 2020 10:49

Kopparbergs/Göteborg FC storsatsar och har siktet inställt mot klubbens första SM-guld någonsin. Måldrottningen Rebecka Blomqvist är en viktig pusselbit för att uppfylla det målet. Blomqvists egna mål inför OBOS Damallsvenskan 2020 handlar också om att få kliva upp i topp för första gången.


Den 23-åriga anfallsstjärnan Rebecka Blomqvist har rest med A-landslaget till Algarve Cup. Efter A-landslagsdebuten i september hoppas hon få fler chanser i Portugal och vill göra det hon är bäst på – Mål.

Du har kommit tvåa i OBOS Damallsvenskans skytteliga de senaste två säsongerna. Vinner du den i år?

– Vi är ett offensivt lag, jag spelar forward och det är ju alltid skönt och viktigt att göra poäng. Jag vill göra en bättre säsong än förra året och då är det lättast att titta på målen och framspelningarna och jag vill göra så många poäng jag kan. Och även om det är viktigast att det går bra för laget hade det varit väldigt kul att vinna skytteligan.

Hur ska du göra det då?

– Det blir ett klassiskt svar. Jag försöker att fokusera 100% på träning, träna på avslut och sätta mig i rätt lägen. Ett par gånger i veckan stannar jag kvar efter träningen och nöter avslut. Men det är lika viktigt att vara delaktig i vårt offensiva spel på match. Är jag det kommer jag hamna i rätt lägen, både inne i boxen och i djupledsspelet.

Vad är det som gör dig till en bra målskytt?

– Jag är bra i djupled och många av målen är frilägen som jag löper mig till. Jag är snabb och det hjälper mycket. Vi har de senaste säsongerna spelat på ett sätt där vi skapar ytor bakom motståndarnas försvar och det har passat mig bra. De senaste säsongerna känns det som jag lyckats hitta rätt plats i straffområdet också. Jag står liksom där bollen dimper ner och har gjort en del lätta mål. Och de målen är ju precis lika viktiga.

Då är det ett djupledsspelande Kopparbergs/Göteborg FC vi får se i år också?

– Nja, om det finns ytor bakom motståndarnas försvar så kommer vi såklart försöka utnyttja dem. Men vi började bygga på någonting nytt 2018 som hela tiden blir bättre. Då handlade det mycket om djupledsspel, men med tiden har det blivit mer allround. Vi har en bättre och bredare trupp och kan spela på olika sätt.

Så det blir svårare för motståndarna att läsa av er?

– Vi har pratat ganska mycket om det. Vissa lag kommer försöka undvika att släppa ytor bakom eftersom både jag och Pauline Hammarlund gillar att löpa i djupled. Men vi är bra på att komma ner och möta bollen på ytan mellan deras mittfält och försvar också. Vi har fått in några riktigt skickliga spelare och det kommer inte bli några problem att spela kortpassningsspel heller. Vi gillar den spelstilen också.

Föredrar du att möta ett defensivt inriktat och försvarsstarkt lag eller vill du hellre möta ett lag som själva går på offensiven?

– Så som vårt spel utvecklats så gillar jag att vi kan variera oss. Jag tycker om det korta passningsspelet och att få ha bollen mer mot ett defensivt lag, men jag ser verkligen framemot att möta båda typer av lag, för jag är säker på att det blir så i år. Det ska bli kul och det kommer utveckla hela laget.

Vem eller vilka tror du blir dina största konkurrenter om skytteligatiteln i år?

– Anna Anvegård och jag delade på andraplatsen för två år sedan och förra året gjorde hon ett mål mer än mig. Så hon kommer säkert vara med där uppe. ”Pallo” (Pauline Hammarlund) i mitt lag gjorde väl tio mål på 13 matcher i höstas? Hon gör nog också många mål i år. Stina Blackstenius i Linköping vill säkert blanda sig i. Det finns verkligen många vassa anfallare i serien och så länge du håller dig skadefri och spelar i ett lag som gör mycket mål finns chansen att vara med i skytteligatoppen.

Spelarna du nämner har du spelat mycket med och känner väl, både från klubb- och landslag. Tror du ni triggar varandra att göra många mål?

– Jag och Anna har bott ihop mycket och vi känner varandra bra. Det är klart det blir en trigger i sig om jag ser att hon gör mål, det blir en personlig grej liksom. Ibland kan vi skoja om det, men när vi hörs så är det inte för att prata om mål och skytteligor. I slutändan så är det ju inte heller bara målen och poängen det ska fokuseras på. Fotboll handlar om många andra saker också.

FOTO: Bildbyrån