• Ligasponsorer

Söndag Sön 13 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Söndag Sön 20 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt

Höstens röster i OBOS Damallsvenskan - Frida Ardemark

19 juli 2019 10:00
Nyheter

Frida Ardemark har tidigare erfarenheter från OBOS Damallsvenskan, är en van sportröst i radiosammanhang, och introducerades i våras som en av de nya kommentatorerna på obosdamallsvenskan.tv. Läs om satsningen, hennes tankar kring en av världens bästa ligor, och tips till de yngre förmågor som en dag drömmer om att referera sport.


Ålder: 26

Tidigare klubbar: Malmö FF/LDB FC, FC Rosengård, LB07, IFK Kalmar

Nuvarande kneg: Radiosporten, obosdamallsvenskan.tv

1. Frida Ardemark, en van sportröst i radiosammanhang där du bland annat följer OBOS Damallsvenskan och dess profiler. Vad var det som tog dig in i fotbollssurrandet?

Som uppvuxen i en idrottstokig familj var det bara en fråga om vilken idrott jag skulle välja. Det var mest ishockey första tiden men kanske fastnade jag främst för uppvärmningen: ja, alla ishockeyspelare värmer väl upp med fotboll… eller? Skämt åt sido så rullade redan fotbollen passionerat i familjen och jag är oerhört glad över alla minnen som fotbollen givit och fortsätter att ge mig.

2. Du har själv tidigare erfarenhet från spel i Malmöklubbarna. Vilka minnen har du därifrån? Något särskilt som sticker ut? 

Gothia Cup-guldet är ett minne som får mig att le lite extra. När vi åkte upp till Göteborg den sommaren så gjorde vi det för 3:e året i rad och med ett tydligt mål: att vinna hela skiten! Vi hade nämligen förlorat två raka finaler åren innan och under ett helt år pushat varandra med orden: ”Tänk på Gothia.” 

Intresset för oss var stort, både där och medialt och så fick vi äntligen stå som segrare på Ullevi. Den resan var mäktig.

3. TV-debut i våras där du nu kört ett par matcher för obosdamallsvenskan.tv. Hur har inledningen fungerat för egen del? 

Bra. Jag viste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig av mig själv i rollen som TV-referent. Men jag kunde ganska snabbt konstatera att det är en våldsam skillnad i att kommentera Radio och TV.

4. Hur förhåller man sig egentligen till TV-tittare kontra radiolyssnare? 

Oavsett om det är lyssnare eller tittare så är jag ju en typ av berättare. Visst finns där tydliga skillnader där den största nog är positionsbestämningen, som t.ex. i vänsterytterbacks position - strax ovanför kortlinjen ute till höger, osv. Det försvinner ju helt i TV.  I korta ord: bilder kan tala, i radio är jag lyssnarens ögon.

5. Kritik som ofta lyfts av tittare är partiskhet. Hur tacklar man det bäst som kommentator?

Att leva matchen genom aktörerna. Det är vad som händer som är det viktigaste i min roll som referent. Att komma ihåg och förstå att varje match är unik tror jag är viktigt.  

6. Vad skulle du säga till unga tjejer och killar som funderar på kommentatorsrollen? 

Våga vara din personlighet. Sen handlar mycket förstås om hårt arbete, förberedelse och en stor dos passion.

7. Vad är mest givande med rollen? Och vad, å andra sidan, är mest utmanande? 

Att glädja dom som älskar sina klubbar och mår efter hur sina lag presterar. Men det är också en ynnest att få välkomna en publik till en värld där allt är möjligt och där det inte spelar någon roll vem du är. Att få kommentera varje spark, varje tackling och räddning med orden, det är nog världens näst bästa jobb - det bästa är ju att förstås att få spela själv. 

I det här ligger också den stora utmaningen. Att referera idrott som väcker så otroligt mycket känslor och göra det med respekt och värdighet för den som är engagerad är en utmaning.

8. Tankar om det nya upplägget med kommentatorerna på arenanorna?

En nyckel till ett bra referat tycker jag är närvaro, både i spelet men också i iakttagelser, i de detaljerna som sker runt omkring. Att vara på plats rent fysiskt gör det mycket lättare att förmedla den närvaron till tittaren. 

9. Hur är det med publiken, varför bör OBOS Damallsvenskan upplevas från läktaren?

Jag tror de allra flesta är överens om att fotboll ska upplevas på plats. Då får man matchen, inramningen, intrycken och hela kulturen.  

10. Om vi ska sätta fingret på det, vad är det som lockar med OBOS Damallsvenskan egentligen? Hur skulle du karakterisera ligan? 

Jag skulle vilja lyfta fram fjolårets säsong. Inför sista omgången hade vi tre lag som kunde vinna SM-guld, samtidigt som fyra lag riskerade att åka ur. En rafflande serie med många unga, lovande fotbollstjejer som får en perfekt start på sin karriär i en miljö som drivs av vardagshjältar.   

11. Hur ser du på damfotbollens situation och framfart medialt den senaste tiden? Hur jobbar vi vidare härifrån?

Synlighet är en stor grundsten för ett intresseskapande, tror jag. Det är jätteroligt att se hur mycket uppmärksamhet och hur mycket fokus och bevakning som lagts på VM nu, t.ex. Jag hoppas däremot att vi lärde oss någonting från EM på hemmaplan 2013. Då fick damerna ett väldigt lyft medialt men bevakningen avstannade och tog lite för många kliv tillbaka när mästerskapet sedan var över.

Kraft måste läggas på en mer konsekvent bevakning. Härifrån kan det också skapas ett intresse från sponsorer som är nästa stora utmaning. Namnbytet och sponsoravtalet med OBOS visar att även sponsorer är en viktig byggsten för likabehandling, och är ett exempel på hur sponsorer kan göra idrotten mer jämställd.

12. Vad ser du mest fram emot under höstsäsongen? 

Hemvändarna. Det ska bli väldigt kul att följa alla hemvändare under hösten som kommer att öka intresset för svensk damfotboll men också vara goda förebilder och utbildare för de yngre spelarna.  

Ni följer Frida redan under helgens första omgång, då hon på lördag lotsar er igenom LB07 – Djurgårdens IF FF från Limhamns IP. Matchen sänds även på C More fotboll.