• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 17 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Söndag Sön 31 Oktober Okt
Måndag Mån 1 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov

Matchbladet – inför omgång 19

8 oktober 2021 16:24
OBOS Damallsvenskan

Toppstriden är het, men i helgen hamnar den i skymundan av Stockholmsderbyt på Tele2 Arena. Nästan 16.000 biljetter är sålda vid lunchtid på fredagen och en sak är säker. Det blir livat när publikrekordet i OBOS Damallsvenskan ryker.


FC Rosengård – Linköpings FC, lördag 14.00

Förlusten mot BK Häcken sätter press på FC Rosengård som fortfarande leder serien med tre poängs marginal. Efter att ha visat upp fantastisk form efter sommaruppehållet har skåningarnas poängsamlande gått lite trögt på slutet. En poäng på två matcher, visserligen mot tufft motstånd, men innan det hade man fem raka segrar. Nu väntar ett Linköping som bara har en seger på de åtta senaste i OBOS Damallsvenskan. Linköping har inte gjort mål på tre raka matcher och behöver vakna för att inte avsluta säsongen betydligt längre ner än man tänkt sig.

BK Häcken – Vittsjö GIK, lördag 15.00

Känslan var att BK Häcken slarvade bort en gyllene möjlighet att närma sig toppen när man kryssade mot Växjö för två veckor sedan. Men segern mot FC Rosengård helgen efter gör att toppstriden sannerligen lever. De extra kvalmatcherna till Champions League påverkade inte de gulsvarta nämnvärt, men frågan är om förlusten mot Lyon i veckan tog mer på krafterna än vad man räknat med. Stina Blackstenius (som skrivit nytt kontrakt) är återigen nominerad till Månadens Spelare och vill mer än gärna fylla på sitt målkonto där det just nu står 14. Vittsjö står i vilket fall som helst beredda på den andra sidan och redo att ta alla chanser man får. Efter att ha haft stora problem med målskyttet (18 mål på 18 matcher än så länge) har det smällt till ordentligt på slutet. Tre raka matcher utan förlust och sex mål framåt. Mot Linköping senast bjöd man på tre fina mål där Nellie Perssons balja till 2-0 blev utsett till Omgångens Mål.

KIF Örebro – Djurgården, lördag 16.00

Tabellåttan mot tabellnian. Lika många poäng och säkrade kontrakt. Två avslappnade lag kan bjuda förhoppningsvis bjuda på en härlig match i Örebro. Gästernas Hayley Dowd är nominerad till priset som Månadens Spelare och har gjort mål i två av de tre senaste matcherna. När varken topp- eller bottenstrid är inom räckhåll behöver man andra motivationspunkter. Magnus Pålsson, tränare i Djurgården, trycker på sina till klubbens hemsida: – Vi har pratat om att vinna varje match och ta så många poäng som möjligt. Det kan ju låta lite klyschigt men det är viktigt för oss eftersom vi gärna vill komma på övre halvan och självklart så högt som möjligt i tabellen, säger han.

KIF Örebro plockade in ett tvåmålsunderläge i mötet med Kristianstad förra helgen och har en fortsatt fin form.

Växjö DFF – Piteå IF, söndag 13.00

Tolv poäng kvar att spela om, elva poäng till säker mark. Goda råd är dyra för Växjö som behöver ta fyra raka segrar samtidigt som AIK eller Piteå förlorar fyra raka. Annars blir det spel i Elitettan nästa säsong för smålänningarna. Piteå kan således fira säkrat kontrakt vid en pinne här.

Kristianstads DFF – Eskilstuna United, söndag 14.00

Kampen om tredjeplatsen fortgår vid sidan av den absoluta toppstriden. Eskilstuna är trea just nu och har sex poäng ner till fyran KDFF. Därmed tre oerhört viktiga poäng på spel på Arenan i Kristianstad. Gästerna är fortsatt i fin form och Mia Jalkeruds intåg i klubben har gjort gott. I mötet med sin gamla klubb Djurgården gjorde hon sitt fjärde mål sedan hon kom till klubben och bidrog till klubbens åttonde seger på de tio senaste i OBOS Damallsvenskan. Kristianstads form har visserligen varit sämre, men hemma är man starka.

Hammarby – AIK, söndag 15.00

Helgens stora möte spelas mellan tabellfemman och nästjumbon. Det har gått 13 år sedan det senast slogs publikrekord i OBOS Damallsvenskan, men nu är det dags igen. 16.000 biljetter är sålda till derbyt på Tele2 Arena och fler hinner säljas inför avspark. Det blir folkfest, det blir glädje och det blir rekord.

– Det känns otroligt häftigt. Att få spela en match där det kommer att slås ett nytt svenskt rekord är jättekul. Det är fantastiskt att den här matchen kan locka en sådan stor publik och att det finns så många som vill stötta oss, säger Hammarbys Madelen Janogy till Sportexpressen och fortsätter: – Jag har ju spelat några matcher med Bajen nu när där vi har haft mycket publik, men det här derbyt blir ju något extra. Det betyder oerhört mycket för oss spelare när det blir ett sådant tryck som det kommer att bli. 

Hemmalaget är givetvis favoriter, men även om Bajen skulle vinna kan AIK få fira nytt kontrakt om Piteå tar poäng i Växjö.

**Veckans hetaste: ** Bor du i Stockholm eller åtminstone i närheten är väl en biljett till derbyt en alldeles perfekt söndagsaktivitet. Det kommer bli publikfest. Annars ses matchen med fördel hos Sportbladet Play eller SVT Play.

Missa inte: Kan Växjö ta den mikroskopiska chans som finns? Seger är ett måste.

Missa inte2: Toppstriden såklart. Tre poäng skiljer mellan FC Rosengård och BK Häcken. Det är fyra omgångar och 12 poäng kvar att spela om. Varenda poäng blir betydelsefull.

TV: Matcherna ser du hos Sportbladet Play. Derbyt på söndagen sänds även på SVT.