• Ligasponsorer

Söndag Sön 30 Augusti Aug
Fredag Fre 4 September Sep
Lördag Lör 5 September Sep
Söndag Sön 6 September Sep
Fredag Fre 11 September Sep
Söndag Sön 13 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Idag 27 September Sep
Måndag Mån 28 September Sep
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Söndag Sön 4 Oktober Okt
Fredag Fre 9 Oktober Okt
Söndag Sön 11 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Hemma
Djurgården
DIF
Borta
Rosengård
FCR

Matchbladet - Omgång 11

4 augusti 2019 19:00
Inför Match

Dramatik på Myresjöhus Arena räddar poäng för Kristianstad; United fortsätter i kurs efter tumultartad utvisning och femstjärnigt klassmål; LFC tillbaks i målprotokollet, samtidigt som Vittsjö och Rosengård går mållösa ur Skånederbyt; och Örebros seger tajtar till toppstriden då KGFC och Piteå lämnar kampen på Valhalla oavgjord.


Det brakade loss direkt under onsdagskvällens fullspäckade ligaomgång i OBOS Damallsvenskan. Växjö DFF bjöds på bollen i offensivt straffområde redan efter 180 sekunder, och Signe Holt Andersen gjorde inget misstag.

Bara minuter och en tveksam straffsituation senare hade KDFF:s mittbacksgigant, Therese Ivarsson, dunkat dit sitt sjätte för säsongen från 11 meter och ställningen var åter jämnt fördelad.

Målkalaset skulle fortsätta efter att Ria Öling drivit fram och avlossat från knappa 20 meter. Bollen hittade nät och de gråsvarta hade åter tagit ledningen inför hemmapubliken.

Anvegård kunde ha stängt matchen minuten före paus då hon frispelats och lyckats runda målvakten, men bollen utanför nät. Istället fick Kristianstad upp flåset och tryckte på i andra. Men det skulle dröja till sista stund innan utdelningen kom: och vem - om inte Therese Ivarsson - mötte inspelet med en perfekt bredsida i matchens slutminut. De orangeklädda räddar således en poäng på Myresjöhus Arena.

I SKåne fick de närmare 1500 glada åskådarna på Vittsjö IP bevittna ett välspelat men dock mållöst derby. Ett kompakt hemmalag skapade mest, och ett desto mer bollinnehavande FC Rosengård saknade tempo och de riktigt heta chanserna framåt.

Båda var nog inte helt nöjda att kliva av planen då skylten lös 0-0, men en poäng vardera innebär att det tajtar till i toppen och Malmöiterna fortsatt bär fanan i toppen av tabellen.

För på Valhalla IP blev det ännu en oavgjord batalj. Kopparbergs/Göteborg fick klara sig utan kristallsjuke Elin Rubensson, samtidigt som Piteå fått ladda om i trakterna efter att ha bussat ner från norr till förra omgången.

Det blev - som väntat - mycket kamp, kompakta försvar och många halvchanser. Närmst: en nickkavalkad i offensivt straffområde där Julia Zigiottis panna slutligen styrde bollen i nät. Men målet avvinkat för offside.

Istället fick Madelen Janogy vara först i målprotokollet efter att en hörna dumpit ner framför fötterna på henne. KGFC:s målspruta Rebecka Blomqvist ville inte vara sämre, och svarade med vänsterdojjan efter att ha satt igång ett fint anfall hon själv fick avsluta.

Varsin ribbträff i slutminuterna hanns med innan domaren satte pipan i mun, och jämn poängskörd även i Göteborg alltså.

Desto målrikare blev det i mötet på Behrn Arena. Det blev ingen tillbakastuds för ett tilltufsat men revanschsuget Djurgården som fick smaka på nykomlingens hittills formstarka recept.

KIF Örebro kom till matchen med en svit på fem hållna nollor. För de blåsvarta var det en något nykomponerad backlinje då tränare Joel Riddez formerade en 3-4-1-2-uppställning på banan. Och det kändes till en början något obekvämt för DIF.

Man gav vika för ett par superlägen direkt där Jennifer Pelley stod för fantastiska parader i målet. Djurgården lyfte sig en aning - Mia Jalkeruds läckra lyftning dock lite för hög när den studsade i ribban. Nära.

Tråkigt nog för Pelleys del fick hemmalaget revansch på sina offensiva bravader till slut. Dryga halvtimmen spelad kunde man rättvist hitta nät både en och två gånger om.

När sedan Jenna Hellstrom utökade till 3-0 efter en tråcklig situation i andra var matchen verkligen i lås. Djurgården försökte finna nyckeln till poäng och lyckades åtminstone spräcka KIF:s långa svit genom Olivia Schoughs reducering i slutminuterna, men närmare än så kom man aldrig på Behrn Arena.

Nykomlingen fortsätter att imponera, och kanske är det dags att alla vi som ständigt påpekar detta överraskande faktum istället räknar laget som en av toppkandidaterna.

Lika målrikt blev det på Limhamns IP när hemmalaget skulle försöka störa fjolårsvinnaren på det konstgräs man ofta lyckas prestera bra på. Men de stjärnspäckade gästerna städade av matchen med stil.

Med lite flyt kunde målskyttet lika gärna ha öppnats i LB07-favör efter att Sophie Sundqvists fräcka avslut räddats upp i ribban av Emma Holmgren.

Istället kommer 0-1 efter en genomskärare till Mimmi Larsson som ganska enkelt kan rulla in bollen bakom Vera Varis. Ett nästintill identiskt läge öppnade upp sig på andra planhalvan, men oskärpa i avslutsfasen återigen från hemmalaget (och fint målvaktsspel från Holmgren) gör att man inte hittar tillbaka in i matchen.

Istället är det Linköpings finess som avgör. När gästerna serveras en frispark vid offensiv halvmåne gör Filippa Angeldal inte ofta några misstag. Samme Angeldal utökar lite senare från straffpunkten, och innan matchens slut hann även Frida Maanum styra in en boll med pannan.

Konkurrenten från Kungsbacka i seriebotten hade det inte lättare när man besökte publikglada Tunavallen. Hemmalaget går som tåget hittills under hösten och onsdagens drabbning var inget undantag.

1-0 kom på nickskarv av måldebutanten Vaila Marie Barsley. Kungsbacka hotade via fasta situationer, men United lyckades avstyra. Istället fick hemmalaget än mer hjälp på traven när Josephine Chukwunonye visades ut efter en tröjdragning och efterföljande utspel.

Felicia Rogic passade på att utnyttja tomrummet genom att bjuda på en riktig soloprestation till 2-0. Och Loreta Kullashi fick också skrivas in i målprotokollet på stopptid.

OMGÅNGENS MATCHER:

Vi har en riktig supersöndag med fem matcher att se fram emot, och fullbordar omgången från Stockholms Stadion.

Linköpings FC - Kopparbergs/Göteborg FC

Tid: söndag, 4 augusti, kl. 13:00

Arena: Linköping Arena

Kristianstads DFF - KIF Örebro DFF

Tid: söndag, 4 augusti, kl. 14:00

Arena: Kristianstads Fotbollsarena

LB07 - Vittsjö GIK

Tid: söndag, 4 augusti, kl. 15:00

Arena: Limhamns IP

Kungsbacka DFF - Växjö DFF

Tid: söndag, 4 augusti, kl. 15:00

Arena: Påskbergsvallen

Piteå IF DFF - Eskilstuna United DFF

Tid: söndag, 4 augusti, kl. 15:00

Arena: LF Arena

Djurgårdens IF FF - FC Rosengård

Tid: måndag, 5 augusti, kl. 19:00

Arena: Stockholms Stadion

Omgångens mål På vår Facebooksida kan du rösta på omgångens mål från matcherna i onsdags. Kandidaterna är Felicia Rogic från Eskilstuna United DFF, Ria Öling från Växjö DFF och Therese Ivarsson från Kristianstads DFF. Förra omgången vanns av Loreta Kullashi.

Är ditt lag på bortaplan till helgen? Följ då matcherna med oss på obosdamallsvenskan.tv. I vanlig ordning kan du också spela på OBOS Damallsvenskans matcher via svenskaspel.se.